Dmytro Kuleba avertizează! Ucraina acuză Uniunea Europeană că finanțează războiul

Dmytro Kuleba avertizează! Ucraina acuză Uniunea Europeană că finanțează războiul Gazprom. Sursa foto: Arhiva EVZ

Uniunea Europeană trebuie să oprească importurile de petrol și gaze rusești sau riscă să plătească de două ori costurile războiului din Ucraina, a declarat ministrul de Externe ucrainean, Dmytro Kuleba, la Bruxelles.

Ministrul de externe al Ucrainei,  Dmytro Kuleba, avertizează UE că riscă să plătească costurile războiului de două ori. Sosind la o reuniune a miniștrilor de externe ai UE pentru a discuta situația din Ucraina, Dmytro Kuleba a spus că UE continuă „să finanțeze mașina de război rusească, agresiunea și atrocitățile sale” cu importurile sale de energie.

A continua să cumpere gaz și petrol din Rusia ar însemna că UE plătește pentru aprovizionarea cu energie Rusiei și oferă asistență financiară Ucrainei, a spus Kuleba. Referindu-se la un impas în curs privind o potențială interdicție a UE asupra importurilor de petrol rusesc, Kuleba a spus: „Suntem cu toții curioși să vedem cum se termină această saga”.

Singura soluţie pentru a opri războiul este oprirea importurilor din Rusia

Dacă Uniunea Europeană nu introduce un embargo asupra petrolului rusesc, atunci Rusia va continua să profite din vânzarea de petrol și gaze, care pompează mai mulți bani în cheltuielile sale de război din Ucraina, a declarat ministrul de externe al Ucrainei Dmytro Kuleba.

Ne puteți urmări și pe Google News

A continua să cumpere gaz şi petrol din Rusia ar însemna pentru UE să plătească Rusiei pentru livrările de energie şi să-i furnizeze Ucrainei asistenţă financiară, a spus şeful diplomaţiei ucrainene.

Fără introducerea interimară a embargoului asupra petrolului și gazelor asupra Rusiei de către Uniunea Europeană, Rusia va continua să câștige miliarde de euro și să investească prin vânzarea de petrol și gaze către UE. Și apoi vor investi acești bani în mașina de război rusă care va continua să ucidă oameni în Ucraina. Este foarte clar și simplu. Cu cât plătiți mai mult pentru gaz și petrol rusesc, cu atât războiul va continua mai mult,, a spus Kuleba.

Comisia Europeană a fost mandatată să reanalizeze propunerea privind un embargou petrolier prezentată în urmă cu 12 zile şi trebuie să prezinte soluţii concrete la obiecţiile ridicate de Ungaria şi alte state membre. Trebuie să reuşim acest al 6-lea pachet, lucrăm deja la al 7-lea, a insistat ministrul de externe luxemburghez Jean Asselborn.

El a avertizat că există şi alte ţări membre care sunt reticente faţă de impunerea unui embargou petrolier faţă de Rusia. Slovacia, Republica Cehă, Bulgaria şi chiar Croaţia, extrem de rezervate în privinţa unui embargou, se ascund în spatele Ungariei, mai spune oficialul.

Este momentul să intre în joc producătorii de petrol din țările arabe

Embargoul va fi dificil de implementat, având în vedere rețeaua de distribuție a Europei și provocările asociate cu urmărirea țițeiului odată ce acesta este amestecat sau rafinat. Dacă statele membre sunt de acord, planul va intra în vigoare în șase luni pentru țiței și în opt luni pentru motorină și alte produse petroliere.

Acest lucru este crucial în special pentru că multe state membre ale UE se bazează în mare măsură pe petrolul și gazele rusești, iar blocul rămâne oarecum divizat în ceea ce privește credințele lor de-a lungul războiului din Ucraina.

Acele țări care vorbesc împotriva introducerii embargoului petrolului sau a embargoului asupra gazelor sunt, de fapt, de partea Rusiei. Este o oportunitate grozavă pentru țările arabe de a-și revizui relațiile cu statele membre UE, așa că pot câștiga o poziție mai puternică pe piață în țările din bloc.

Aș încuraja producătorii de petrol din țările arabe, iar apoi, la o anumită etapă, producătorii de gaze din alte țări, să se angajeze mai activ cu Uniunea Europeană pentru a câștiga poziții mai bune pe piață, a îndemnat ministrul de Externe Kuleba, citat de Reuters.