Cum arată celula din Bulgaria în care este reținută Elena Udrea. Autoritățile de la Sofia vor să știe care sunt condițiile de detenție din România. FOTO

Cum arată celula din Bulgaria în care este reținută Elena Udrea. Autoritățile de la Sofia vor să știe care sunt condițiile de detenție din România. FOTO Sursa foto: Captura video

Curtea de Apel de la Sofia a decis, ieri, ca Elena Udrea să rămână în arestul din Bulgaria până se decide dacă aceasta va fi extrădată în România. Tot ieri, Ministerul Justiţiei a anunţat că a primit cererea autorităţilor judiciare de executare din Bulgaria cu privire la condiţiile de detenţie de care ar beneficia Elena Udrea în cazul predării către România.

În ziua îna care Înalta Curte de Casație s-a pronunțat în Dosarul Gala Bute”, în care Elena Udrea a fost condamnată la șase ani de închisoare, aceasta a plecat în Bulgaria, unde a fost reținută.  Fostul ministrul al Turismului rămâne în arestul Poliției bulgare până pe data de 19 aprilie, când va fi luată o decizie în privința extrădării sale.

Elena Udrea cere azil politic în Grecia

Elena Udrea a cerut judecătorilor din Bulgaria să aibă parte de un proces corect: „Vă mulțumesc pentru ocazia de a spune ceva personal. Aș vrea să spun, în primul rând, că plec de la convingerea că de data aceasta am parte de un proces real, nu procesele care mi s-au întâmplat în România”.

Elena Udrea le-a spus judecătorilor bulgari să trateze cu corectitudine cazul său, a cărui rezolvare are o însemnătate mai mult decât personală, căci reflectă nivelul justiției europene.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Aș spune distinsului tribunal că este o ocazie, nu doar de a soluționa o cerere de extrădare, ci de a scrie istorie. Cazul meu nu este doar unul cu justiția din România, este un caz care privește justiția europeană”, a argumentat Elena Udrea.

Bulgaria are un sistem de justiție mai bun decât România, spune Udrea

Mai mult, Udrea cere magistraților bulgari să dea dovadă de curaj, arătând că Bulgaria depășește România la capitolul respectarea justiției.

„După 3 ani din nou se cere de către statul român arestarea mea pentru aceeași decizie judecătorească constatată deja ilegală în 2018, de către CCR. Ca fost ministru și ca om politic știu că întotdeauna în clasamentul țărilor europene România și Bulgaria ocupă ultimele două locuri la mai toate capitolele, aveți ocazia să arătați că, în justiție, Bulgaria este înaintea României. În speranța că o să analizați curajos cazul meu, vă mulțumesc!”, a transmis fostul ministrul al Turismului.

Cum arată celula Elenei Udrea

Prin comparație cu detenția din România, condițiile din închisorile Bulgariei sunt mult mai bune. Celula Elenei Udrea este foarte curată, are mobilier: două/trei paturi, o masă și scaune, dar și ferestre largi, conform Retetesivedete.ro.

Sursa: Retetesivedete.ro

Reamintim că Elena Udrea a fost condamnată la șase ani de închisoare cu executare de către Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul „Gala Bute”. Chiar în dimineața în care a primit sentința, fostul ministru a plecat din țară, fiind prinsă ulterior în Bulgaria.

Ministerul Justiţiei a anunţat că a primit, joi, cererea autorităţilor judiciare de executare din Bulgaria cu privire la condiţiile de detenţie de care ar beneficia Elena Udrea în cazul predării către România.

"Cererea a fost înaintată de îndată Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, în vederea soluţionării. Administraţia Naţională a Penitenciarelor va transmite documentul finalizat către Ministerul Justiţiei care, conform legii, îl va înainta Tribunalului Bucureşti, ca instanţă emitentă a mandatului european de arestare (MEA). Tribunalul Bucureşti îl va comunica ulterior autorităţilor bulgare, asigurând şi traducerea acestuia", se precizează într-un comunicat al Ministerului Justiției.