Cum să dai mai puțini bani pe mâncare. Sfaturi utile pentru buzunarul tău 

Cum să dai mai puțini bani pe mâncare. Sfaturi utile pentru buzunarul tău  Sursa foto: Facebook/ Cele mai populare orașe pentru mâncare

Prețurile alimentelor au crescut semnificativ în ultima vreme. S-a atins un record mondial, cu o creștere de peste 24% într-un singur an. Coșul de cumpărături devine din ce în ce mai costisitor, iar prognozele sugerează că situația va continua. Astfel, este din ce în ce mai greu de găsit o mâncare ieftină, hrănitoare și sănătoasă.

Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 13,54%, iar cartofii au avut cea mai mare creștere, de peste 40%.

Cum să cheltui mai puțin pe mâncare

Pentru a economisi la cumpărături, este util să faceți o listă de produse înainte de a ieși din casă. Aceasta vă ajută să evitați cumpărăturile impulsive și să nu luați lucruri de care nu aveți nevoie. Este important să nu mergeți la cumpărături dacă vă este foame, deoarece acest lucru poate duce la achiziții excesive. Optarea pentru produsele de marcă proprie poate fi o alegere mai economică, deși nu întotdeauna cele mai calitative.

Atenția la produsele organice este de asemenea crucială. Prețul ridicat al acestora nu este întotdeauna justificat, iar multe dintre ele au valori nutriționale similare cu produsele obișnuite. Folosirea ingredientelor ieftine, cum ar fi leguminoasele sau orezul, poate duce la prepararea unor mese hrănitoare la un preț redus.

Ne puteți urmări și pe Google News

Verificați și alimentele expirate înainte de a le arunca. Nu toate produsele care au depășit termenul de valabilitate sunt periculoase. Un inventar rapid în frigider și cămară poate preveni cumpărarea de dubluri. Gătitul acasă este o altă modalitate eficientă de a economisi bani, fiind mai ieftin și mai sănătos decât mâncatul în oraș sau comanda de la restaurant.

Banii cash, mai buni decât plata cu cardul

Reducerea cheltuielilor poate fi realizată și prin urmărirea ofertelor promoționale. Magazinele au deseori reduceri care merită luate în considerare. De asemenea, folosiți resturile alimentare. Există multe rețete care pot transforma alimentele care sunt pe punctul de a se strica în mese delicioase.

Cumpărarea cu un coș mic vă va ajuta să evitați tentatia de a adăuga produse neplanificate. Plătind cu bani cash, veți fi mai conștienți de cheltuieli și veți evita depășirea bugetului. Cardurile de fidelitate oferite de magazine pot aduce reduceri și oferte speciale, iar achiziționarea produselor de la piață poate fi o alegere mai bună, fiind de obicei mai ieftine și mai proaspete.

Prepararea alimentelor acasă vă va ajuta să economisiți bani și să mâncați sănătos. Evitați să plimbați prin magazine fără un scop, deoarece acest lucru poate duce la achiziții neplanificate. Calculați prețurile și verificați dacă pachetele mari sunt mai ieftine, deoarece acest lucru nu este întotdeauna adevărat.

Dacă mâncați în oraș, nu ezitați să cereți resturile de la masă să fie ambalate. În plus, lăsați copiii acasă atunci când mergeți la cumpărături, dacă este posibil, pentru a nu ceda tentației de a cumpăra produse nesănătoase. La sfârșitul lunii, analizați cât ați cheltuit pe mâncare. Aceasta vă va ajuta să conștientizați impactul cheltuielilor asupra bugetului și să faceți ajustări necesare.

Urmând aceste sugestii, veți putea reduce cheltuielile alimentare și gestiona mai bine bugetul, potrivit ziare.com.

Revista presei