Subvenționarea consumului de energie și gaze: Când se aprobă ajutorul financiar. Milioane de români urmează să beneficieze de aceste sume de bani
- Sabina Popescu
- 30 septembrie 2021, 13:50
Ordonanța de Urgență prin care se va subvenționa consumul de energie electrică și gaze naturale în sezonul rece 2021-2022 va urma, joi, 30 septembrie, ciclul de avizare, potrivit anunțului de miercuri al ministrului Energiei. De compensațiile la energie electrică ar urma să beneficieze 13 milioane de români, adică aproximativ 5, 2 milioane de gospodării, în timp ce alte 3 milioane din totalul de 4 milioane de consumatori vor beneficia de sprijin pentru consumul de gaze naturale.
Când va fi aprobată subvenționarea energiei și gazelor
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a precizat, miercuri, că pe 30 septembrie, în prima ședință de guvern va fi aprobată ordonanța de urgență care prevede subvenționare consumului de energie și gaze. Guvernul vrea să acorde o subvenție de 25% la facturile de gaze și un ajutor de 18 bani pe kwh la energia electrică, pentru românii care înregistrează un consum lunar de până în 200 khw pe lună.
„Sigur mâine va pleca în circuitul de avizare între ministere și în prima ședință de guvern - va trebui să convocăm și CES-ul săptămâna acesta, să avem aviz - și în prima ședință de guvern va fi aprobată”, a spus ministrul Virgil Popescu.
Ce presupune noul mecanismul de compensare a facturilor la energie
Ajutorul sub formă de subvenție se va aplica direct în factură, potrivit oficialului care a explicat și cum va funcționa mecanismul de compensare a facturilor la energie.
„Regularizarea va fi la cinci luni de zile. Fiecare cred că poate să își gestioneze acest consum. Vrem să dăm drumul cât mai repede la acest lucru, vrem să fie cât mai simplu, să nu punem niciun om pe drumuri, să nici nu plimbăm oamenii pe la diverse autorități și nici banii între diverse autorități, iar discountul, compensarea, subvenția, cum vrem să îi spunem, să fie direct în factură, iar furnizorul să o recupereze prin deducere din taxele și impozitele pe care le plătește”, a explicat ministrul Energiei.
„În factura care vă vine la sfârșitul lunii, dacă vă încadrați în acel consum, și acolo va trebui consumatorul să își gestioneze cât de cât consumul lunar, va veni factura automat. Practic, nu va trebui să facă nimic (n.r. consumatorul), asta vrem, să fie cât mai ușor de pas”, a mai spus Virgil Popescu.
Anunțurile ministrului vin în contextul în care, în ultima săptămână, la gazele naturale au fost înregistrate scumpiri de aproape 14 lei. Pentru un consum de 1.000 kwh pe lună în Capitală, ofertele la gaze – preț fix – pentru o perioadă de un an începând cu 1 octombrie 2021, începeau de la 345,13 lei pe lună și atingeau suma maximă lunară de 401,63 lei, potrivit datelor indicate pe data de 22 septembrie. Pentru același consum, în aceleași condiții, datele de la 26 septembrie au indicat sume cuprinse între 345,13 lei și 415,13 lei, adică o ofertă cu aproape 14 lei mai scumpă.
În cazul energiei electrice, situația stă puțin diferit. Potrivit comparatorului de prețuri, nu s-au înregistrat scumpiri la acest serviciu, în perioada amintită.