Cum arată noile drone pentru monitorizarea frontierei în fața creșterii cazurilor de contrabandă

Cum arată noile drone pentru monitorizarea frontierei în fața creșterii cazurilor de contrabandă

Drone de tip UAS au ajuns în România și vor fi imediat puse în funcțiune pentru monitorizarea frontierelor, având în vedere creșterea alarmantă a cazurilor de contrabandă în ultima perioadă.

Utilizând noile echipamente, va fi posibilă monitorizarea cu mai mare precizie a peste 500 de kilometri de frontieră, care sunt frecvent traversați ilegal cu cantități semnificative de produse de contrabandă.

Cum arată noile drone pentru monitorizarea frontierei

„Contracararea acestui fenomen este un obiectiv prioritar nu numai al Poliției de Frontieră, al tuturor structurilor cu atribuții în domeniu din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

La nivelul Poliției de Frontieră au fost dispuse o serie de măsuri menite să eficientizeze activitățile de prevenire și combaterea acestui fenomen, cum ar fi intensificarea acțiunilor în sistem integrat, utilizarea la capacitate maximă a dispozitivelor de supraveghere a frontierei de stat, precum și îmbunătățirea analizelor de risc”, a declarat Bogdan Despescu, Secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Chestor general de poliție.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform declarațiilor sale, aceste activități includ și acțiuni coordonate cu autoritățile din alte state membre ale Uniunii Europene, precum și cu agențiile relevante ale Uniunii. Totodată, a reafirmat că Poliția de Frontieră a confirmat că respectă standardele necesare pentru protejarea frontierelor externe ale Spațiului Schengen.

Investiția în echipamentele de supraveghere noi a fost posibilă datorită celei de-a treia runde de finanțare a programului PMI IMPACT, o inițiativă globală care susține proiecte menite să combată comerțul ilegal și efectele negative ale acestuia.

Până în prezent, în România, peste 3.300.000 de dolari au fost investiți în finanțarea proiectelor derulate în cadrul programului PMI IMPACT.

Drone Poliția de Frontieră

Drone Poliția de Frontieră

Noile echipamente vor crește timpul de reacție al autorităților

Cornel-Laurian Stoica, Inspector general al Poliției de Frontieră, chestor de poliție, a subliniat că noile echipamente vor aduce beneficiul unei supravegheri eficiente, acoperind zone de până la 150 km.

Se va reduce astfel  semnificativ timpul de reacție prin planificarea strategică a echipajelor, care vor interveni rapid, în completarea mijloacelor de supraveghere existente.

Astfel, această nouă tehnică se va adăuga celor 38 de drone deja în dotarea instituției. Din acestea, primele șapte au fost achiziționate în 2018, urmate de alte 26 în 2022 și încă cinci în 2023, prin contracte de achiziție și donații.

Toate aceste echipamente și investiții răspund noilor provocări cu care ne confruntăm, dar și politicilor europene de îmbunătățire a standardelor administrative. Acestea completează în mod firesc capacitatea operativă și strategică a instituției care aduce după sine întărirea securității la frontierele României, dar și la frontierele externe ale Uniunii Europene”, a declarat acesta.

Prin intermediul programului PMI Impact, Centrul Sud-Est European de Aplicare a Legii (SELEC) a primit prima tranșă de finanțare PMI IMPACT în valoare de peste 1.500.000 de dolari.

SELEC este singura organizație din sud-estul Europei care are o acțiune operațională în combaterea criminalității transfrontaliere, reușind să adune autoritățile de control din cele 11 state membre, inclusiv țara noastră.

Cele două drone au costat 700.000 de dolari

Dragoș Bucurenci, Director External Affairs la Philip Morris România, a transmis că sunt onorați să finanțeze achiziția a două drone speciale în valoare de aproape 700.000 de dolari. Acestea vor fi folosite de către Poliția de Frontieră în zonele greu accesibile de la granițele țării, cu scopul de a combate comerțul ilicit cu produse, inclusiv cu țigări.

Parteneriatul dintre marile companii din industrie și autoritățile de control a dus la o scădere cu 54% a comerțului ilicit în ultimii opt ani. Cu toate acestea, spune el, a fost dată publicității o cifră care îi îngrijorează pe toți: trendul observat în ultimii opt ani a fost pentru prima dată inversat, înregistrându-se o creștere cu 27% a comerțului ilicit în primele două luni.

Drone

Drone pentru combaterea contrabandei

Această cifră este un semn că nu trebuie să lăsăm niciodată garda jos în ceea ce privește combaterea acestui fenomen infracțional și că trebuie să întărim colaborarea dintre companiile din industrie, autoritățile de control și populație.

În acest context, domnule Secretar de Stat, domnule Chestor, vreau să vă asigur că veți continua să aveți în Philip Morris International, în Philip Morris  și în colegii mei parteneri de nădejde pentru combaterea contrabandei și a comerțului ilicit”.

În urma celei de-a doua runde de finanțare, peste 1.200.000 de dolari au fost alocate în parteneriatul cu Inspectoratul General al Poliției Române. Aceste fonduri vor fi folosite pentru achiziționarea de echipamente de patrulare și detectare a tutunului ilicit, precum și pentru desfășurarea de activități locale de formare și coordonare.

 Scopul acestor inițiative este de a dezarticula rețelele infracționale de contrabandă de la frontierele cu Ucraina, Moldova și Serbia, potrivit unui comunicat transmis.