Cum poate evita România o criză a medicamentelor. Recomandările europarlamentarului Cristian Bușoi

Cum poate evita România o criză a medicamentelor. Recomandările europarlamentarului Cristian Bușoi Cristian Bușoi. Sursa foto: Arhiva EVZ

România poate evita o criză a medicamentelor apelând la expertiza specialiștilor din cadrul Agenției Europene pentru Medicamente (EMA). Europarlamentarul Cristian Bușoi a anunțat că la nivelul Uniunii Europene este în curs o dezbatere cu privire la responsabilitatea EMA în privința amenințărilor de sănătate publică. Iar România trebuie să apeleze la ajutorul agenției pentru a rezolva lipsa unor medicamente de pe piața internă.

Europarlamentarul Cristian Bușoi este de părere că România trebuie să solicite asistența experților din cadrul Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) pentru a evita o criză a medicamentelor. El a arătat că țara noastră se confruntă cu o lipsă de medicamente, iar pentru rezolvarea acesteia este nevoie de noi măsuri de reglementare.

„România este în mod particular afectată de lipsa medicamentelor. De pe piață au dispărut câteva mii de produse. Dincolo de măsurile pe care suntem obligați să le luăm la nivel național, printre care se numără o nouă metodologie de preturi, reducerea taxei clawback, reglementarea importurilor paralele, experiența și implicarea Agenției Europene pentru Medicamente în rezolvarea acestei crize este esențială”, a arătat europarlamentarul Cristian Bușoi.

Potrivit unui comunicat de presă, în acest moment moment, la nivelul Uniunii Europene se desfășoară o dezbatere deosebit de importantă cu privire la amenințările de sănătate publică cu care se confrută Uniunea Europeană. Iar o componentă a acestei dezbateri este legată de monitorizarea penuriei de medicamente și dispozitive medicale.

Ne puteți urmări și pe Google News

„O dezbatere importantă pe agenda UE este cea legată de monitorizarea penuriei de medicamente și dispozitive medicale, în cazul unor amenințări de sănătate publică și urgențe de sănătate publică. Monitorizarea este o responsabilitate pe care EMA a primit-o de curând și pentru care eu am insistat în timpul procedurii de revizuire a legislației în 2021 și 2022”, a arătat Cristian Bușoi.

EMA are un rol în monitorizarea fluxului de medicamente

Europarlamentarul a precizat că oficialii EMA au inițiat o serie de măsuri pentru monitorizarea lipsei de antibiotice și tromboliticelor.

„Este important că EMA a început deja să se organizeze în acest sens și a inițiat deja o serie de măsuri concrete în cazul antibioticelor și tromboliticelor. De asemenea, Agenția monitorizează eventuale lipsuri pentru medicamentele aprobate de EMA prin procedura centralizată, dar și situațiile critice la nivel național”, a mai arătat Cristian Bușoi, conform comunicatului de presă.

El a arătat că, în aceste zile conduce o delegație a COmisiei ENVI din Parlamentul European la Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), cu sediul la Amsterdam, în calitate de responsabil al Parlamentului pentru relația cu Agenția. În cadrul acestei vizite au avut loc mai multe întrevederi și discuții cu oficialii instituției europene. Cristian Bușoi, responsabilul Parlamentului European în relația cu EMA

„Am avut astăzi o serie de ședințe de lucru cu toată conducerea Agenției, inclusiv directorul executiv al acesteia, dr. Emer Cooke. Scopul vizitei noastre este de a înțelege mai bine care sunt provocările cu care se confruntă Agenția în procesul de evaluare și aprobare a medicamentelor, dar discuțiile s-au concentrat și pe implementarea legislației în domeniul medicamentelor”, a mai precizat Cristian Bușoi.