Evenimentul Zilei > Actualitate > Cum a umflat pandemia buzunarele Unifarm. Adrian Ionel se jură că nu fură…
Cum a umflat pandemia buzunarele Unifarm. Adrian Ionel se jură că nu fură…

Cum a umflat pandemia buzunarele Unifarm. Adrian Ionel se jură că nu fură…

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au pus sub control judiciar pe Adrian Ionel, directorul general al Companiei Naţionale Unifarm. Măsura a fost luată după ce procurorii DNA l-au acuzat pentru mai multe infracţiuni, și anume, luarea de mită la abuz în serviciu și instigare la fals sau folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.  

Infracţiunile care ar fi fost făcute de şeful Unifarm se referă la un contract de achiziţie a echipamentelor necesare împotriva virusului COVID-19.

Despre această situație, Adrian Ionel, a transmis miercuri după-amiază printr-un comunicat că instituția nu este autoritate contractantă și, prin urmare, nu este obligată să desfăşoare licitaţii publice.

Potrivit lui Adrian Ionel dacă măștile și combinezoanele erau cumpărate prin achiziție publică s-ar fi produs întârzieri, care ar fi dus la pierderi de vieți omenești.

„Compania Naţională Unifarm S.A. satisface un interes general însă aceasta nu înseamnă că nu acţionează în scopul obţinerii de profit sau că nu îşi asumă pierderile şi riscurile aferente acestei activităţi. Din această perspectivă, şi potrivit cadrului legal existent la nivel naţional, cu respectarea principiilor şi jurisprudenţei europene, am adus la cunoştinţă Direcţiei Naţionale Anticorupţie împrejurarea că CN Unifarm S.A. nu este autoritate contractantă. Drept urmare nu are obligaţia să desfăşoare proceduri de licitaţie publică şi nu îi sunt opozabile dispoziţiile legii nr. 98/2016”, spune Adrian Ionel, potrivit comunicatului.

„Compania Unifarm a răspuns, cu caracter urgent şi prioritar, nevoii disperate de import a unor echipamente de protecţie indispensabile cadrelor medicale în lupta acestora cu pandemia generată de SARS-CoV-2. În aceste condiţii, organizarea unei proceduri de achiziţie publică, neobligatorie potrivit celor de mai sus, ar fi dus la întarzieri nejustificate în aprovizionare, ce s-ar fi soldat cu pierderi de vieţi omeneşti”, adaugă directorul suspendat al Unifarm.

Acesta mai spune că „în acest context a fost perfectată şi executată achiziţia de măşti şi combinezoane aflată în atenţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie, procedură în care subsemnatul, în calitate de director general al CN Unifarm S.A., am urmărit în permanenţă şi în mod exclusiv doar rapiditatea livrării, decenţa preţului şi calitatea produsului, toate acestea raportate la nevoile interne imediate şi la contextul internaţional”.

„Nu am solicitat în nicio împrejurare, niciunei persoane, vreo sumă de bani sau alte beneficii, pentru mine sau pentru altcineva, în legatură cu vreun import de măşti, combinezoane sau alte echipamente şi nu am determinat sau ajutat vreo persoană să săvârşească o infracţiune”, afirmă Adrian Ionel.

În legătură cu dosarul în care este cercetat, Adrian Ionel spune: „Chiar în condiţiile în care accesul la dosar ne-a fost restricţionat, în data de 23.06.2020, faţă de gravitatea acuzaţiilor, am înţeles să dau o declaraţie în care mi-am expus punctul de vedere, fără a-mi putea pregăti apărarea în raport de conţinutul dosarului de urmărire penală. Urmează ca la dosarul cauzei să administrez probe şi opinii de specialitate care vor sprijini organele de anchetă să ajungă la o concluzie corectă şi adecvată adevărului judiciar”.

„Mulţumesc tuturor celor care au în continuare încredere în mine şi promit să nu îi dezamăgesc. Cu preţuire”, încheie directorul suspendat al Unifarm, Adrian Ionel

Procurorii DNA l-au acuzat pe Adrian Ionel că ar fi cerut mită 760.000 de euro pentru un contracat de achiziție a echipamentelor de protecție împotriva infectării cu virusul COVID 19 (250.000 de combinezoane și 3 milioane de măști chirurgicale), la începutul lunii martie.

Directorul UNIFARM a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile