Cum a transformat Mafia „primirea refugiaților” într-o afacere? „Cu migranții fac mai mulți bani decât cu droguri”

Cum a transformat Mafia „primirea refugiaților” într-o afacere? „Cu migranții fac mai mulți bani decât cu droguri”

Cum a transformat Mafia „primirea refugiaților” într-o afacere? „Cu migranții fac mai mulți bani decât cu droguri”

Organizațiile de crimă organizată nu se mai ocupă de multă vreme numai de traficul de droguri, prostituție sau jocuri de noroc. Un contract bănos cu instituțiile statului (fie că e vorba de aprovizionare sau construcții), chiar și un loc de muncă pentru un apropiat înseamnă bani, putere și prestigiu.

Cum investițiile statului au scăzut mult în ultimii ani în Italia, mafioții și-au îndreptat atenția asupra primirii imigranților. Procurorii italieni care se ocupă de dosarul „Mafia capitale” sunt convinși că organizațiile de crimă organizată sunt implicate până peste cap în tot ceea ce ține de cazarea și hrănirea imigranților. Să nu vă imaginați că ancheta e vreo invenție a ministrului de Interne Matteo Salvini, care ar încerca să-și justifice astfel politicile dure împotriva imigrației și decizia de a închide mai multe centre de primire. Potrivit ilgiornale.it, într-o interceptare telefonică, unul dintre suspecți recunoaște cu sinceritate: „cu migranții fac mai mulți bani decât cu drogurile”, referindu-se la centrul pentru refugiați Cara di Mineo, cel mai mare din țară. O altă publicație din Italia, thelocal.it, susține că procurorii au descoperit dovezi că acest centru a continuat să primească bani chiar și pentru imigranții care plecaseră deja.

Acum câteva zile, o altă acțiune a autorităților a dus la reținerea a 11 persoane în nordul țării, la Lodi și Parma. Cei 11 sunt acuzați de apartenență la o organizație de crimă organizată, fraudă împotriva statului și spălare de bani. Potrivit anchetatorilor, grupul ar fi reușit să pună mâna pe 7.5 milioane de euro în timp ce gestionau facilități de recepție a imigranților prin intermediul a patru organizații non-profit. Mai mult de jumătate din acești bani ar fi ajuns direct în buzunarele bandelor, profit curat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar acesta nu e nici pe departe singurul caz. Dacă de Cara di Mineo s-a ocupat Camora, în Calabria au început procesele legate de implicarea ’Ndragheta, mai precis a puternicului clan Arena, în afacerile cu centrele pentru refugiați. În provincia Agrigento, ancheta se bazează pe mărturiile unui mafiot „pocăit”- Giuseppe Quaranta: „Pentru fiecare negru puneam 45 de euro în buzunarul nostru”, le-a declarat anchetatorilor mafiotul care speră să scape ieftin oferindu-le oamenilor legii toate informațiile necesare.

Nenumăratele cazuri în care mafioții s-au implicat în această adevărată industrie îi fac acum pe procurori să se întrebe dacă nu cumva mafioții favoriozează debarcările sau, mai grav, acordă sprijin logistic rețelelor de trafic de imigranți care operează din Africa. Anchetatorii au o pistă- mai multe ambarcațiuni au reușit să ajungă în ultimii ani pe plajele din Sicilia. Foarte ciudat, însă, așa-zișii refugiați s-au „evaporat” imediat după debarcare/ E greu de crezut că mafioții italieni ar investi bănuții „munciți” de ei ca să-și ajute colegii din Africa. Nu e, însă, exclus, dat fiind că, de când Salvini a închis porturile, în Italia a mai scăzut numărul imigranților care au nevoie de cazare și hrană.