Cum purtaţi rucsacul ca să nu vă distrugeţi spatele

Cum purtaţi rucsacul ca să nu vă distrugeţi spatele

Atunci când ghiozdanul cântăreşte peste patru kilograme, nu îl ţineţi pe un singur umăr.

Tot mai mulţi elevi suferă de dureri de spate şi riscă chiar unele leziuni ale coloanei vertebrale din cauza greutăţii pe care o poartă în ghiozdan, avertizează experţii. Conform studiilor, elevii de şcoală generală ajung să care cărţi, echipament sportiv, prânzul şi alte lucruri de care au nevoie pe parcursul zilei, care pot cântări până la 13 kg.

Şocant este faptul că doar 4% dintre părinţi au verificat vreodată cât de greu este ghiozdanul copilului. O treime dintre părinţi nu s-au uitat niciodată în interiorul rucsacului pentru a vedea ce cară copilul. Căratul pe un singur umăr

În România, spre deosebire de alte ţări, elevii sunt nevoiţi să care cu atât mai multe lucruri după ei la şcoală pentru că nu au dulapuri în interiorul instituţiilor de învăţământ pentru a depozita cărţi sau caiete de care nu au nevoie acasă.

Una dintre greşelile frecvente, remarcată şi de către cercetătorii americani în cadrul unui studiu publicat în British Medical Journal, este purtarea ghiozdanului pe un singur umăr sau în mână. Acest obicei măreşte presiunea asupra muşchilor spatelui, în mod inegal. Cu toate astea, căratul pe un singur umăr este în regulă atunci când rucsacul nu depăşeşte 3-4 kg deoarece corpul se poate echilibra singur fără să fie afectat nici umărul, nici coloana, susţine medicul ortoped Dia Ahmad, de la Policlinica "Titan" din Bucureşti.

Studiile au arătat că un copil are voie să care cel mult 10% din greutatea corpului său, astfel încât să nu fie afectat, însă acum se întâmplă frecvent ca micuţii să care în spate peste 25% din greutatea lor. "Copiilor nu trebuie să le interzicem căratul, ci să îi punem să facă sport pentru că musculatura lor are nevoie să fie întărită.“ DIA AHMAD, medic ortoped 10-15% din greutatea corpului său are voie un copil să care în spate

REGULI

Nu faceţi paşi mari atunci când căraţi greutăţi

"Nu există o formulă exactă care să ne spună cât avem voie să cărăm. Modul în care o facem este mult mai important. Atunci când ducem în spate un rucsac este important ca greutatea lui să nu fie lăsată în partea de jos a spatelui, curelele să fie strânse mai din scurt şi să aibă o lăţime cât mai mare. Greutatea să fie la jumătatea spatelui pentru a nu apăsa pe coloana lombară. Paşii să nu fie prea mari atunci când avem o greutate în spate. Poziţia umerilor, uşor în faţă pentru a contra balansa greutatea ", sunt sfaturile medicul ortoped Dia Ahmad, de la policlinica “Titan" din Bucureşti.