Daca vrei sa lucrezi in vacanta, este indicat sa aplici inca de pe-acum pentru posturile sezoniere. Chiar daca slujba este temporara,poti castiga bani frumosi.
In fiecare vara, Vlad Antonescu, student in anul IV la Calculatoare, lucreaza la o pizzerie. Chiar daca jobul nu se apropie de pasiunea sa pentru computere, tanarul se bucura de oportunitatea ivita acum trei ani.
„Iau comenzile de la clienti. Lucrez mult si in ture. In schimb, in timpul anului nu muncesc. Banii castigati ii pun deoparte si in felul acesta imi platesc taxele la facultate. Cred ca jobul este util si pentru ca invat sa comunic mult mai bine”, explica tanarul bucurestean.
La fel ca Vlad, multi tineri vaneaza astfel de joburi, aducatoare de bani. Unele sunt chiar foarte atractive din punct de vedere material. „In tara, se pot castiga intre 400 si 700 de euro, iar in strainatate - intre 700 si 2.000 de euro lunar”, subliniaza Mariana Francu, project manager al MyJob.ro.
Ce posturi poti gasi
Pentru a obtine un job de vara este bine sa te interesezi inca de pe-acum in privinta posturilor disponibile. Fa-ti un CV solid, in care precizeaza clar, inca de la inceput, ca te intereseaza o slujba temporara, doar pe perioada vacantei. Apoi aplica pe site-urile de specialitate (www.americanexperience.ro, www.ziptravel.ro, www.tc-bucuresti.ro, www.ejobs.ro, www.palmer-consult.ro, www.bestjobs.ro) si nu ezita sa-ti intrebi prietenii si rudele daca au auzit de vreo oportunitate.
Cele mai vanate joburi sunt cele de peste hotare, tinerii fiind tentati de sumele care se pot obtine destul de usor. In strainatate, poti lucra ca asistent medical, animator in tabara, receptionera, dealer in cazino, salvamar.
„Tinerii au inceput sa caute din ce in ce mai multe joburi pentru vacanta. Cele mai apreciate sunt locurile de munca in afara Romaniei si de aceea foarte multi studenti aplica anual pentru programele de tip Work&Travel pe perioada verii. Fie ca sunt in Statele Unite ale Americii sau in Europa, aceste programe au o cautare foarte mare si datorita banilor care se pot castiga in cele trei luni de vacanta”, subliniaza Bogdan Gavrila, director de dezvoltare al job-studenti.ro.
Si in tara oferta este destul de generoasa: bona, menajera, promoter, distribuitor de produse, programator, call-center, agent de paza, ospatar, bucatar, chelner, curier, consilier financiar ori vanzator.
Recomandari
Motive bune pentru a-ti „strica” vacanta
Specialistii in recrutare sunt de parere ca un job de vara da foarte bine la CV si te ajuta in dezvoltarea personala. „Tinerii nu trebuie sa uite ca un job de vara este, in acelasi timp, o modalitate de a-si imbogati CV-ul la capitolul experienta. In plus, au ocazia sa afle mai multe despre companii si culturile lor organizationale, fapt ce se va dovedi extrem de important pentru joburile ulterioare”, subliniaza Mariana Francu.
„Daca locul de munca este intr-o tara membra UE sau in SUA, experienta castigata creste considerabil”, accentueaza importanta lucrului in vacante si Bogdan Gavrila. Si inca ceva: gandeste-te ca inveti mai bine o limba straina si cunosti alte culturi!