Cum să cultivi salată cu ajutorul peştilor

Cum să cultivi salată cu ajutorul peştilor

Un student la Piscicultură, în cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului (USAMVB), a decis să aplice procedeul acvaponiei în lucrarea sa de licenţă, pentru că pe viitor ar vrea să poată face o afacere din asta. Astfel, Florin Manca a construit un sistem complex de recipiente prin care trece apa unui bazin de 18 tone, în care trăiesc crapi. Deasupra recipienţilor de filtrare a apei, tânărul cultivă salată, prima recoltă fiind deja degustată de apropiaţii săi.

"Am folosit sistemul recirculant utilizat de obicei în piscicultură. În funcţie de cantitatea de peşte pe care o avem în sistem se fac calcule pentru dimensionarea bazinelor cu salată. Principiul e simplu, nu l-am inventat noi şi nu avem pretenţia vreunei exclusivităţi: într-un bazin creştem un număr de peşti exotici care, prin reziduurile lor, creează nutrienţii necesari pentru creşterea plantelor pe care le avem într-un bazin alăturat", explică studentul Florin Manca. Pentru bazinul cu şase tone de apă a plantat 1.000 de fire de salată. "Pe plăci de polistiren care plutesc pe apă am plantat în coşuleţe de cocpit, permeabile, salata. Prin ele rădăcinile plantelor ajung direct în apă, iar hrănindu-se cu nutrienţii prezenţi în aceasta din reziduurile lăsate de peşti, o filtrează şi cresc", a mai explicat tânărul, adăugând salata a putut fi recoltată în 55 de zile.

Recolte 100% bio

Iniţial, studentul a experimentat, împreună cu un coleg, la nivelul unei camere, apoi, văzând că sistemul funcţionează perfect, s-a extins într-o seră. “Este mai rentabil să creşti şi peşti şi plante, pentru că ai două produse de vânzare din start. Şi elimini costuri. Dai mâncare peştilor, iar aceştia asigură plantelor nutrienţii de care au nevoie. Tot ce trebuie să facem este să fim foarte atenţi şi să menţinem echilibrul între peşti şi plante", explică Florin Manca. Investiţia a fost de aproximativ 1.500 de euro, bani cu care a cumpărat folia pentru seră, polistirenul etc. În rest, a improvizat, ajutat de prietenul său. "Trebuie să scăpăm de plasticurile care se vând în supermarketuri pe post de legume şi am fi bucuroşi dacă şi alţi oameni ar mai face asta. Vrem să extindem sistemul şi să vindem produsele noastre, care sunt 100% bio, şi altora", a mai spus Florin Manca. Acvaponia este un sistem ce presupune cutivarea plantelor în paralel cu creşterea peştilor. Producţia de plante se obţine aproape fără costuri suplimentare, doar pe baza furajelor care se administrează peştilor. "Nu trebuie să plivim buruieni, nu trebuie să adăugăm chimicale, nu trebuie să udăm plantele dacă nu plouă. Creştem şi putem vinde două sau trei produse: peşti, legume sau flori", conchide studentul.

Ne puteți urmări și pe Google News