Maimuţele femele din specia vervet obişnuiesc să incite masculii să ia parte la lupte contra grupurilor rivale şi să îi răsplătească pe cei mai curajoşi. În schimb, ele îi agresează pe masculii care au o atitudine mai precaută în timpul conflictelor, conform unui studiu publicat miercuri.

Maimuţele Chlorocebus aethiops pygerythrus, numite şi verver, trăiesc în Africa şi se disting prin faţa de culoare neagră înconjurată de blană albă şi blana de culoarea galben-verzuie de pe spate. Acestea trăiesc în grupuri, iar femelele se implică în luptele pentru hrană împotriva grupurilor rivale.

O echipă de cercetători din Elveţia şi Africa de Sud a studiat timp de doi ani mai multe grupuri de maimuţe vervet, într-o rezervaţie din Africa de Sud. Specialiştii au descoperit că uneori, după o încăierare, femelele folosesc metoda ''morcovul şi băţul'' pentru a încuraja masculii să se avânte în arenă în cadrul conflictelor următoare, răsplătind masculii care au participat la luptă şi manifestând o atitudine agresivă faţă de cei care au avut o atitudine rezervată, prin ţipete şi uneori prin fugărirea acestora şi chiar prin agresiuni fizice.

Înainte de a ataca masculii care sunt de 1,5 ori mai mari decât ele, femelele formează ''o coaliţie'' adunându-se în grupuri de două sau mai multe exemplare pentru a evita represaliile riscante, se arată în studiul citat de Agerpres.

Este o strategie duală ce dă roade deoarece masculii recompensaţi ''continuă să ajute în următoarele conflicte'', iar cei pedepsiţi se alătură luptelor, declară o cercetătoara.

''Femelele folosesc aceste tactici de manipulare când hrana interesantă este în joc deoarece au nevoie de aceasta pentru a-şi creşte puii'', mai susţin oamenii de ştiinţă. ''Recrutarea masculilor le sporeşte şansele de a accesa aceste resurse'', mai spus aceştia.

Dar de ce acceptă masculii riscul de expunere la lupte cu alte grupuri? Pentru strategia lor reproductivă, explică cercetătorii. ''Pedepsele dăunează relaţiilor sociale'' cu femelele din grup, iar ''recompensele întăresc legăturile şi pot transmite altor femele din grup că masculul respectiv este un parnerer social corespunzător'', se mai arată în studiu.

Rezultatele cercetării au fost publicate miercuri în jurnalul ''Proceedings of the Royal Society B.