Cum poți lua viza de America pe loc, direct de la Ambasada SUA
- Nicolae Oprea
- 16 aprilie 2015, 00:00
Tot mai mulți români solictă vize pentru a călători în America, îndeosebi pentru scopuri turistice, dar și de afaceri. Anul trecut, de exemplu, au avut loc 42.000 de interviuri pentru vize. 90% din solicitări au fost aprobate!
Reprezentanții Ambasadei Sta telor Unite ale Americii la București spun că procesul de acordare a vizelor de tip B1/B2 (n.r. - vize turistice) este foarte simplu, însă, cerințele americanilor de acordare a intrării pe teritoriul lor trebuie respectate „la sânge”. Ambasada Americană și-a deschis, ieri, porțile, iar reprezentanții insituției au explicat pentru jurnaliști care sunt pașii pentru obținerea unei vize temporare. Chiar dacă pare greu de crezut, un român poate primi viza pe loc. Iată cum:
Pasul 1. Completarea formularului pe internet
Primul pas care trebuie făcut de un român ce vrea să călătorească în Statele Unite este să intre pe site-ul ambasadei, la secțiunea vize, unde trebuie să urmeze pașii foarte simpli indicați de reprezentanții instituției americane. Cel mai important aspect este completarea Formularului DS-160 în care solicitantul vizei trebuie să răspundă la mai multe întrebări, cu caracter personal, cum ar fi ocupația sau situația socială. iar întrebările sunt în limba engleză. La respectivul formular trebuie atașată și o fotografie realizată în ultimele șase luni. Odată completată această cerere, care trebuie să respecte „cu sfințenie” toate detaliile, dar mai ales cele tehnice, se trimite pe adresa ambasadei. Ulterior, în câteva zile lucrătoare, ambasada te programează la interviu, iar una dintre variante este la sediul instituției. Pe lângă completarea formul a r u l u i , care trebuie să fie printat la interviu, solicitantul trebuie să aibă pașaportul precum și dovada plății taxei de viză, de 160 de dolari (n.r. – echivalentul în lei la cursul zilei), în cazul vizei de turist, care se achită doar la BRD.
Pasul 2. Interviul la ambasadă
După completarea formularului și respectarea întrebărilor și a tuturor solicitărilor, ambasada te programează la interviu. „Este foarte important să se respecte ora de programre și să se vină cu maximum 20 de minute înainte, pentru a nu se aștepta foarte mult în fața clădirii ambasadei”, spune Tyler Mason, conusulul general adjunct al SUA în România. La ambasadă, verificarea corporală este una minuțioasă, mai riguroasă decât la aeroport, de exemplu, iar solicitanții nu au voie să intre cu niciun fel de aparate electronice sau telefoane. După verificare, se extrage un bon de ordine, apoi solicitantul este chemat la ghișeul de amprentare şi de depunere a actelor. În scurt timp, dacă actele sunt în regulă, urmează interviul scurt cu unul dintre reprezentanții consulatului, care are loc tot la un ghișeu, la fel ca la o bancă. Interviul nu durează mai mult de 3-4 minute, iar întrebările sunt extrem de simple. În general, pe americani îi interesează situația socială, precum profesia sau deținerea unei locuințe, asta ca să se asigure că ai motive suficiente pentru a te întoarce în țară!
Pasul 3. Acordarea, sau respingerea vizei
Imediat după realizarea scurtului interviu, dacă reprezentantul consulatului îți oprește pașaportul, asta înseamnă că ți-a fost aprobată viza. Ca atare, răspunsul îl primește pe loc, iar pașaportul cu permisia de intrare în America ți se trimite acasă, prin TNT, contra unei sume de 24 de lei, în 2-3 zile lucrătoare. De asemenea, există și varianta de a ridica pașaportul gratuit de la unul din centrele TNT din țară.
FOTO: Înainte de depunerea actelor, solicitanții sunt amprentați FOTO: NICU DÎRDÎIAC
Când îți refuză americanii solicitarea
„În general, noi nu urmărim statistici. Nu avem vreun număr de solicitări pe care le aprobăm, ci ne raportăm strict la fiecare caz în parte. Procentul de 90% de acordare a vizelor este unul foarte bun. Desigur, există și acest procent de aproape 10%, în care se refuză, iar motivele se pot justifica. Sunt refuzați în prinicipal cei care au mai fost în America și au comis ilegalități pe acest terirtoriu. Apoi, urmează cetățenii care nu pot dovedi că au motive să se întoarcă în România, precum și cei care nu au dosarul cu acte complet”, spune Tyler Mason.