Cum controlaţi crizele de furie ale copilului

Cum controlaţi crizele de furie ale copilului

Păstraţi-vă calmul, nu fiţi agresivi şi în niciun caz nu-i faceţi pe plac.

Ţipă, urlă, se trânteşte pe jos, dă din picioare, aruncă cu obiecte, loveşte în ce sau cine se nimereş te. Sunt faze în evoluţia copilului prin care trec mai toţi părinţii. Cum ar trebui „manageriate“ aceste situaţii?

Nu daţi, dar nici nu cedaţi

Atunci când copilul trece printr-o criză de furie, este inutil să vă enervaţi, să ţipaţi sau chiar să deveniţi agresivi. Asta pentru că se va speria şi va urla şi mai tare. „Nu folosiţi forţa fizică, pentru că se poate obişnui cu ideea că numai forţa fizică poate conta în viaţă“, explică psihoterapeutul Cristiana Leviţchi, de la Cabinetul de psihoterapie şi psihologie clinică „Sensart“ din Bucureşti.

O altă abordare greşită este să încercaţi să negociaţi în timpul crizei. „Nu încercaţi să discutaţi comportamentul lui în febra conflictului. Din anumite motive, «auzul» lui nu e foarte bun în acel moment, iar cooperarea lui este foarte slabă“, spune Leviţchi.

Pentru că nu suportă să-l vadă „suferind“ sau pentru că le este ruşine de cei din jur, unii părinţi aleg să cedeze şi să satisfacă şi cele mai ciudate dorinţe. Copiii vor observa imediat slăbiciunea şi vor înţelege că pot obţine orice comportându-se în acest mod.

Astfel de crize apar de obicei la copiii de 1-3 ani. La copilaşii mai mici funcţionează foarte bine metoda distragerii atenţiei şi cea a ignorării. O afirmaţie de genul „uite cu ce jucărie frumoasă se joacă tati“ îl va face să uite că voia să se joace cu foarfeca. La fel, dacă nu obţine ce vrea şi se trânteşte pe podea, puteţi să vă vedeţi liniştiţi de treabă, ca şi cum nu aţi văzut ce-a făcut. Va înţelege că nu obţine ce vrea comportându-se astfel.

Anticipaţi momentele dificile

„De cele mai multe ori pe fetiţa mea o apucă astfel de crize în parc, când vrea jucăria altui copil sau i se ia una dintre jucăriile proprii“, povesteşte Irina Matei, mama unei fetiţe de doi ani şi jumătate. „Încerc s-o liniştesc, să-i explic, iar dacă nu reuşesc, o iau din mijlocul copiilor şi o duc pe o bancă. Trebuie să stea pe bancă până se linişteşte şi-mi promite că nu va mai face aşa ceva“, spune Irina.

Fiecare părinte ştie lucrurile la care copilul său este sensibil şi, folosindu-se şi de experienţele trecute, poate să prevadă într-o oarecare măsură situaţiile în care poate izbucni o criză şi să o combată, afirmă specialiştii site-ului iVillage.com.

Dacă micuţul se înfurie când trebuie să plecaţi de la locul de joacă, anunţaţi-l din timp, astfel încât să fie pregătit. Dacă nu-i place să schimbe brusc activităţile, trebuie să-l avertizaţi cu câteva minute înainte. Nu este greu să-i spuneţi la un moment dat „mergem să ne spălam pe mâini după ce se termină desenele animate“. Astfel, îi oferiţi ocazia să se adapteze la noua situaţie.

O altă soluţie bună este să evitaţi să- i impuneţi să facă ceva, încercând să-i prezentaţi opţiunile. Dacă nu vrea să mănânce, de exemplu, îl puteţi întreba dacă vrea supă sau fructe. Va fi mândru că poate decide şi astfel puteţi preveni o altă criză.

Ne puteți urmări și pe Google News