Cum face economie de curent un orășel din vest

Cum face economie de curent un orășel din vest

Ca să plătească mai puțin facture la energie, un oraș din vestul țării a accesst bani europeni cu care, în perioada aceasta, schimbă 50 de stâlpi de iluminat clasici cu tot atâţia stâlpi pe care se vor monta lămpi cu LED-uri.

Primăria Deta a lansat vineri 21 martie proiectul pilot GLOSS (Green Lights for Safety and Sustenability of Roads), proiect finanţat în cadrul Prpgramului IPA Cooperare Transfronstalieră România- Serbia. Prin intermediul GLOSS, Primăriile Deta (Timiș, România) şi Vârşeţ (Serbia) îşi propun modernizarea sistemelor de iluminat public din cele două localităţi prin utilizarea surselor de energie regenalibilă.

În prezent, pentru iluminatul public în Deta sunt folosite 600 de becuri clasice. Acestea care vor fi alimentate prin energie produsă de panouri fotovoltaice prin utilizarea energiei solare. Edilii locali estimează că prin acest proiect se va face o economie de 10% din actualul consum de energie electrică pentru iluminatul stradal. În paralel, în localitatea din Serbia se vor monta pe stâlpii de iluminat public un număr de 287 de lămpi economice. Valoarea totală a proiectului este de 797. 067 euro, oraşul Deta accesând suma de 342.100 euro.

Ne puteți urmări și pe Google News