O nouă taxă pentru români. Se va aplica în toate țările membre UE și nu va fi deloc mică
- Simona Suciu
- 5 februarie 2023, 15:49
Reducerea poluării este unul dintre obiectivele principale ale Uniunii Europene. Din acest motiv va fi impusă o taxă pe care o vor plăti milioane de români, dar și locuitorii din celelalte țări europene. Valoarea ei va depinde de consum.
Românii care au centrale termice de aparatament care funcționează pe gaz, dar și cei care dețin autoturisme care folosesc benzină și motorină vor plăti o taxă de poluare. Decizia a fost luată de Comisia Europeană și va aplica în toate țările membre UE.
Potrivit statisticilor europene, 70% din emisiile de dioxid de carbon din atmosferă provin din activitățile de transport. O maşină ajunge să degajeze în aer 120 de grame de dioxid de carbon la fiecare kilometru parcurs. Taxa se va aplica din 2027.
Taxa de carbon
În România „taxa de carbon“ va fi cuprinsă între 50 de bani şi 1 leu pentru fiecare litru de combustibil, dar și pentru fiecare metru cub de gaz consumat. Dacă este să facem un calcul simplu, un român are centrală de apartament va plăti, mai ales în lunile de iarnă când consumul este mai mare, cel puțin 100 de lei în plus. De asemenea, în cazul autoturismelor taxa va și ea destul de mare. Între 50 și 100 de lei la fiecare 100 de litri de combustibil. Taxa va fi aceași îndiferent de vechimea mașinii.
„Europa, în momentul de faţă, a impus tuturor statelor membre o taxă de carbon. Benzina-motorina, plus centrala de acasă pe gaz sunt cele două elemente care vor fi taxate“, a spus ministrul mediului Tanczos Barna.
Fond de mediu
Banii colectați vor ajunge într-un fond special destinat reducerii poluării. România va mai primi și fonduri europene în valoare de 6 miliarde de euro pentru a investi în energia verde.
„Din 2027 se va aplica o taxă pe fiecare metru cub de gaz consumat atât în gospodării, cât și în firmele mici și mijlocii. La fel și penyru fiecare litru de combustibil. Dar, pentru noi, cel mai important lucru din această decizie este fondul social dedicat pentru climă. Acesta va asigura României un venit în plus garantat. Va fi un fel de fond de mediu pe care îl folosim noi acum, dar mult mai consistent”, a mai declarat ministrul Mediului, potrivit romaniatv.ro.