Evenimentul Zilei > Actualitate > Cum arată o galaxie singură, la marginea vidului
Cum arată o galaxie singură, la marginea vidului

Cum arată o galaxie singură, la marginea vidului

Majoritatea galaxiilor fac parte din grupuri galactice denumite roiuri sau clustere. De obicei, nicio galaxie nu este singură, izolată în spațiu, o altă galaxie fiind mai mereu în apropiere. Nu este însă și cazul galaxiei NGC 6503, o formațiune spiralată aflată la marginea unei zone bizare din Univers, denumită Vidul Local.

Local Void este o uriașă zonă din spațiu — are diametrul de cel puțin 150 de milioane de ani lumină — și pare complet lipsită de stele și galaxii. Locul neobișnuit unde se află această galaxie, la marginea vidului, l-a făcut pe scriitorul Stephen James O'Meara să o numească 'Galaxia pierdută în spațiu" (Lost-In-Space galaxy') în cartea sa din 2007, "Hidden Treasures".
NGC 6503 se află la distanța de 18 milioane de ani lumină de Pământ, în constelația Draco sau Dragonul. NGC 6503 este o galaxie relativ mică, cu un diametru de doar 30.000 de ani lumină, adică aproximativ o treime din dimensiunea Căii Lactee. În fotografia realizată prin intermediul Telescopului Orbital Hubble, NGC 6503 apare în detaliu, etalându-și bogăția cromatică, potrivit Agerpres.