Evenimentul Zilei > International > Cum au trăit coșmarul românii aflaţi în Istanbul | Haosul din Turcia zdruncină NATO
Cum au trăit coșmarul românii aflaţi în Istanbul | Haosul din Turcia zdruncină NATO

Cum au trăit coșmarul românii aflaţi în Istanbul | Haosul din Turcia zdruncină NATO

Sutele de români care au fost blocaţi zeci de ore pe aeroportul Ataturk din Istanbul au povestit prin ce au trecut

Unii dintre ei au povestit prin ce au trecut în timpul tentativei de lovitură de stat din Turcia.

„Nu credeam că mai ies de acolo”

Ajunsă acasă, o turistă şi-a aminitit că „ţipau oamenii să ne lăsăm jos la pământ, ne băgam pe sub scaune, sub mese, pe unde nimeream. Nu credeam că mai ies de acolo”.

„Nu am părăsit aeroportul. Cel puțin asta ni s-a recomandat. Haosul de afară se auzea până în interior, a fost îngrozitor. S-au auzit focuri de armă și în momentul acela am crezut că vin peste noi, pentru că nimeni nu spunea absolut nimic. A fost o teroare mută. Pur și simplu deduceam anumite chestii. Nu a venit nimeni, nu ni s-a oferit niciun suport, nicio informație”, a relatat o femeie de afaceri.

„A fost de coșmar. Oamenii, cei care țineau cu Erdogan, au intrat în terminal, făceau selfie cu avioanele, era ceva de nedescris, haos total, e greu de imaginat. La un moment dat, în jur de ora trei au început să survoleze avioanele supersonice care produceau un sunet groaznic”, a povestit un alt repatriat.

Mărturia fobaliştilor de la Concordia Chiajna

Cu prima cursă s-au întors în țară și jucătorii echipei de fotbal Concordia Chiajna, care au fost surprinşi de evenimente într-un hotel aflat la șapte kilometri de aeroportul Atatürk.

„Eu am mai trecut printr-o expe riență de genul ăsta, am trăit Revoluția la Timișoara. Nu știam exact ce se va întâmpla. Când am văzut că iau amploare evenimentele de acolo m-am și gândit că e posibil să rămânem două- trei zile, poate chiar mai mult. Din punctul ăsta de vedere am fost îngrijorați”, a declarat antrenorul Emil Săndoi. Concordia a jucat duminică seara finala Cupei Ligii cu Steaua.

„Ne-a prins în hotel, n-am dormit toată noaptea, s-au auzit arme, explozii, MIG-uri, ceva ce nu vreau să mai trăiesc. Pe străzi, mașini abandonate, lumea fugea, țipa, ceva foarte urât. Ceea ce am văzut noi acolo doar în filme vezi”, a povestit fundaşul Ștefan Bărboianu.

Olimpicii la biologie, întorşi din drum

Pe aeroportul din Istanbul au fost blocaţi şi cinci elevi din România, care ar fi trebuit să ajungă în Vietnam, la olimpiada internaţională de biologie. Doar că zborurile spre această destinaţie au fost anulate. „S-au întors cu primul avion. Nu au plătit biletele”, a declarat, pentru Mediafax, mama lui Alexandru Zanca, unul dintre olimpici. Alexandru caută acum bilet de avion ca să plece singur la olimpiada din Vietnam pe altă rută.

Strigăt de disperare din mijlocul luptelor

„Sunt blocat în Istanbul, au închis podurile, toată acţiunea se întamplă lângă aceste poduri. Lumea se împuşcă pe acolo. Sunt tancuri, tancurile dau peste lume, zdrobesc maşini, lumea se revoltă, se aud împuşcături pe stradă, se împuşcă jandarmeria cu poliţia. Nu-mi vine să cred ce se întamplă. Tocmai am fost atacaţi, o explozie a avut loc la 200 de metri de noi, cineva din România să vină să ne salveze”, era strigătul de disperare a lui tânăr român aflat vineri noaptea în Istanbul.

Asistenţă pentru cetăţenii români

De la debutul evenimentelor, a fost activată Celula de Criză a MAE. Structurile Celulei acționează în regim de permanență. Pentru acordarea asistenței consulare și preluarea operativă a solicitărilor cetățenilor români, MAE a deschis linia telefonică TelVerde 0800.800.407 (accesibilă numai din România, în regim de gratuitate), precum și adresa de e-mail: [email protected] Cetățenii români aflați în Turcia au la dispoziție numerele de telefon: +90.312.44.77.920; +90.212.3583541; +90.212. 3580516; +90.212.3583537, +90.232. 4650579.

Personalul aeroportului Atatürk a dispărut

„După ce am trecut de punctul de control al paşapoartelor se auzeau focuri de armă. Şi m-am trezit cu jumătate de terminal alergând spre mine aruncând cu bagaje, ascunzând copiii sub mese. Erau focuri de armă schimbate de forţele militare de afară. Am reuşit să scap, să nu fiu călcat în picioare. Panica a a fost foarte mare. M-am ales cu ceva julituri. Majoritatea personalului a dispărut la propriu, pe la ora 3.00, în terminalul domestic puteai să te joci cu aparatele de scanat, de check-in”, a povestit Răzvan Petrescu, unul dintre cei care au aterizat pe aeroportul Atatürk din Istanbul înainte ca acesta să fie închis, pentru Pro TV.


FOTO;Cezar PredaRelatarea deputatului Cezar Preda

„Sunt blocat în aeroport, este omor aici, nu mai înțelege nimeni nimic. E o poveste că s-a dat drumul la aeroport, că s-a deblocat. Zboară un avion din 50. Toate informaţiile sunt complet eronate, aeroportul nu funcționează, personalul nu e la treabă, nu e la posturi”, a declarat telefonic deputatul PNL Cezar Preda, aflat şi el pe „Atatürk”. „Am participat la o lovitură de stat live, stau în aeroport şi parcă lucrurile s-au mai normalizat”, a declarat, sâmbătă, deputatul liberal, pentru Agerpres. „Sunt în aeroport de la 0.45, am auzit focuri de armă, filtrele de securitate s-au volatilizat, peste tot haos şi debandadă. Cam 10% din curse au fost reluate, am un zbor la ora 14.00 să mă scoată din Istanbul şi mâine vin la Bucureşti”, a afirmat Preda.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: