Cum a scăpat finul lui Klaus Iohannis de dosarul penal. Andreas Huber a prejudiciat statul român cu trei milioane de lei
- Andra Puiu
- 6 februarie 2023, 10:17
Finul președintelui Klaus Iohannis, Andreas Huber, a scăpat de un dosar penal în care a fost acuzat de ANAF că a înșelat statul român cu trei milioane de lei. Cazul în care este implicată ruda liderului de la Cotroceni datează încă din 2014.
Andreas Huber a fost acuzat de Agenția Națioală de Administrare FiscalĂ (ANAF), în 2014, că a prejudiciat statul român cu trei milioane de lei, 680 de euro în acea perioadă. Suma reprezenta TVA-ul neplătit prin mimarea exportului într-o afacere care implica cartele SIM. Huber este finul președintelui Klaus Iohannis, dar și consul onorific al Austriei la Sibiu.
Ruda președintelui s-a născut în România, dar a plecat în anii 1980. Huber s-a întors 10 ani mai târziu în țară, iar din 2015 se află la conducerea Uniunii Consulilor Onorifici din România. Dosarul în care este implicat Huber a început când autoritățile din Ungaria au semnat mai multe tranzacții suspecte. Ulterior, inspectorii ANAF au aflat că o firmă deținută de finul lui Iohannis a vândut mai multe cartele telefonice prepay în valoare de milioane de euro către cinci firme maghiare.
Aceste companii au fost înființare chiar în perioada în care au avut loc tranzacțiile și au fost abandonate după acestea. În actele firmei deținute de Huber apărea că acele cartele au foste exportate din Cluj în Ungaria. Inspectorii ANAF au descoperit că nici măcar o cartelă nu a ieșit din România, ci toate au fost revândute în țară. Bugetul statului român a fost prejuduciat cu peste trei milioane de lei, TVA neplătit, în acest fel.
Cum a scăpat Andreas Huber de dosarul penal
Inspectorii ANAF au depus, în 2014, o plângere penală pe numele lui Andreas Huber. Procurorii de la Sibiu s-au ocupat de cazul finului președintelui Iohannis. Instanța a decis că nu are probe suficiente, iar dosarul a fost închis după mai bine de doi ani de cercetări. Ulterior, taxele solicitate au fost anulate. Huber a spus că a fost mereu sigur că va avea câștig de cauză în acest doar pentru că a verificat codurile TVA ale firmelor cărora a vândut cartelele SIM. El a mai adăugat că nu știe ce s-a întâmplat cu cartelele după ce au ajuns la companiile din Ungaria.
Consului onorific a fost, din nou, în atenția inspectorilor ANAF, în 2017. Ei au descoperit că una dintre companiile familiei lui Huber a plătit taxe mai puține către stat după ce în contabilitate a fost inclusă chiria unui spațiu unde se afla Consulatul Austriei. Curtea Supremă a decis că agenția fiscală a avut dreptate, iar Huber a fost obligat să plătească paguba, se arată în ancheta realizată de jurnaliștii de la Context.