Cum a reacționat Emamanuel Macron la aflarea veștii că Statele Unite își spionează aliații

Cum a reacționat Emamanuel Macron la aflarea veștii că Statele Unite își spionează aliații

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat luni că interceptarea telefonică „nu este acceptabilă între aliați” și a solicitate Statelor Unite să clarifice această situație, în urma apariției unor noi afirmații cu privire la eforturile Agenției Naționale de Securitate de a spiona liderii europeni între 2012-2014.

Danemarca a raportat în weekend că Serviciul de Informații Extern danez a ajutat Statele Unite să obțină acces la cablurile de internet subacvatice, permițând oficialilor să urmărească apeluri, mesaje și istoricul de navigare a anumitor ținte dintr-o operațiunea numită Dunhammer.

SUA își spionează aliații

Interceptarea unor lideri, inclusiv a cancelarului german Angela Merkel, a fost dezvăluită pentru prima dată în documentele lui Edward Snowden în 2013. Potrivit ultimelor rapoarte, Danemarca  ajutat Statele Unite și în monitorizarea unor oficiali și politicieni din Franța, Norvegia și Suedia.

Angela Merkel, spionată de americani prin intermediul Danemarcei

Ne puteți urmări și pe Google News

Foștii și actualii oficiali americani susțin că acest lucru nu ar trebui să fie o surpriză, deoarece aliații se spionează reciproc. O purtătoare de cuvânt a Consiliului de Securitate Națională a refuzat să comenteze aceste declarații.

„Nu există loc de suspiciune între Statele Unite și aliații săi europeni, a declarat Macron luni. Am solicitat partenerilor noștri danezi și americani să furnizeze toate informațiile privind aceste dezvăluiri și fapte din trecut. Așteptăm aceste răspunsuri ”, a adăugat el. Angela Merkel a fost de acord cu președintele Franței.

Franța amenință cu represalii după ce s-a aflat că oficialii europeni au fost spionați de NSA cu ajutorul Danemarcei

În 2013, aceste dezvăluiri au zguduit relațiile politice și diplomatice dintre Statele Unite și Europa. „Încrederea trebuie reconstruită”, declarase atunci Merkel. Cu toate acestea, schimbul de informații între aliați a continuat.

James R. Clapper Jr., care era directorul Agenției Naționale de Securitate la acea vreme, a reamintit tensiunile diplomatice care au existat în momentul în care Snowden a oferit acele informații, incluzând rapoarte privind colectarea a milioane de comunicații digitale din Franța și apeluri telefonice ale președinților brazilieni și mexicani.

"Am avut multe întâlniri incomode", a spus Clapper. „Am avut sesiunile noastre obișnuite de analiză și am continuat activitatea. Am recunoscut că Statele Unite întreprind aceste acțiuni în interesul lor ”.

Un demers corect

Întru-un discurs din 2014, președintele Barack Obama a promis că Statele Unite nu vor mai urmări comunicările  „șefilor de stat ai prietenilor și aliaților noștri apropiați” - „cu excepția cazului în care există un scop privind securitatea națională”.

Această declarație a oferit ofițerilor de informații posibilitatea de interpretare.  Conform specialiștilor, spionajul poate fi un factor stabilizator.

Germania cere clarificări după ce s-a aflat că Angela Merkel a fost spionată de NSA

„Cred că națiunile ar fi iresponsabile dacă nu ar efectua operațiuni de spionaj, chiar și asupra aliaților”, a declarat Robert Deitz, fost consilier general al ANS și fost consilier superior al fostului director al CIA, Michael V. Hayden. „Chiar și partenerii apropiați care au încredere în guvernul aliat, își rezervă dreptul de a spiona cetățenii acestor țări pentru propria lor securitate națională”, conform washingtonpost.com.