Cum le-a adus Codruța Kovesi pe femei la putere în politică | EDITORIALUL EVZ

Cum le-a adus Codruța Kovesi pe femei la putere în politică | EDITORIALUL EVZ

În ultima perioadă „mulţi agitaţi” în PSD se bat pe scaunul lăsat liber de Victor Ponta.

 A spus-o chiar Marian Oprișan, el fiind însă de părere că „ne agităm prea tare”. Pe surse, au apărut informaţii că Liviu Dragnea şi-ar depune candidatura pentru şefia interimară a PSD, intrând astfel în competiție cu Rovana Plumb, pe care premierul a lăsat-o în locul lui pe o perioadă ce ar vrea să fie cât mai lungă, dacă se poate până anul viitor. Împins de la spate de Liviu Dragnea, Valeriu Zgonea s-ar vrea și el șef la PSD și a cerut și Congres. Ba pentru că un președinte interimar nu poate semna listele pentru alegerile din 2016, ba pentru că „suntem într-o situaţie de criză”.

„Liderul (Victor Ponta - n.r.) este inculpat, iar vicepreşedintele (Liviu Dragnea n.r.) - condamnat”, a spus ieri Zgonea.

Dacă vreunul dintre ei ar intra în cursa internă, ar candida împotriva lui Victor Ponta, pentru că premierul a propus-o pe Rovana Plumb și și-a exprimat susţinerea faţă de ea. Sursa informației de ieri, că Liviu Dragnea candidează interimar la șefia PSD, a fost chiar el.

Ne puteți urmări și pe Google News

A vrut să testeze terenul. Să vadă dacă din teritoriu vor sări baronii să-l susțină. Cât timp Victor Ponta a fost în Turcia, Dragnea a colindat, la braţ cu secretarul general al partidului Andrei Dolineaschi – singurul din echipa Ponta-Dragnea-Dolineaschi care a rămas în funcţie – jumătate de ţară, pentru a -și strânge oastea în caz de Congres. Liviu Dragnea ştia că va urma momentul în care Victor Ponta va demisiona şi a început încă de atunci să le arate liderilor din teritoriu că el, în ciuda problemelor pe care le are cu legea, a rămas aproape de ei, chiar dacă „nu mai are nicio calitateîn partid”, cum spunea socrul lui Ponta, Ilie Sârbu.

Este însă greu de crezut că pesediștii îl vor susține. Ar fi culmea, după ce Victor Ponta s-a retras pentru că are probleme cu legea și nu dorește să afecteze imaginea partidului, să fie ales în locul lui Liviu Dragnea, condamnat în primă instanță la un an cu suspendare în dosarul Referendumului. Vorba lui Zgonea, cum ar fi să plece un inculpat de la şefia PSD şi să vină un condamnat? Dar nici el nu poate juca rolul comandantului, deși ar căpăta, poate, susținerea celor care l-ar fi vrut pe Dragnea în fruntea partidului. S-a opus modificărilor Codului Penal în Parlament, după discuții cu ambasadele străine și și-a pus baronii în cap, pentru că a fost de acord cu noua lege a alegerilor locale, care prevede că şefii CJ-urilor sunt aleşi din rândul consilierilor judeţeni. Pesediștii i-au mai reproșat că a condus ședința în care Mihai Răzvan Ungureanu a fost votat la SIE, iar unii l-au luat chiar peste picior că „poate s-a mutat la PNL”.

Prin urmare, „femeia noastră, femeia anului”, cum a lăudat-o Oprișan, Rovana Plumb a ajuns să conducă PSD. Și și-au pus încrederea în ea nu doar Victor Ponta și Ilie Sârbu. Ion Iliescu, care nu a mai dat luni bune pe la partid, a venit și el să sprijine interimatul Rovanei Plumb la preşedinţia PSD. „E o femeie cu experienţă, membră de partid veche, a condus organizaţia de femei a partidului un număr mare de ani, ministru cu rezultate bune. (...) Mai feminizăm şi noi conducerea”, a spus Iliescu. Și nu doar pentru Rovana Plumb și-a exprimat susținerea Ion Iliescu. Întrebat, pe de altă parte, de ce a venit la BPN şi preşedintele UNPR, preşedintele de onoare al social-democraţilor a punctat că Gabriel Oprea este aliatul cel mai apropiat al partidului la guvernare.

Este adevărat că Rovana Plumb a ajuns preşedinte interimar – funcţie pe care şi-a dorit-o – doar cu ajutorul statutului. În luna martie, când a candidat pentru funcţia de preşedinte, al Consiliului Naţional, funcţie ocupată ultima dată de Adrian Năstase nimeni nu se gândea că ministrul Muncii va juca un rol atât de important în partid, și atât de repede. Victor Ponta a fost obligat, conform statutului, să îşi delege atribuţiile acesteia.

De curând, și PNL și-a „feminizat” conducerea cu Alina Gorghiu, după ce potențialii lideri, care ar fi putut fi lăsați de Klaus Iohannis în locul său nu au intrat în joc. Dan Motreanu este urmărit penal. Vlad Moisescu, Andrei Chiliman și George Scutaru sunt alți liberali certați cu legea.Pe vremuri, bărbații plecau la război, lăsându-și casele pe mâinile femeilor. Acum, în lupta cu DNA, acasă la partide au rămas femeile.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.