Fiti mai ingaduitori, recunoscatori, inlaturati pesimismul, furia si resentimentele, nu alergati dupa bani si veti fi mai fericiti.
Fericirea este inscrisa in codul genetic al fiecaruia dintre noi. Unii se nasc anxiosi, altii - veseli si dornici sa profite de viata. Insa psihologii sustin ca fericirea nu este neaparat un „dar”, ci un sentiment pe care oamenii il pot obtine singuri. Cei care invata sa faca fata gandurilor negative au mai multe sanse sa se bucure de clipele fericite decat cei vesnic nemultumiti. Sfatul psihologilor citati de site-ul medical WebMd este sa fiti calmi, optimisti si empatici.
1. Aflati ce va face fericiti. In primul rand, trebuie sa vreti sa fiti fericiti si sa adoptati comportamente adecvate: lectura unei carti bune, iesiri cu prietenii, plimbari, excursii, timp petrecut cu familia.
„Conteaza felul in care va gestionati relatiile cu ceilalti. Invatati sa aveti relatii bune cu cei din jur - prieteni ori colegi de serviciu”, spune profesorul John Haidt, de la Universitatea Virginia.
El ne sfatuieste sa fim mai ingaduitori cu cei din jur si recunoscatori pentru ceea ce avem. Identificarea comportamentelor care aduc nefericirea este la fel de importanta.
2. Fiti recunoscatori. Un om vesnic nemultumit nu va fi fericit, spun psihologii americani. Ei va indeamna sa intocmiti liste cu lucruri care va fac fericiti. Asa veti intelege mai bine ca nu sunteti nedreptatit de soarta si ca aveti de ce sa va bucurati, inclusiv de lucrurile marunte. „Aceste tactici va tin departe de sentimentele de disperare si de amaraciune”, afirma psihologul Martin Seligman.
3. Invatati sa iertati. Cei care se simt mereu nedreptatiti si acumuleaza sentimente de suparare pot suferi tulburari psihice. „Un mod de a indeparta furia si supararea este sa iertati”, afirma cercetatorii Michael McCullough si Robert Emmons”, autorii cartii „Psihologia fericirii”. Cel mai bun mod de a ierta este sa comunicati cu persoana care v-a suparat si sa va straduiti sa intelegeti si punctul ei de vedere. Ca sa va eliberati mai usor, va puteti exprima iertarea in cuvinte.
Scrisorile sau chiar un jurnal va pot fi de folos. „Nu tineti in suflet sentimente precum furia si dorinta de razbunare. Daca nu veti ierta cu adevarat si sentimentele de furie vor „mocni”, nu este exclus sa dezvoltati stres cronic”, spune psihologul Everett Worthington. Acumularea de sentimente negative poate duce la aparitia anxietatii si chiar a unor boli de piele.
4. Autocontrolati-va! Exista metode prin care puteti invata sa va autocontrolati si va recomanda sa meditati, sa invatati respiratia ritmica, sa practicati yoga ori tehnici de relaxare. Acestea pot reduce anxietatea si pot reda calmul si increderea de sine.
5. Nu alergati dupa bani. Un nivel de trai bun va asigura fericirea, insa incercati sa stabiliti un punct in care sa va opriti. Cu cat veti incerca sa acumulati mai mult, cu atat veti avea mai putin timp pentru a va bucura de lucrurile marunte si de ceea ce castigati.
6. Amintiti-va de prieteni. Cei care au prieteni traiesc mai mult si sunt mai fericiti. Nu va uitati prietenii din copilarie, liceu sau facultate si intalniti-va cu ei. Legaturile improvizate social pot provoca depresii, intrucat nu sunt la fel de profunde ca prieteniile vechi.
7. Fiti activi. Cand aveti timp liber, nu stati in fata televizorului. Este o modalitate artificiala de recreere. Mult mai bine va veti simti practicand sport ori petrecand timpul in aer liber.