Evenimentul Zilei > Justitie > Cum arată vila de 460 de metri pătrați a consilierului șpăgar din Primăria Capitalei
Cum arată vila de 460 de metri pătrați a consilierului șpăgar din Primăria Capitalei

Cum arată vila de 460 de metri pătrați a consilierului șpăgar din Primăria Capitalei

Unul dintre cei mai discreți consilieri ai lui Sorin Oprescu are o avere de invidiat. Solomon Wigler a fost arestat pentru cinci fapte de corupție, după ce a fost prins în flagrant de procurorii DNA

Solomon Wigler (60 de ani), consilierul personal al primarului Capitalei, Sorin Oprescu, a fost arestat pentru 30 de zile, fiind acuzat de 5 infracțiuni de trafic de influență. Totul a început ieri, după ce procurorii DNA au anunţat că l–au prins în flagrant pe Wigler atunci când primea de la un afacerist o tranşă de 25.000 de euro.

Ancheta DNA

Potrivit datelor din anchetă, Wigler era monitorizat de mai multe luni de DNA, iar cazul a demarat după ce afaceristul a făcut denunţ. Potrivit DNA, în perioada iunie 2012 – mai 2015, Wigler ar fi pretins în mai multe rânduri suma totală de 230.000 euro și a primit în mai multe tranșe suma de 204.000 euro de la afacerist.

In schimb, el se lăuda că va interveni pe lângă Sorin Oprescu, funcționari din Primăria Capitalei, sau consilieri din cadrul Consiliului General al Municipiului București, lăsând să se creadă că are influenţă asupra acestora în vederea iniţierii şi votării unor proiecte de hotărâri. Aceste hotărâri vizau aprobarea unei donații către Primărie a unui teren aparținând Kaufland, necesar pentru construirea unui drum de acces la un sens giratoriu pentru unul din hipermarketurile acestei companii și aprobarea unor PUZuri necesare pentru construirea altor supermarket-uri.

Interceptat ambiental

Întalnirile dintre Wigler şi denunţător au fost toate înregistrate ambiental, fie că s-au desfăşurat în biroul din primărie al consilierului, fie în mijlocul naturii, în Parcul Tineretului. De câteva ori, arată DNA, mita ar fi fost luată în biroul lui Wigler, aflat la etajul 14 din Primărie.

La o întâlnire lângă parc, Wigler l-a întrebat pe omul de afaceri: „Tu le-ai adus ceva?… lor … tu ai adus ceva bani sau ceva?”.

Șpaga era încasată pentru fiecare etapă din serviciile aduse de Wigler și calculată în funcție de persoanele care urmau să fie mituite în continuare. Pentru avizele şi hotărârile din 2015, consilierul a cerut banii prin transferuri din conturile bancare ale soției omului de afaceri, în cel al soției consilierului primarului Sorin Oprescu, în tranşe de 4-5.000 de euro, lucru care s-a şi întâmplat.

Potrivit interceptărilor am bientale, denunțătorul tre buia să-i mai dea lui Wigler o tranșă de 51.000 euro, în săptămâna 8-12 iunie 2015.

Locul perchezițiilor

În zona Pieței Alba Iulia, Solomon Wigler și-a construit o cazemată. Aproape zece vile sunt separate de drumul public printr-o poartă de fier care blochează o stradă privată. Un paznic, susține că întreg perimetrul este proprietate privată și nu ne-a lăsat să fotografiem. Un vecin ne-a povestit că au fost mai mulți polițiști care au percheziționat primul imobil, în suprafață de 350 de metri pătrați. Vila construită în stil clasic, veche, este înconjurată de un gard de beton de 3 metri.Bijuteria de pe Țepeș Vodă

A doua vilă a consilierului personal al lui Sorin Oprescu se află pe strada Țepeș Vodă. Conform declarației proprietarului, imobilul are o suprafață de 460 de metri pătrați și a fost cumpărată în 2006. Vila a fost consolidată, însă interioarele nu sunt finisate. Nefiind locuită, au apărut inscripționări de tip grafitti pe ușile impozantei construcții. Vecini nu au habar cine este proprietar, de ceva vreme nu a mai dat nimeni pe acolo. Ultimii muncitori au fost zăriți în toamna trecută.Locuința oficială

Oficial, Solomon Wigler, locuiește într-un apartament din zona Alba Iulia în centrul Capitalei. Potrivit avizierului blocului, consilierul lui Oprescu locuiește singur în apartament și nu are datorii la întreținere. Vecinii nu au dorit să vorbească despre locatarul de la etajul 1. Ne-au declarat că nu știau că lucrează la Primărie și că nu vine des prin zonă. Se declarau mirați că un angajat al Primăriei poate lua o șpagă de 200 de mii de euro și au recunoscut că nu-și pot imagina o asemenea sumă. 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.