Evenimentul Zilei > Social > Cum punem lămâi la murat. Sunt ideale pentru a da aromă anumitor preparate
Cum punem lămâi la murat. Sunt ideale pentru a da aromă anumitor preparate

Cum punem lămâi la murat. Sunt ideale pentru a da aromă anumitor preparate

Murăturile sunt o tradiție la români. Puțini știu însă că și lămâile pot fi puse la murat și folosite pentru a da sovoare anumitor preparate, dar și sosurilor.

Lămâile murate sunt un ingredient nelipsit din preparatele în stil marocan, dar sunt mai puțin folosite în bucătăria românească. Sunt însă delicioase și pot da savoare unei tocănițe tradiționale, unei garnituri de legume sau unei salate. Pot fi folosite și pentru a da acididate, dar și o aromă deosebită sosurilor.

Cum alegem lămâile

Lămâile de tip Boussera sunt ideale pentru a fi puse la murat, dar se găsesc destul de greu la noi în țară. Puteți însă să cumpărați lămâi bio (coaja nu trebuie să fie stropită pentru a se putea consuma), de culoare galben mai închis și care au un moț în capete. Acestea au cam aceleași caracteristici ca și cele Boussera.

Lămâile se spală bine și se crestează în patru. Se umplu cu sare grunjoasă și se așează într-un borcan. După câteva zile, lămâile își vor lăsa suc și vor scădea în volum, astfel că mai puteți adăuda două-trei pentru ca aceastea să fie înghesuite în borcan. În momentul în care nu mai există spațiu în borcan, presărați deasupra cu sare, închideți ermetic borcanul și lăsați lămâile la murat cam două luni. După această perioadă vor fi ideale pentru consum, potrivit chilipepper.ro.

Rețetă de pepeni murați

Murăturile sunt o tradiție în România. Pe lângă gogoșari sau castraveți, pepenii câștigă teren printre români. Aceștia se pun la murat într-un butoi, iar înainte de a-i așeza, este recomandat să îl curățați foarte bine cu apă clocotită. De asemenea, butoiul trebuie să aibă o gură largă pentru pepenii să încapă cu ușurință.

Este important să alegeți pepeni de mici dimensiuni, deoarece sunt mai gustoși și nu riscați să se înmoaie. În plus se vor tăia mult mai ușor și vor arăta mult mai bine. Alegeți doar pepeni cu coaja tare. Este bine ca aceștia să nu fie foarte copți.

Urmează pregătirea butoiului. Pe fundul acestuia se așează frunze de țelină și bețe de mărar. Se așează apoi primul strat pe pepeni. Vor rămâne cu siguranță mici spații liber în care puteți adăuga rădăcini de hrean tăiate fâșii, dar și mere, gulii sau morcovi. Urmează apoi un alt strat de pepeni și tot așa. Pentru ca murăturile să nu facă floare peste iarnă, deasupra lor se așează un strat de funze de viță de vie.

Saramura este crucială

Saramura este extrem de importantă. Apa trebuie să fie câlduță pentru ca sarea să se poate dizolva. Rețeta este una simplă: 40 de grame de sare grunjoașă la fiecare litru de apă. Saramura se toarnă în butoi și trebuie să acoperte complet murăturile.

Butoiul se duce apoi în beci într-un loc răcoros. Timp de două luni nu trebuie deschis sub nicio formă. Apoi butoiul trebuie deschis periodic exact ca la varză. Saramura mai trebuie amestecată pentru ca sarea care se poate depune pe fund să se topească.

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: