Cum alegem becurile potrivite pentru casă

Cum alegem becurile potrivite pentru casă

Ambalajul unui bec oferă informaţii utile, precum eficienţa energetică, puterea consumată, fluxul luminos, durata de viaţă medie (1.000 de ore echivalentul utilizării medii într-un an), temperatura de culoare, redarea culorilor, numărul de cicluri oprire/pornire, sau dacă becul permite reglarea fluxului luminos, în caz contrar simbolul este tăiat cu o cruce.

Fluxul luminos (lumen, prescurtat lm) reprezintă cantitatea de lumină produsă de becul respectiv. La cumpărarea de becuri, trebuie să ţineţi cont de fluxul luminos echivalent, deoarece noile tehnologii au întotdeauna un consum mai mic, arată un ghid elaborat de Asociația Română pentru Iluminat împreună cu Asociațiile InfoCons și Recolamp, care prezintă şi alte informaţii utile.

Concluzia: alegeţi lumeni, nu watti! Un bec este cu atât mai economic şi mai eficient cu cât raportul lumeni/W este mai mare.

De pildă, un bec incandescent de 15 watti are un flux luminos minim de 120 lm, unul de 25 W – 220 lm, de 40 W – 415 lm, de 60 W – 715 lm, de 75 W – 930 lm, iar unul de 100 W – 1.340 lm.

În privinţa duratei de viaţă, becurile incandescente au o durată de viaţă de 1.000 ore sau 1 an. Becurile economice sau cu LED au durata de viaţă mult mai mare, care trebuie marcată obligatoriu pe ambalaj. Durata de viaţă se calculează pe baza unei utilizări medii de 3 ore/zi, cu un număr de cel puţin 650 de cicluri pornire/oprire. 

Modul în care culorile sunt redate prin intermediul iluminatului este diferit de la bec la bec, pe o scară de la 0 la 100. Dacă aveţi nevoie de o redare foarte bună a culorilor în casă, vă sunt recomandate becurile cu un indice de redare a culorilor Ra de peste 80. 

De asemenea, becul poate emite de la lumina albă caldă până la lumină albă rece, pe o scară de la 2.500 K (alb caldă) până la 6.500 K (alb rece). Becul cu incandescenţă sau halogen emite o lumină caldă (2.700 K).   

Becurile incandescente au fost interzise spre comercializare, fiind înlocuit din cauza consumului ridicat de energie. 

 

Ne puteți urmări și pe Google News