Cum îți reduci factura. E o metodă simplă. Cât de multă căldură poți pierde din locuință
- Andra Puiu
- 25 noiembrie 2022, 13:45
Prețurile la energie reprezintă principala problemă a românilor, mai ales că sezonul rece se apropie. Așadar, oamenii se gândesc ce metode să folosească pentru a economisi energie pentru a avea facturi cât mai mici.
Sezonul rece se apropie, iar românii se tem de facturile la energie. Ei caută soluții pentru a-și reduce costurile din această iarnă. O metodă pentru a avea facturi cât mai mici în perioada următoare este să te asiguri că centrala termică funcționează în condiții optime. Dacă îi vei face o verificare vei putea vedea dacă consumă mai mult gaz decât ar trebui. De asemenea, este obligatoriu să chemi o echipă specială o dată la doi ani pentru a face o revizie tehnică. În plus, specialiștii recomandă să faci acest pas în fiecare an.
Un grup de oameni de știință au făcut o cercetare interesantă privind consumul de energie al caselor. Ei au realizat că ferestrele sunt cele mai ineficiente din punct de vedere energetic. O echipă de savanți de la Universitatea Tehnologică Nanyand din Singapore au observat că 4% din consumul de energie este cauzat ferestrelor. Așadar, ei au inventat un material care ar putea rezolva această problemă. Este vorba de un material care o dată aplicat pe fereastra de sticlă se poate adapta încălzind sau răcind încăperile.
Cum să ai facturi la mici la energie cu ajutorul acestui material
Acoperirea ferestrelor funcționează prin exploatarea spectrurilor de lumină responsabile de încălzire și răcire. În timpul verii, materialul creat de oamenii de știință suprimă căldura solară și în același timp stimulează răcirea. În ceea ce privește anotimpul rece, materialul face exact opusul. El suprimă pierderile de căldură și încălzește camera respectivă. În plus, acest material nu conține componente electrice și este compus din straturi de compozit, nanoparticule de dioxid de vanadiu și un strat cu emisivitate scăzută.
Mai mult decât atât, savanații au efectuat teste de laborator cu ajutorul unei camere cu infraroșu. Ea a fost folosită pentru a vedea rezultatele în acțiune. În urma experimentului, s-a observat că sticla a permis emiterea unei cantități controlate de căldură, în diferite condiții. Acest lucru a dovedit că stratul de acoperire reacționează la schimbarea modelelor meteorologice.
„În timp ce inovațiile care se concentrează pe răcirea radiativă au fost folosite pe pereți și acoperișuri, această funcție este nedorită în timpul iernii. Echipa noastră a demonstrat pentru prima dată că sticla poate răspunde favorabil la ambele lungimi de undă, ceea ce înseamnă că se poate auto-ajusta în mod continuu pentru a reacționa la o temperatură în schimbare, în toate anotimpurile” spune dr. Long Yi de la Școala de Știință și Inginerie a Materialelor (MSE), cercetătorul principal al studiului, notează Euronews.