Cum s-a distrus o echipă de vis în tenisul românesc: Tecău - erou, Mergea - anonim

Cum s-a distrus o echipă de vis în tenisul românesc: Tecău - erou, Mergea - anonim

Horia Tecău se luptă pentru glorie în finala de la Wimbledon. Florin Mergea, fostul său partener de dublu, a abandonat tenisul la doar 26 de ani.

Horia Tecău a atins pentru a doua oară la rând ultimul act al prestigiosului turneu de dublu de la Wimbledon. Alături de partenerul său din ultimii doi ani, suedezul Robert Lindstedt, românul în vârstă de 26 de ani a trecut, joi seară, în semifinalele de pe iarba londoneză, de perechea germano-austriacă formată din Christopher Kas şi Alexander Peya în trei seturi, scor 6-3, 7-6 (3), 6-2.

În finala de azi (după ora14.00, la Digi Sport Plus), duetul româno-suedez va da piept cu gemenii americani Mike şi Bob. După ce au eliminat în sferturile de finală, fără emoţii, scor 6-3, 6-4, 6-4, perechea campioană în 2010 la All England Club, austriacul Jürgen Melzer şi neamţul Philipp Petzschner, cei doi Bryan şi-au asigurat ieri locul în ultimul act printr-un succes strâns: 6-4, 6-4, 6-7 (8), 6-7 (4), 9-7 în faţa cuplul Michaël Llodra (Franţa)- Nenad Zimonjici (Serbia).

Se luptă cu fraţii Bryan

Fraţii au în palmares zece titluri de Mare Şlem, iar la Wimbledon au reuşit să se impună o singură dată, acum cinci ani. "Fraţii Bryan nu mai sunt perechea invincibilă din urmă cu cinci-şase ani", a declarat, pentru EVZ, fostul tenisman român Florin Segărceanu, în vreme ce Adrian Marcu, fost jucător de tenis, e de altă părere: "Nu mai sunt la fel de buni pe zgură, dar pe iarbă şi pe hard rămân la fel de tari".

Ultimul succes al unui român într-un turneu de Mare Şlem a fost obţinut în urmă cu 36 de ani, la US Open, când Ilie Năstase şi americanul Jimmy Connors se impuneau în faţa lui Tom Okker (Olanda) şi Marty Riessen (SUA).

"Nasty" este cel care declarase pentru EVZ că nu se uită la tenismenii români pentru că nu are ce vedea! Dacă în 2010, perechea româno-suedeză s-a oprit în ultimul act, în acest an, Florin Segărceanu crede în şansele celor doi.

"Lui Horia i-a tremurat mâna în finala din sezonul trecut, şi-a pierdut serviciul de două ori. Erau emoţii mari pentru el, iar Lindstedt a fost cel care a jucat mai bine. Acum, Tecău are mai multă experienţă şi poate face faţă fără probleme unui astfel de meci", ne-a spus fostul căpitan nejucător al echipei de Cupa Davis.

N-are antrenor, fetele se bat pe el!

Horia Tecău a făcut un salt uriaş fără a avea antrenor! Are la dispoziţie un fizioterapeut, Gelu Cozma, şi pe Ionuţ Gavrilă, preparatorul fizic al echipei de Cupa Davis. "Vrea să-şi angajeze un antrenor, dar asta înseamnă costuri suplimentare", dezvăluie Adrian Marcu, fost antrenor-nejucător în echipa de Cupa Davis.

Căutat de fetele frumoase, Horia a ieşit la început cu Corina Tifui, pe vremea când aceasta, la 19 ani, era majoretă la concursurile de tenis. Relaţia a durat doi ani. Apoi, Horia a pus ochii pe Georgiana Puia, o prezentatoare de la un post local TV din Braşov. La cumpăna dintre ani, în iarna lui 2008, Tecău ar fi avut o relaţie cu o anumită Lavinia. Corina şi Lavinia s-au bătut, în văzul tuturor, într-un club, pentru Tecău! Pentru Horia a urmat o relaţie cu un manechinul Bianca Dumitrescu (21 de ani), imaginea unui lanţ de magazine de îmbrăcăminte şi accesorii.

