Cum putem lua credit cu dobândă 0 și care sunt riscurile

Cum putem lua credit cu dobândă 0 și care sunt riscurileSursa foto: Arhiva EVZ

Împrumutul cu dobândă 0% sau extrem de mică nu este o noutate, însă numeroase persoane nu știu despre existența sa. Nu ne referim aici la așa-numitele credite nerambursabile acordate din fonduri europene sau naționale, care sunt, de fapt, ajutoare pentru stimularea economiei acordate companiilor.

Creditul cu dobândă 0 trebuie să fie rambursat în perioada agreată și este disponibil inclusiv pentru persoanele fizice care îndeplinesc anumite condiții. Vă prezentăm în continuare cum puteți accesa un asemenea credit și care sunt riscurile ce pot apărea, mai ales dacă nu rambursați creditul la timp.

O modalitate de a atrage noi clienți

Cei care oferă asemenea credite sunt finanțatorii bancari sau nebancari (instituțiile de finanțare nebancare). Conform datelor oficiale de la Banca Națională a României, valoarea totală a creditelor acordate gospodăriilor populației depășea în luna iulie a anului curent suma de 146 de miliarde de lei, o felie mare din care încearcă să muște un număr însemnat de jucători pe piață.

Existența acestui tip de credite se explică prin dorința instituțiilor de finanțare de a interacționa cu posibilii clienți astfel încât aceștia să se obișnuiască cu procedura de acordare și să capete încredere în seriozitate și profesionalismul finanțatorului. Putem asemui procesul cu cel de acordare de mostre gratuite. Chiar dacă pe moment poate părea o afacere păguboasă să oferi gratuit o marfă, pe termen lung, experiența arată că dobândirea noilor clienți acoperă investiția făcută.

Primul lucru de care este bine să ținem cont când ne gândim să accesăm un credit cu dobândă 0 este că acest tip de credite este acordat pentru perioade foarte scurte de timp. De obicei, banii primiți vor trebui restituiți în mai puțin de o lună calendaristică. Totuși, atunci când veți semna contractul de acordare, veți constata că perioada este ceva mai lungă de atât.

Motivul? Deoarece dacă nu veți restitui creditul la timp, puteți să vă așteptați la dobânzi de penalizare sau la alte costuri. Nu este niciodată recomandat să vă împrumutați dacă există șanse mari să nu puteți restitui creditul. Însă, dacă plătiți la timp, putem spune că ați beneficiat gratuit de suma împrumutată, cel puțin pentru o perioadă determinată de timp.

Cine se califică la un asemenea credit?

Pentru cei care nu sunt foarte familiarizați cu domeniul financiar, este foarte probabil să apară suspiciunea că este vorba despre o capcană. Începând cu finalul anului 2018, tinerii cu vârsta între 16 şi 26 de ani au putut accesa credit cu dobândă 0 de până la 40.000 de lei, prin programul guvernamental „Investeşte în tine”. În prezent, creditele active cu dobândă 0 sunt cele acordate de instituțiile de finanțare nebancare, iar activitatea acestora este foarte reglementată. Așa că, atâta timp cât îndepliniți câteva condiții și sunteți de acord cu un contract pe care l-ați citit cu atenție, este aproape sigur că nu veți cădea în vreo capcană.

După cum spuneam, există câteva condiții pentru a putea avea acces la un asemenea credit. În primul rând, acesta trebuie să fie primul împrumut la acea instituție – cu alte cuvinte, acest tip de credit este disponibil doar pentru clienții noi. Apoi, țineți cont că suma care vi se va acorda este mai mică decât suma maximă pe care ar putea-o primi un client existent.

Și perioada în care trebuie să rambursați creditul este în majoritatea cazurilor mai scurtă. Acestea sunt condițiile speciale pentru un credit cu dobândă 0, însă există condițiile generale, care variază de la o instituție la alta. Majoritatea cer de la clienți să fie majori, să poată face dovada unui venit constant și să aibă un scor de credit satisfăcător.

Când e bine și când nu e recomandat să luați un credit cu dobândă 0?

Există numeroase motive pentru care lumea își face credit, însă atunci când vorbim despre un credit rapid, este foarte important să calculați cu atenție dacă merită să-l faceți. Dacă știți sigur că-l puteți returna, dacă este o situație excepțională pe care nu o puteți depăși fără un mic ajutor și dacă sunteți 100% convins că vă permiteți costul unui asemenea credit – atunci, cu siguranță, merită să investiți timp pentru a-l accesa.

Însă nu uitați că există și câteva riscuri atunci când apelați la un credit rapid, chiar și cu dobândă 0. În primul rând, orice întârziere costă, chiar destul de scump. De aceea, este extrem de important să citiți cu atenție contractul și să fiți conștient că dobânzile penalizatoare și celelalte taxe pe care va trebui să le plătiți în caz de întârziere nu vi se vor ierta. De aceea, motivul pentru care doriți să faceți acest tip de credite nu trebuie să fie niciodată doar pentru că este gratuit.

Chiar și în situația în care sunteți convins că îl veți putea returna, teoretic, cel puțin, există dezavantajul pe care nu-l puteți evita de a vă fi afectat negativ istoricul de creditare. Conform comparatorului internațional de credite Finbino, „solicitările repetate de credit nu sunt benefice pentru istoricul tău de creditare și s-ar putea să nu ți se aprobe un credit din cauza solicitărilor repetate, chiar dacă ele au fost făcute către diverși finanțatori, nu către același.”

Motivul este că pentru fiecare solicitare de credit, potențialul finanțator verifică informațiile pe care le are Biroul de Credit despre dvs., ceea ce este vizibil și pentru ceilalți verificatori. De asemenea, sunt vizibile și toate creditele pe care le-ați accesat, așa că dacă un finanțator va vedea că aveți multe interogări, dar puține credite acordate, s-ar putea să considere că acesta este un semnal de alarmă.

În concluzie, a face un credit este o decizie pe care trebuie să o cântăriți cu atenție și care trebuie să fie motivată de o situație cu adevărat excepțională. Dacă este vorba despre un credit credit online rapid, se recomandă să citiți cu atenție termenii și condițiile cât mai multor instituții de finanțare. Pentru a fi sigur că nu veți regreta decizia, un credit cu dobândă 0% este o oportunitate de care merită să profitați la primul contact cu un finanțator.

Ne puteți urmări și pe Google News