Cristian Bușoi: România trebuie să accelereze procedurile pentru autorizarea capacităților de energie regenerabilă

Cristian Bușoi: România trebuie să accelereze procedurile pentru autorizarea capacităților de energie regenerabilă Sursa foto: EVZ

Eurodeputatul PNL Cristian Bușoi a subliniat ideea că țara noastră trebuie să accelereze procedurile în ceea ce privește autorizarea capacităților de energie regenerabilă, făcând referire la regulamentul Comisiei Europene adoptat recent.

Co-președintele reuniunii miniștrilor energiei din PPE și președinte al Comisiei pentru industrie, cercetare și energiei (ITRE) din Parlamentul European a menționat că deocamdată, România nu a dovedit o mare eficiență în ceea ce privește instalarea capacităților regenerabile, însă țara noastră trebuie să schimbe abordarea.

CE propune accelerarea utilizării surselor de energie regenerabilă

Cristian Bușoi a salutat în acest context propunerea Comisiei Europene care a înaintat un regulament temporar de urgență pentru accelerarea utilizării surselor de energie regenerabilă.

„Este încă un pas pe care Europa îl face pentru pune capăt dependenței sale de combustibilii fosili din Rusia. Propunerea Comisiei recunoaște instalațiile de energie regenerabilă ca fiind de interes public major, susține utilizarea pompelor de căldură și retehnologizarea centralelor energetice ecologice”, a spus eurodeputatul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit acestuia, regulamentul temporar prevede accelerarea procedurilor de obținere a autorizațiilor pentru proiectele care implică energia regenerabilă prin măsuri cu aplicare imediată.

Prin urmare, se propune un termen de maximum o lună pentru procedura de autorizare a echipamentelor de energie solară, a conexiunilor la rețea și de înmagazinare a energiei pentru echipamentele care nu sunt instalate pe un teren natural.

România, în urmă în ceea ce privește energiile regenerabile

Bușoi a ținut să precizeze că în contextul crizei actuale de pe piața de energie, noul regulament și impunerea unor proceduri de autorizare mai rapide „vor accelera ritmul de instalare a echipamentelor pentru producerea energiei regenerabile la prețuri accesibile”.

România nu poate să facă niciun pas în lateral de la acest drum pe care a pornit Europa. Din păcate, deocamdată țara noastră nu a dovedit o mare eficiență în scurtarea termenelor și simplificarea procedurilor pentru instalarea capacităților regenerabile, fie că vorbim despre energia solară, eoliană, hidro sau geotermală. Odată ce Regulamentul Comisiei va intra în vigoare la nivel european, va trebui să schimbăm abordarea și să facem mai mult pentru protejarea cetățenilor, a industriei și a mediului înconjurător”, a mai precizat Cristian Bușoi.