Cum pot fenta țările europene embargoul cu privire la gazul rusesc. „Nu dai declarația. Cam ca la pandemie”

Sursa foto: 244143863 © Scaliger | Dreamstime.com

Embargoul cu privire la gazul rusesc are lipsuri. A fost găsită o metodă extrem de simplă prin care țările europene să facă plata către furnizor în ruble, așa cum a cerut președintele Vladimir Putin. Lucian Davidescu prezintă metoda pe larg.

Jurnalistul Lucian Davidescu a prezentat metoda prin care țările europene pot fenta embargoul impus de Uniunea Europeană cu privire la gazul rusesc. Acesta susține că metoda este extrem de simplă, iar companiile nu trebuie decât să sară un pas din cei patru prezentați de Comisia Europeană. Este vorba despre o declarație pe care jurnalistul susține că nu trebuie să o completeze companiile pentru a nu putea fi trase la răspundere.

„Cum să îi plătești lui Putin gazul în ruble fără să încalci sancțiunile.

(Până acum 20 de companii europene au deschis conturi la Gazprombank iar alte 17 au cerut hârtiile necesare)

Instrucțiuni de la Comisia Europeană: 1. Deschizi un cont în euro și unul în ruble la Gazprombank; 2. Trimiți euro; 3. Dai o declarație 'pe propria răspundere' că tu consideri tranzacția finalizată; 4. Banca schimbă euro pe ruble.

Ca să încalci sancțiunile, sari pasul 3 - nu dai declarația.

Cam ca la pandemie”, a scris jurnalistul Lucian Davidescu pe pagina sa personală de Facebook.

Uniunea Europeană impune un embargo cu privire la gazele rusești

Invazia Rusiei în Ucraina a atras sancțiuni extrem de drastice. Oligarhii ruși au fost printre primii care au avut de suferit, însă Uniunea Europeană încearcă să izoleze complet Rusia de restul Europei. Până în prezent au fost aplicate cinci pachete de sancțiuni, însă UE lucrează la un al șaselea, care va cuprinde, cel mai probabil, și sancțiuni cu privire la importul de gaze.

La începutul lunii aprilie, Parlamentul European cerea un embargo total și imediat cu privire la importul de gaze și petrol din Rusia. Țările europene sunt încurajate să renunțe la gazul rusesc și să caute variante pentru al înlocui pe acesta. De asemenea, PE cere renunțarea completă la gazoductele Nord Stream 1 şi Nord Stream 2.

Rezoluția adoptată la începutul lui aprilie la Strasbourg nu are un caracter legislativ, ci este doar un îndemn către statele membre UE. Ea a primit în plenul Parlamentului European 513 voturi pentru, 22 contra și 19 abțineri. Menționăm faptul că europarlamentarii români de la toate partidele care au fost prezenți au votat pentru această rezoluție.

Inițial, articolul 15 din proiectul de rezoluție făcea „apel la embargo total și imediat împotriva importurilor de petrol, cărbune, combustibil nuclear şi gaze din Rusia, cât de repede posibil, precum și la renunțarea completă la gazoductele Nord Stream 1 şi Nord Stream 2 şi prezentarea unui plan pentru continuarea asigurării securității aprovizionării cu energie pe termen scurt”. În textul final al rezoluției, prin amendarea acestui articol, s-a eliminat sintagma „cât de repede posibil”, astfel încât să nu mai lase marjă pentru amânarea restricțiilor la importul de gaze rusești.