Cum plătesc bogații României mai puțin pentru facturile la gaze. Ce se ascunde în spatele legilor Guvernului

Cum plătesc bogații României mai puțin pentru facturile la gaze. Ce se ascunde în spatele legilor GuvernuluiSursă: arhiva EVZ

Guvernul a promis sprijinirea românilor pentru plata facturilor la energie electrică în două feluri: consumatorii cu un consum mic la acest serviciu vor fi susținuți cu ajutorul Legii consumatorilor vulnerabili, în timp ce românilor cu o situație financiară mai bună le vor fi compensate facturile (proiect de lege, neadoptat momentan). Cetățenii încadrați în categoria consumatorilor vulnerabili nu vor beneficia și de prevederile privind compensarea facturilor. Iată, însă, cum cei mai săraci consumatori din punct de vedere energetic vor primi mai puțini bani față de consumatorii cu venituri și case mai mari.

Calculele Asociației Energia Inteligentă arată că românii cu o situație materială mai bună vor primi mai mulți bani decât consumatorii vulnerabili. Analiza se concentrează strict pe ajutorul financiar oferit de statul român prin intermediul celor două legi. Românii mai săraci din punct de vedere energetic vor primi mai puțini bani față de ceilalți.

Beneficii financiare mai consistente pentru românii cu case și venituri mari

Potrivit Legii consumatorului vulnerabil, românii care se încadrează în această categorie vor primi o sumă de bani care variază între 25 și 100 lei, lunar. Ajutorul bănesc acoperă aproximativ 3-11% din facturile de gaze pentru o casă și între 6-23% din facturile de gaze pentru un apartament cu două camere, potrivit analizei citate.

Consumatorii din această categorie urmează să plătească în această iarnă aproximativ 880 lei lunar, adică în plus cu aproximativ 360 lei față de anul trecut, pentru factura la gaz la o casă, și circa 440 lei lunar, în plus cu aproximativ 180 lei față de anul trecut, pentru factura de gaz la un apartament.

Consumatorii care vor beneficia de subvenționarea facturilor - alții decât cei care se încadrează în categoria consumatorilor vulnerabili - vor avea parte de achitarea a 25% din contravaloarea facturii de gaze, exclusiv TVA. Cu alte cuvinte, un consumator care locuiește într-o casă, indiferent de venitul pe care îl încasează, va beneficia de aproximativ 220 lei lunar, iar cel care locuiește într-un apartament cu 2 camere va beneficia de 110 lei lunar.

Românii vulnerabili vor încasa ajutoare de stat mai mici pentru plata energiei electrice și a gazelor

„Dacă luăm un consumator format dintr-o singură persoană nevulnerabilă, în accepțiunea legii, care locuiește într-o casă, care câștigă salariul mediu net în România (în luna iulie 2021, salariul mediu net a fost de 3.545 lei/lună), acesta urmează să beneficieze de o subvenție de 220 lei/lună, respectiv să achite cca. 660 lei/lună pentru gazele naturale, astfel costul cu gazele ar reprezenta cca. 18,6% din câștigurile sale lunare.

Dacă luăm un consumator format dintr-o singură persoană vulnerabilă în accepțiunea legii, care locuiește într-o casă, care câștigă salariul net de 1.050 lei/lună în România, acesta urmează să beneficieze de o subvenție de 75 lei/lună, respectiv să achite cca. 805 lei/lună pentru gazele naturale, astfel costul cu gazele ar reprezenta cca.76,6% din câștigurile sale lunare”, arată analiza citată, potrivit Economedia.ro.

Cu cât consumatorul are o casă mai mare, cu atât primește mai mulți bani pentru facturile la gaze:

Dacă românul are o casă mai puțin eficientă, proiectul de lege de subvenționare a facturii de gaze îi este mai defavorabil: