Cum investeşti în aur şi argint şi ce câştiguri te aşteaptă

Cum investeşti în aur şi argint şi ce câştiguri te aşteaptă

Argintul ar putea fi una dintre cele mai bune investiţii pe termen lung pentru românii cu venituri medii. Nu costă mult şi are toate şansele să se scumpească datorită evoluţiilor globale.

Preţul aurului şi cel al argintului măsoară frica determinată de incertitudinile din Africa şi Orientul Mijlociu şi de inflaţie, a declarat, pentru EVZ, investitorul Adrian Caramiha. Cu alte cuvinte, câtă vreme evoluţia economică este ameninţată de turbulenţele financiare şi politice, metalele preţioase se dovedesc o foarte bună investiţie de refugiu.

Românii pot cumpăra aur în formă fizică, dar şi prin fondurile de investiţii care au ca suport metale preţioase. "Denumite exchange trading funds (ETF), acestea oferă unităţi de fond legate de evoluţia metalelor preţioase", spune Caramiha. Plasamentele în fonduri presupun fie achiziţia unei cantităţi de metal preţios, însă în formă virtuală, care va fi tranzacţionată de investitor pe o platformă on-line, fie o tranzacţie în marjă, pentru cei care doresc câştiguri mai mari.

Cele mai rentabile plasamente

Şi în acest caz tranzacţia se face pe o platformă on-line. La operaţiunile în marjă există însă un aport consistent de fonduri din partea casei de brokeraj, ce se adaugă celor ale clientului, pentru ca acesta să poată tran zacţiona pachete cât mai mari de active.

Investiţiile în metal fizic sunt puţin rentabile, din cauza preţului mare de vânzare şi a preţului mic la care se răscumpără metalul, crede Caramiha. Spre exemplu, un gram de aur de 24 de carate se cumpăra ieri de la Piraeus Bank cu 164 de lei, în timp ce cel mai bun preţ de răscumpărare era de 120 de lei pe gram, deci cu 26% mai mic.

Însă, remarcă analistul Bogdan Glăvan, pentru cei care vor o investiţie pe termen lung, de peste 5 ani, plasamentele în metale preţioase sunt rentabile. Glăvan crede că este foarte puţin probabil ca randamentele să fie negative în perioada următoare, ţinând cont că siguranţa oferită de metalele preţioase investitorilor va fi tot mai căutată pe măsură ce datoriile suverane vor deveni o mare problemă pentru economia globală, ca şi inflaţia.

"În plus, în străinătate, metalul fizic poate fi cumpărat mai ieftin decât pe piaţa locală. Românilor cu venituri medii le este accesibil argintul care promite şi cele mai frumoase randamente", spune el.

Potrivit lui Caramiha, tranzacţiile prin ETF par a fi mult mai profitabile decât cele în metal fizic. Preţul de achiziţie şi cel de vânzare sunt mult mai apropiate de cotaţiile oficiale ale metalelor, iar costurile de tranzacţie sunt comisioanele caselor de brokeraj, relativ mici. "Nu aş recomanda însă investiţiile în marjă, care pot aduce pierderi consistente în cazul unor fluctaţii mari ale cotaţiilor", a spus Caramiha.

Cât se poate investi? Caramiha spune că pentru ETF-uri unii brokeri acceptă plasamente de doar câteva sute de euro, în timp ce alţii investesc de la câteva mii de euro în sus. "Aş recomanda unui investitor debutant să plaseze pentru început nu mai mult de 5.000 de euro", a mai spus investitorul.

Cât se poate câştiga

Cotaţiile viitoare ale metalelor preţioase sunt greu de anticipat pentru că depind de evoluţia economiei globale, spun economiştii chestionaţi de EVZ. Grupurile financiare care oferă prognoze pentru preţul aurului anticipează un nivel de 1.600 de dolari/uncie pentru acest an, ceea ce ar înseamna 11% în plus faţă de cotaţia actuală.

Potrivit unui studiu al băncii britanice Lloyds, citat de "The Telegraph", preţul argintului a crescut în 2010 cu 80%, iar cel al aurului cu 29%.

"În secolul al XX-lea, argintul a scăzut în raport cu aurul, deci este posibilă o revenire.", BOGDAN GLĂVAN, analist financiar

80 la sută este randamentul pe care l-a adus argintul investitorilor anul trecut, conform unui studiu Lloyds

Ne puteți urmări și pe Google News