Cum pierd bani bogaţii lumii. Lista unor erori de sute de milioane de dolari

Cum pierd bani bogaţii lumii. Lista unor erori de sute de milioane de dolari

Cei mai abili investitori, pe care îi considerăm deseori nişte "guru ai burselor", fac şi ei greşeli ocazionale. EVZ vă prezintă cele mai mari gafe pe care le-au comis mari investitori printre care Buffet şi Soros.

Investiţiile pe bursă sunt ca un joc. Cunoscătorii spun că jucătorii, dar în special începătorii nu trebuie să-şi investească pe bursă banii de mâncare sau de întreţinere. Mai mult decât atât, sumele alocate cumpărării de acţiuni trebuie să fie în plus, astfel încât să nu rămâneţi cu o gaură în buget în cazul în care acţiunile îşi pierd din valoare.

Experienţa marilor jucători dovedeşte faptul că, oricât de bine ai cunoaşte piaţa, niciodată nu poţi elimina complet riscul de a face estimări greşite privind evoluţia preţurilor acţiunilor.

Iată câteva greşeli majore pe care le-au comis cunoscătorii, după cum le-a prezentat publicaţia belgiană L’Echo.

John Paulson: intuiţie înşelătoare Miliardarul John Paulson, unul dintre cei mai bine plătiţi brokeri din lume, a pierdut, prin intermediul fondului său de investiţii, Paulson & Co, o jumătate de miliard de dolari într-o investiţie proastă.

Compania forestieră chineză Sino-Forest nu şi-a îndeplinit promisiunile. De la începutul lunii, acţiunile Sino-Forest sunt în cădere liberă, după ce o anchetă a descoperit nereguli în contabilitate. Se pare că societatea şi-a falsificat cifrele pe baza evaluărilor.

De la un preţ de 20 de dolari, acţiunea Sino-Forest a căzut sub 2 dolari, o scădere de 90%. Paulson a fost nevoit să scape de tot pachetul pe care îl achiziţonase la compania chineză.

În pofida averii sale estimate la 16 miliarde de dolari, iată că şi Paulson se întâmplă să se înşele. Guru nu sunt infailibili. Iată şi alte exemple.

Warren Buffett: "eroare de timing" Dacă Paulson a sărăcit cu o jumătate de miliard de dolari după afacerea Sino-Forest, Warren Buffett a pierdut "câteva miliarde", cu acţiunile gigantului petrolier american ConocoPhilips.

Oracolul din Omaha a începută să-şi lărgească participaţia la societate în anul 2005, când o acţiune costa 60 de dolari, anticipând o scumpire a petrolului. În 2008, partea lui Buffet din capitalul social al companiei depăşea 5 miliarde de dolari, preţul acţiunii culminând cu 90 de dolari. În acel moment, preţul petrolului a început să scadă.

"Nu am prevăzut absolut deloc o cădere atât de spectaculoasă a preţului energiei", explica investitorul în 2009, în scrisoarea anuală transmisă acţionarilor Berkshire Hathaway.

"Chiar dacă preţurile îşi revin, momentul dezastruos al achiziţiei mele ar putea costa Berkshire câteva miliarde", a mai spus el. Buffet a vândut cea mai mare parte a acţiunilor ConocoPhilips, marcând o pierdere de circa 50%. Estimările arată că Buffet ar fi pierdut peste 2 miliarde de dolari în această afacere.

Bill Gross: "aparenţe înşelătoare" Proprietarul PIMCO, Bill Gross, este regele obligaţiunilor. Această activitate i-a adus, până în prezent, 2,1 miliarde de dolari. Cu toate acestea, el nu s-a putut feri de o afacere proastă.

În anul 1975, el a refuzat să-i împrumute cu 10 milioane de dolari pe Charlie Munger şi pe partenerul acestuia, Warren Buffet, pentru a-şi da acordul, câteva săptămâni mai târziu, pentru un credit de 5 milioane de dolari către Itel, companie care se ocupa cu închirierea vagoanelor de calea ferată.

După şase luni, compania împrumutată îşi declara falimentul. Gross s-a bazat pe aspectul luxos al clădirilor clientului, după cum povestea într-un interviu acodat postului american de televiziune CNBC.

George Soros: minus 200 milioane de dolari într-o zi Şi George Soros ştie ce înseamnă să vadă evaporându-se sute de milioane de dolari într-o singură zi. Binecunoscutul speculator american a pierdut sume colosale de bani în catastrofa bursieră din 1987, rămasă în memoria colectivă drept "Lunea Neagră".

În mod paradoxal, Soros avea faima unuia dintre rarii specialişti în previziunea unui crah.

Însă, în acest caz, el a crezut că totul va începe în Japonia, mai degrabă decât în Statele Unite. Conştientizându-şi rapid erorile, Soros şi-a închis poziţiile vânzând acţiunile şi şi-a asumat pierderea. În total, Quantum Fund a lăsat în afacerea păguboasă între 350 şi 400 milioane de dolari.

Ne puteți urmări și pe Google News