FAMILIA ŞI CARIERA LUI TECĂU

Anul trecut a vrut să se despartă de Lindstedt!

Horia Tecău s-a născut la munte (Braşov), dar a copilărit la mare (Constanţa), unde s-a mutat după ce tatăl său (fost campion naţional de baschet) a fost numit şeful Poliţiei Rutiere.

A practicat înotul până la şapte ani, renunţând la acest sport după ce în locul bazinului în care se antrena a fost construită o sală de bingo. La doar 14 ani, alături de Florin Mergea, a câştigat, la San Remo, titlul european de dublu la juniori.

Părinţii sunt divorţaţi

Tecău provine dintr-o familie de foşti sportivi. Romeo, tatăl lui Horia, lucrează la primărie, după ce a fost campion naţional la baschet. Mama, Dorinela, lucrează pentru o companie electrică în Constanţa. Părinţii sunt divorţaţi de câţiva ani buni, dar vin împreună la meciurile lui Horia în Cupa Davis jucate acasă. Fratele mai mare, Andrei, este consultant bancar.

Tecău a petrecut o vreme şi în Statele Unite ale Americii, unde a obţinut o bursă de 25.000 de dolari la renumita academie de tenis a lui Nick Bollettieri de la Bradenton (Florida). Cu toate că nu a reuşit niciodată să se impună drept un mare jucător la simplu, Horia a obţinut două succese la Wimbledon, la dublu, alături de acelaşi Mergea.

În 2008, sub îndrumarea unui antrenor spaniol, Tecău a decis să se concentreze exclusiv pe turneele de dublu. A fost ajutat de superstarul elveţian Roger Federer să intre pe tabloul unor turnee importante. Motivul: partenerul lui Horia din acea vreme era un foarte bun prieten al fostului lider mondial, Yves Allegri!

Anul trecut, Tecău şi-a găsit partenerul cu care se simte cel mai bine, suedezul Lindstedt, alături de care a disputat opt finale, câştigând cinci.

"Anul trecut, înainte de ’s-Hertogenbosch, turneu pe care l-au câştigat, Horia şi Robert au vrut să se despartă. Nu s-au certat, ci doar credeau că ar fi mai bine să încerce altceva. A venit însă succesul din Olanda şi finala de la Wimbledon", ne-a povestit ieri Adrian Marcu.

"Nu se mai întoarce la simplu. E greu să mai spere la o carieră la simplu. Horia e un jucător complet şi serios", adaugă Florin Segărceanu.

140 de mii de euro şi-au asigurat Tecău şi Lindstedt pentru prezenţa în finală. Suma este cu puţin mai mică decât cea primită de un sfertfinalist în competiţia de simplu. Câştigătorii ultimului act al probei de dublu sunt recompensaţi cu 280.000 de euro

TECĂU, LĂUDAT

"E un lucru magic pentru tenisul românesc ce a reuşit Horia. A arătat că e un adevărat campion!“ RUXANDRA DRAGOMIR, preşedinte la FR Tenis

"Nu s-a auzit de Tecău fiindcă el nu merge în Bamboo, ca alţii, şi nu dansează pe masă!“ ADRIAN MARCU, antrenor de tenis

DECĂDERE

Deciziile greşite l-au transformat pe Florin Mergea din cel mai promiţător tenisman român din 2003, într-un antrenor necunoscut în 2011.

Florin Mergea este un nume care va rămâne legat pentru totdeauna de cel al lui Horia Tecău, mai ales în urma duelului din Cupa Davis cu Ecuadorul, din septembrie 2003. Atunci, la Quito, cei doi se impuneau, după un meci maraton, scor 7-6 (2), 1-6, 6-3, 3-6, 13-11, în faţa perechii ecuadoriene formate din fraţii Giovanni şi Nicolas Lapentti.

