Cum au fost păcăliți tinerii ruși să lupte în Ucraina. Sute de plângeri, înregistrate la procuratura militară. „Vă rog măcar să-mi aduceți rămășițele”

Cum au fost păcăliți tinerii ruși să lupte în Ucraina. Sute de plângeri, înregistrate la procuratura militară. „Vă rog măcar să-mi aduceți rămășițele”

Sute de plângeri au fost înregistrate de familiile soldaților ruși la procuratura militară a Federației Ruse. Unele reclamații sunt semnate chiar de militarii trimiși să lupte în Ucraina.

Recruții ruși au fost mințiți sau constrânși pentru a lupta în Ucraina. Astfel, lor nu le sunt asigurate hrana, apa și îngrijirile medicale necesare. De asemenea, familiile nu primesc informații despre soarta lor. Aceste lucruri reies din plângerile realizate de familii. Din sutele de apeluri adresate procuraturii ruse reiese că, în ciuda instrucțiunilor președintelui Vladimir Putin, noi recruți, majoritatea de până în 25 de ani, sunt folosiți în masă pe câmpul de luptă.

„Fiului meu i s-a spus că el și alți recruți au fost selectați pentru o operațiune militară specială. Au fost supuși la presiuni emoționale, îndemnați să apere Patria și să ajute soldații din punctele fierbinți”, a scris mama unui tânăr de 23 de ani. La obiecția că din decretul președintelui Vladimir Putin rezultă că recruții nu pot fi trimiși la o operațiune militară specială, li s-a răspuns: „Uitați-vă mai mult la televizor”. Au adăugat că vor fi trimiși oricum, chiar dacă nu au semnat contractul.

Mărturisirile familiilor tinerilor trimiși în Ucraina

Mama unui recrut a mărturisit că fiul său a fost mințit că va ajunge în orchestra militară. În plus, mama altui recrut în vârstă de 20 de ani susține că acesta a fost trimis în Ucraina fără a fi informat și fără a semna un contract. „Îi trimitem noi bani pentru pâine și mâncare. Au fost nevoiți să doarmă și pe jos, în zăpadă. Înțeleg că asta e viața în armată, dar chiar trebuie ca soldații să fie tratați ca niște câini? Vă rog respectuos să analizați plângerea mea și să luați măsuri. Copiii noștri nu sunt animale! Unde este justiția? Vă rog să ne ajutați!”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Bunicul unui rus în vârstă de 23 de ani povestește cum nepotul lui, absolvent de Conservator, a fost păcălit să-și dea acordul pentru a fi trimis pe câmpul de luptă. Bărbatul a precizat că la începutul lunii februarie nepotului lui i s-a propus să semneze un contract. Totuși, contractul era unul pentru un post de pușcaș. Mai mult decât atât, autoritățile din Rusia l-au mințit că va fi transferat la orchestră în două săptămâni, dar înainte de asta, trebuia să participe la câteva exerciții.

Contracte semnate fără acordul tinerilor

Multe dintre rude susțin că, deși recruții nu și-au dat acordul să participe la războiul din Ucraina, contractele au fost semnate în numele lor. Astfel că, există și plângeri conform cărora tinerii care au refuzat au fost bătuți de comandanții unităților militare.  „Nepotul prietenei mele s-a întors rănit și a povestit cum el și alți camarazi au fost bătuți de comandanți, care i-a obligat să semneze contractele.”.

Mai mult decât atât, unele plângeri ajunse la procuratură sunt semnate chiar de militari. Ei solicită să fie retrași din rândurile Forțelor Armate ale Federației. Precum tinerii recruți, și ei au fost mințiți. Un militar susține că pe 15 ianuarie i s-a transmis că va fi trimis în Siria pentru exerciții. În realitate, el a fost dus în Ucraina, fără a fi întrebat dacă dorește sau nu să iau parte la operațiunea militară specială.

Logodnica unui recrut rus a declarat în plângerea sa că deși viitorul ei soț nu era sub contract, bărbatul a fost dus în Ucraina. El a fost luat chiar de la Starea Civilă, în ziua în care trebuia să se însoare. Femeie susține că logodnicului ei i s-a spus că, dacă va încerca să plece, i se vor aduce tot felul de acuzații.

Soldații ruși sunt obligați să lupte

Din reclamații reiese că militarii ruși sunt obligați să atace, deși nu sunt echipați corespunzător. Dacă refuză, sunt amenințați. „Vă rog măcar să-mi aduceți rămășițele”. Mai mult decât atât, către procuratura rusă au fost trimise și o mulțime de plângeri în care Ministerul Apărării rus este acuzat că nu oferă informații despre soldații dispăruți sau capturați. De asemenea, rudele susțin că ministerul nu face nimic pentru a repatria cadavrelor celor morți.

Deseori, familiile din Rusia primesc vești despre cei dragi de la ucraineni. „Vărul meu, de 22 de ani, a servit ca asistent medical pe front. Și-a sunat mama plângând și i-a spus: «De ce m-ai lăsat să mă înrolez în armată?». A fost ultima convorbire. Colegii săi au anunțat-o apoi că a fost omorât și cadavrul lui a fost lăsat să zacă lângă un tanc. Mama sa a început să sune la autoritățile ruse, care au mințit-o că e în viață, dar nu poate răspunde la telefon pentru că e ocupat”, se arată în investigația realizată de jurnaliștii de la Bellingcat.