Cum poți reduce riscul de cancer. Potrivit OMS, 30-50% dintre cancere pot fi prevenite

Cum poți reduce riscul de cancer. Potrivit OMS, 30-50% dintre cancere pot fi prevenite Sursa foto: Pixabay

Cancerul este una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial. Potrivit datelor OMS (Organizația Mondială a Sănătății), în 2020 aproape 10 milioane de persoane au murit din cauza acestei boli. Cele mai letale tipuri de cancer au fost cancerul pulmonar (1,8 milioane de decese), cancerul colorectal (935 000 de decese), cancerul hepatic (830 000), cancerul gastric (769 000 de decese) și cancerul de sân (685 000 de decese).

Care sunt factorii de risc?

Principalii factori de risc pentru cancer sunt fumatul, consumul de alcool, alimentația nesănătoasă, inactivitatea fizică și poluarea aerului. OMS menționează, de asemenea, anumite infecții cronice ca fiind factori de risc.

Acestea reprezintă adesea o problemă în țările cu venituri mici și medii. Luând în considerare datele globale din 2018, 13% din cazurile de cancer diagnosticate au fost cauzate de infecții, în principal cele cauzate de Helicobacter pylori, virusurile papiloma uman, virusurile hepatitei B și hepatitei C și virusul Epstein-Barr.

Ce putem face pentru a reduce riscul de cancer?

Potrivit OMS, 30-50% dintre cancere pot fi prevenite. Pentru a face acest lucru, este necesar să reducem factorii de risc, precum și să luăm măsuri preventive care au dovezi științifice. Măsurile preventive includ detectarea precoce și tratamentul adecvat pentru pacienți. Atât depistarea timpurie, cât și tratamentul adecvat pot fi esențiale pentru recuperarea în cazul multor tipuri de cancer.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru a reduce cât mai mult posibil șansele de a contracta cancer, putem adopta obiceiuri și evita altele. Printre acestea se numără următoarele:

- Nu fumați.

- Mențineți o greutate corporală sănătoasă.

- Consumați o dietă sănătoasă care să includă fructe și legume.

- Activitate fizică regulată.

- Nu consumați alcool.

- Vaccinați-vă împotriva HPV și hepatitei B dacă faceți parte din grupul de persoane recomandat.

- Evitați radiațiile ultraviolete.

- Reduceți pe cât posibil expunerea la radiații ionizante.

- Reducerea expunerii la poluare, atât la cea exterioară, cât și la cea interioară. De o importanță deosebită este evitarea expunerii la radon, un gaz radioactiv care se formează în mod natural atunci când uraniul se dezintegrează, în case și clădiri.

Reducerea consumului de alimente de origine animală

În plus față de realizarea sau renunțarea la anumite obiceiuri, este vital să consultați un medic în caz de suspiciune. Dacă este necesar, acesta vă va îndruma către un specialist pentru screening, scrie Muy Interesante.

Descoperirile cercetătorilor sugerează că, în general, reducerea consumului de alimente de origine animală, cereale rafinate și zaharuri ar putea oferi beneficii pe viață.

„Sugerăm că antioxidanții găsiți în alimente precum fructele, legumele și cerealele integrale ar putea contribui la scăderea riscului de cancer colorectal prin suprimarea inflamației cronice, care poate duce la cancer”, explică Jihye Kim, cercetător în nutriție de la Universitatea Kyung Hee din Coreea de Sud.