Cum pot fi oprite abuzurile Poliției Locale. Un antreprenor explică pașii pentru anularea unei amenzi în instanță

Cum pot fi oprite abuzurile Poliției Locale. Un antreprenor explică pașii pentru anularea unei amenzi în instanțăPoliție. Sursa foto: arhiva EVZ

Un antreprenor din Brăila le-a transmis tuturor patronilor de firme că nu trebuie să accepte toate amenzile pe care polițiștii locali le dau. Omul de afaceri a explicat cum a reușit să anuleze o sancțiune primită de la Poliția Locală în instanță.

Un antreprenor din Brăila le-a cerut tuturor oamenilor de afaceri să nu mai accepte abuzurile pe care Poliția Locală le face. Patronul a explicat că polițiștii locali dau amenzi firmelor care nu au autorizație de funcționare emisă de primărie chiar dacă acestea nu au nevoie de acel document. Antreprenorul susține că în acest fel este încălcată O.G.R. 99/2000 care reglementează comercializarea produselor și serviciilor de piață. Omul de afaceri a mai adăugat că în Anexa 1 sunt prezentate în mod explicit toate codurile CAEN are au nevoie de aviz de funcționare.

„Nu știu cum e în alte localități din țară, dar la Brăila Primăria și Consiliul Local fac un abuz grosolan asupra firmelor ce activează în oraș. Consiliul Local prin H.C.L.M. 639/2020, care se referă la comerț și la organizarea piețelor, obligă toți agenții economici să obțină avizul de funcționare de la primărie, considerând ca toate societățile comerciale fac comerț, confundând vânzarea de bunuri și servicii cu activitatea de comerț”.

Cum a reușit antreprenorul din Brăila să anuleze în instanță o amendă

Omul de afaceri a mai adăugat că firma pe care o conduce a reușit să câștige în instanță un proces cu Poliția Locală. Antreprenorul ar fi primit o amendă pentru că societatea sa nu avea avizul de funcționare. „Antreprenori, nu acceptați abuzurile autorităților!”, a transmis omul de afaceri brăilean. Antreprenorul ar fi primit o amendă de 1.000 de lei pentru lipsa acordului comercial. Ulterior, el a contestat sancțiunea în instanță și a reușit ca procesul-verbal să fie anulat. Cazul a fost judecat la Tribunalul Brăila și în primă instanță sancțiunea a fost mențimită. Amenda a fost anulată la apel. Sentința este definitivă.

„Prin trimiterea la O.G. nr. 99/2000 este evident că trebuie aplicate şi excepțiile indicate expres de actul normativ cu un caracter superior, precum art 3 alin. 3 lit i din O.G. nr. 99/2000 ce exceptează de la avizare produsele şi serviciile reglementate prin acte normative speciale. Cum activitatea apelantei petente este reglementată prin lege specială, OUG 99/2006, autorizaţiile privind băncile fiind date de Banca Naţională a României nu de autorităţile locale, ce au obligaţia de a respecta autorizaţiile date, se încadrează la excepţiile de la obţinerea avizului. În consecinţă, cum apelanta petentă nu avea obligaţia de a obţine Avizul de funcţionare eliberat de Primăria Municipiului Brăila, fiind încadrată în excepţiile legale, procesul verbal nu a fost întocmit legal, lipsind fapta contravenţională”, se precizează în sentința Tribunalului Brăila.

În Ordonanța de Urgență. nr. 99/2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de piață se precizează că exercițiul comercial este o activitate de comercializare cu ridicata, cu amănuntul, de tip cash and carry, de alimentație publică. Serviciile realizate de un comerciant reprezintă tot un exercițiu comercial, potrivit Ziare.com.