Punctul adus de Mergea şi de Tecău, care abia trecuseră de vârsta majoratului atunci, a ţinut România în Grupa Mondială. Mai mult, cei doi formau deja o pereche sudată, câştigând, nu cu mult timp înainte de partida memorabilă din Ecuador, două titluri în proba de dublu la Wimbledon, în competiţia dedicată juniorilor.

"Au avut mereu rezultate foarte bune împreună", zice Ruxandra Dragomir, preşedintele federaţiei de tenis, adăugând: "Mulţi dintre noi le prevedeam un viitor frumos împreună, aveam speranţe mari. Din păcate, doar Horia a confirmat şi a ajuns sus".

Acum, în timp ce Tecău se pregăteşte de un meci mare, Mergea trăieşte în anonimat: a adunat kilograme, a renunţat la carieră la doar 26 de ani şi a devenit antrenor!

Segărceanu: "Florin era mai talentat"

Povestea lui Florin Mergea, care este cu o săptămână mai tânăr decât Horia Tecău, pare să fi fost marcată de alegeri neinspirate. În urmă cu opt ani, craioveanul se încorona campion la juniori la Wimbledon şi ajungea în finală la Australian Open (n.r. - fiind învins de cipriotul Marcos Baghdatis în ultimul act).

Spre deosebire de Tecău, care a ales să se concentreze pe dublu, Mergea a trăit visul unei cariere de succes la simplu, la care îi dădeau speranţe performanţele realizate la juniori.

"Florin era un jucător mai talentat şi mai intuitiv decât Horia. A avut performanţe excelente la juniori, unde talentul este mult mai important decât fizicul. Trecerea la profesionism nu a fost de bun augur pentru el. Nu a reuşit să ţină ritmul cu adversarii şi din cauza că nu a muncit cât ar fi trebuit", ne-a povestit Florin Segărceanu, fost căpitan-nejucător în echipa de Cupa Davis.

Vilă cu teren de tenis în curte

Şi Adrian Marcu, cel care a fost căpitan-nejucător al echipei României în duelul de Cupa Davis cu Ecuador de acum nouă ani, şi-a adus aminte cu părere de rău de potenţialul irosit de Mergea: "Florin a fost mai talentat, Horia mai serios. A reuşit cel care a fost mai serios. La scurt timp după meciul din Ecuador, Tecău i-a propus să formeze o pereche de dublu pe termen lung şi să înceapă să meargă la turneele importante. Mergea a spus că e de acord, însă că vrea să joace şi la simplu".

Decizia a fost una greşită. Mergea nu a reuşit să se impună în circuitul ATP (n.r. - locul 243 în lume a fost cea mai bună clasare din carieră, în mai 2005) şi a pierdut mult teren faţă de Tecău şi în ceea ce priveşte jocul de dublu.

"Tecău a progresat la dublu şi avea un clasament mai bun atunci când Florin a vrut să facă din nou echipă cu el. Din acest motiv nu mai puteau juca împreună. Nereuşind nimic la simplu, dar nici la dublu, şi decât să se chinuiască, Florin a preferat să se retragă şi să devină antrenor", zice Marcu.

Florin Mergea este căsătorit şi se împarte între Bucureşti, unde predă tenis, şi Târgu-Jiu, unde tatăl său este directorul Spitalului Judeţean, iar mama este şi ea medic. Părinţii lui Mergea sunt înstăriţi: au vilă cu teren de tenis în curte şi nu duc lipsă de nimic. Ar putea fi o explicaţie pentru lipsa de motivaţie a fiului lor.

MERGEA, CRITICAT

"Horia a fost serios, dar Florin a fost mai talentat. În carieră a reuşit însă doar cel serios." ADRIAN MARCU, antrenor de tenis

"Cu toţii le prevedeam un viitor frumos împreună. Este păcat că doar Horia a confirmat.“ RUXANDRA DRAGOMIR, preşedinte la FR Tenis

Ne puteți urmări și pe Google News