Cum funcționează creierul liderilor în pandemie. Interviu cu un specialist în neuroștiință

Cum funcționează creierul liderilor în pandemie. Interviu cu un specialist în neuroștiință

Înțelegerea sistemelor noastre de operare din creier ne poate ajuta să parcurgem mai bine provocările și să fim mai eficienți în mișcări și strategii. Acesta este mesajul „The Leader’s Brain”, o carte a lui Michael Platt, profesor de marketing, neuroștiințe și psihologie la Universitatea din Pennsylvania.

Michael Platt, care este și director al Wharton Neuroscience Initiative, a vorbit într-un interviu despre cum să optimizăm ceea ce se întâmplă în mintea noastră, pentru a ne înțelege mai bine pe noi și pe ceilalți.

Î: Cum reacționează creierul nostru în aceste momente extraordinare?

R: Ceea ce știm este că a existat o creștere masivă a unor stări precum tulburările de anxietate, problemele de sănătate mintală, sinuciderile și consumul de substanțe psihoactive. Oamenii sunt foarte stresați, cu toată incertitudinea și repercusiunile financiare.

Din păcate, distanțarea socială ne îndepărtează de unul dintre mecanismele primare pe care le avem ca să ne adaptăm la stres, ceea ce a dus la o creștere a sentimentului singurătății.

Î: Cum au gestionat liderii pandemia?

R: A fost interesant să vedem creșterile și scăderile liderilor pe parcursul anului trecut. Unii au demonstrat că pot promova o conducere puternică, alții au avut dificultăți. Este greu de făcut fața tuturor acestor probleme economice și sociale.

Ceea ce este foarte important acum este să fii un comunicator clar și eficient, care să conducă cu inima. Uită-te la Joe Biden, care a făcut din empatie nucleul administrației sale.

Inovația a scăzut dramatic

Î: Este posibil să conduci echipe în mod eficient, atunci când atât de mulți oameni lucrează de la distanță?

R: Aceasta este întrebarea nr. 1 pentru liderii de afaceri chiar acum și o simt și eu în laboratorul meu. Ceea ce am văzut este că oamenii sunt la fel de productivi, dacă nu chiar mai mult, decât când erau la birou.

Dar inovația a scăzut dramatic, în mare parte pentru că nu mai avem conversații tip „watercooler” - acele momente spontane în care puteți găsi idei noi. Este greu de fabricat asta într-un mediu tip remote.

Î: Oamenii sunt născuți lideri sau se poate învăța asta?

R: Caracteristicile tuturor sunt setate puțin diferit, dar acele particularități pot fi modificate. De exemplu, o parte esențială a unui lider este abilitatea de a se conecta și de a se relaționa cu alți oameni: puteți activa telefonul pentru exercitarea acestor facultăți și făcând acest lucru în mod intenționat. Abilitățile de comunicare sunt ceva la care oamenii pot lucra.

Î: Lecțiile de neuroștiințe pot fi de ajutor în procesul de angajare?

R: Neuroștiința poate avea un impact uriaș asupra afacerilor, ajutând liderii să obțină idei mai bune și mai precise despre cine sunt oamenii cu care lucrează. Unele dintre modalitățile standard de evaluare a oamenilor sunt lucruri precum teste de IQ sau teste de personalitate.

Dar neuroștiința vă poate ajuta să schimbați întrebările pe care le-ați putea pune. De exemplu, dacă încercați să identificați dacă un candidat este bun la gândire în afara normelor, puteți prezenta diferite scenarii într-un mod gradat. În acest fel puteți evita punerea oamenilor în poziții care nu sunt potrivite pentru ei.

Strategii pentru decizii mai bune

Î: Cum ne poate ajuta să luăm decizii mai bune?

R: Există anumite reguli prin care creierul nostru trăiește și nu le putem schimba cu adevărat, așa că trebuie să învățăm cum să trăim cu ele. De exemplu, creierul nostru nu are tendința de a lua decizii bune atunci când există prea multe opțiuni în fața noastră. Deci, simplificarea alegerilor și limitarea opțiunilor pot fi o strategie utilă pentru luarea unor decizii mai bune.

De asemenea, înțelegeți compromisul dintre viteză și precizie și aflați care este cel mai important. Există câteva situații urgente, în care trebuie să luați o decizie rapidă. În caz contrar, încetinirea poate fi critică, deoarece acest lucru vă va permite să evitați multe greșeli regretabile.

Î: Sunteți optimist că creierul nostru va fi capabil să facă față acestei perioade stresante?

R: Am scris această carte anul trecut, în timp ce pandemia se desfășura. În cea mai mare parte, oamenii s-au descurcat destul de bine și ar trebui să ne dăm o declarăm mulțumiți pentru că am ajuns până aici.

Încă este o provocare în acest moment și nu putem lăsa garda jos. Dar optimismul este cheia pentru a merge mai departe și pentru a avea motivația de a trece dincolo de aspectele neplăcute ale pandemiei.

Ne puteți urmări și pe Google News