Ceea ce înseamnă că nu toți psihopații sunt agresivi și înspăimântători dar, chiar și așa, viața alături de un psihopat nu este ușoară nici în familie, nici la locul de muncă.

Vă propun o listă cu cele mai frecvente semne pe care le putem identifica ușor la cei din jur. Este important de știut că diagnosticarea corectă se face de către psihologul clinician sau al unui medic psihiatru.

CHARISMATIC

Psihopații reușesc să întrețină discuții interesante, fiind convingători și mai mereu știu să se pună într-o lumină favorabilă lor. Atunci când este nevoie știu să fie amuzanți și se simt bine când sunt apreciați de cei din jur.

MINCINOS

Au puterea să mintă cu mare ușurință pe oricine, fără ca să se simtă vreodată rușinat de acest comportament reprobabil. 

EGOCENTRIC

Psihopații se percep ca fiind centrul universului, iar această perspectivă le întărește convingerea că cel mai bine e să tră- iască conform propriilor reguli. Au un sentiment grandios de autoimportanță, considerând că merită să primească mai mult de la viață decât alții. De cele mai multe ori, în realitate duc o viață parazitară, deși consideră că este normal să fie întreținut(ă) de altcineva și să nu muncească.

GRANDIOS

Psihopații sunt, de asemenea, predispuși să facă mari planuri pentru ei, iar când sunt în funcții de conducere impun obiective greu de atins.

NU SUNT EMPATICI

Nu au capacitatea de a se transpune în locul altuia, le lipsește empatia atât față de oameni cât și față de animale, pur și simplu nu își pot imagina punctul de vedere sau emoțiile celorlalți. Din această cauză, aceste persoane dau dovadă adesea de o duritate anormală sau chiar de sadism. În altă ordine de idei, psihopații nu sunt capabili să se atașeze emoțional de o altă persoană, sunt reci și egoiști.

NU AU REGRET

Nu sunt capabili să resimtă remușcări sau vinovăție după ce au comis o faptă urâtă. De obicei gă- sesc scuze plauzibile pentru a-și scuza comportamentul și, în unele cazuri, nu recunosc că au vreo vină.

MANIPULATOR

Se pricep să înșele și să manipuleze și, din cauza lipsei de scrupule, recurg frecvent la acest comportament. De cele mai multe ori, mânați de nevoia de a deține controlul, dar și pentru a-și atinge scopurile, își folosesc tehnicile de manipulare.

IMPULSIV

Nu își pot controla impulsurile de moment. Din acest motiv pot să își pună viață în pericol, consumând alcool în exces sau droguri, sau pot conduce imprudent și chiar să își cheltuiască banii la jocuri de noroc. Tot din impulsivitate își riscă viața pentru a salva viața altei persoane fiind atrași de jocul periculos, nu mânat de alte sentimente.

 

Lipsa de responsabilitate

Doar pentru că un psihopat spune că va face ceva, nu înseamnă că o va face. Obligațile și angajamentele nu înseamnă nimic pentru psihopați, ceea ce îi face greu de acceptat în colectivitate.

Nu este consecvent

Atunci când sunt în funcții de conducere nu sunt consecvenți și revin des asupra deciziilor pe care le-au luat, ceea ce îi face să pară dificili de către angajați. Lipsa lor de consecvență își face simțită prezența și în viața personală, acolo unde își schimbă frecvent partenerul de viață și au un comportament sexual promiscuu. Încă nu au fost stabilite cu certitudine care sunt cauzele care determină să fim sau nu psihopați, însă anatomia creierului, genetica și mediul unei persoane pot contribui la dezvoltarea trăsăturilor psihopatice. Cu toate acestea, un lucru este sigur: primele semne sunt evidente în copilărie, cel mai vizibil fiind cruzimea față de animale, frați sau prieteni, fără a avea resentimente ulterioare.