Cum au furat bulgarii 90 km de cablu electric, spre indignarea CEZ

Cum au furat bulgarii 90 km de cablu electric, spre indignarea CEZ

Compania de electricitate CEZ Bulgaria a înlocuit, anul trecut, 90 de km de cabluri electrice furate de bulgari, de trei ori mai multe decât în 2008, au declarat ieri oficialii companiei.

Cehii de la CEZ au anunţat că daunele aduse de furtul cablurilor electrice aproape că s-au dublat de la un an la altul, relatează Novinite.com.

Pierderile directe ale CEZ, distribuitorul de electricitate în vestul Bulgariei, inclusiv în Sofia, au crescut cu 96% în 2010 faţă de 2009.

Iar înlocuirea celor 90 de km de cablu furat i-a cauzat companiei pierderi directe de 5,8 milioane de leva (2,56 milioane euro) la care se adaugă pierderile indirecte în valoare de 4,3 milioane leva (peste 2 milioane euro).

"Compania noastră furnizează servicii de importanţă vitală şi clienţii noştri sunt în fruntea priorităţilor. Acesta este motivul pentru care nu putem să stăm cu mâinile în sân şi să privim cum instalaţiile noastre sunt furate şi distruse. Acest lucru reprezintă o ameninţare directă pentru siguranţa şi calitatea serviciilor de electricitate şi presupun pierderi pentru societate, în condiţiile în care banii pe care îi folosim pentru reparaţii ne reduc oportunităţile de investiţii", a declarat Atanas Dandarov, membru în administraţia CEZ Razpredelenie.

Cheltuieli de 10 milioane euro în 3 ani din cauza furturilor

Atanas Dandarov a precizat că societatea aşteaptă adoptarea unei noi legislaţii care să interzică strict comerţul neautorizat cu metale şi cu bucăţi de fier vechi şi care să prevadă pedepse dure pentru cei care încalcă legea.

În ultimii trei ani, din 2008 până în 2010, CEZ a investit aproximativ 19 milioane de leva (circa 10 milioane euro) pentru a repara daunele provocate reţelei de hoţii de cabluri.

În cea mai mare parte, aceste furturi sunt comise de romii care locuiesc în mediul rural, nu au de muncă şi se organizează în bande. Din comerţul cu acest gen de metale ei îşi fac banii pentru traiul de zi cu zi.

De obicei, cumpărătorii bulgari de fier vechi, cupru şi aluminiu închid ochii la ce se întâmplă, chiar şi atunci când primesc fire proaspăt tăiate şi sunt conştienţi că metalele care le sunt vândute au fost furate.

Noua lege are slabe şanse de reuşită

Noile schimbări legislative preconizate vor restricţiona comerţul cu metale, acesta urmând să fie posibil doar pentru persoanele care deţin companii înregistrate.

Este însă greu de crezut că această măsură administrativă va ajuta, în condiţiile în care şomajul este foarte ridicat în satele bulgăreşti, iar comunităţile de romi rămân marginalizate.

Iar autorităţilor şi funcţionarilor oficiali din mediul rural din Bulgaria le este deseori frică să pedepsească furturile comise de bandele de romi.

Ne puteți urmări și pe Google News