Germania cere clarificări după ce s-a aflat că Angela Merkel a fost spionată de NSA

Germania cere clarificări după ce s-a aflat că Angela Merkel a fost spionată de NSA

Guvernul german a luat notă şi va dori lămuriri în legătură cu informaţiile din presă conform cărora Statele Unite au spionat responsabili politici în Europa, între care şi cancelarul german Angela Merkel, cu ajutorul serviciilor de informaţii daneze, a indicat luni purtătorul de cuvânt al cabinetului federal, transmite Reuters.

''Guvernul federal a luat notă de cele relatate şi se află în contact cu toate instituţiile naţionale şi internaţionale relevante pentru clarificări'', a declarat purtătorul de cuvânt Steffen Seibert, în cadrul întâlnirii regulate cu presa.

''Ca problemă de principiu, şi după cum ştiţi deja, v-aş ruga să înţelegeţi că guvernul federal nu comentează public în chestiuni privind activităţile de informaţii'', a adăugat el.

Franța amenință cu represalii după ce s-a aflat că oficialii europeni au fost spionați de NSA cu ajutorul Danemarcei

Ne puteți urmări și pe Google News

SUA au spionat, din 2012 până în 2014, responsabili politici din Europa, între care pe cancelarul german Angela Merkel, dar şi pe fostul ministru de externe german Frank-Walter Steinmeier şi pe ex-liderul opoziţiei Peer Steinbrück, cu ajutorul serviciilor de informaţii daneze, au relatat duminică media daneze şi europene, citate de AFP.

Canalul public danez Danmarks Radio (DR) a indicat că Agenţia Naţională de Securitate a SUA (NSA) se branşase la cabluri de telecomunicaţii daneze pentru a spiona responsabili de prim-plan şi înalţi funcţionari în Germania, Suedia, Norvegia şi Franţa.

Pentru a efectua această operaţiune, NSA a beneficiat de o colaborare în materie de supraveghere cu serviciul de informaţii militar danez FE.

DR a dezvăluit aceste informaţii după o anchetă desfăşurată în comun cu canalul suedez SVT, canalul norvegian NRK, canalele germane NDR, WDR şi cotidianul Suddeutsche Zeitung, precum şi cu publicaţia franceză Le Monde.

Ministrul danez al apărării, Trine Bramsen, a declarat pentru DR că "spionarea sistematică de către aliaţi este inacceptabilă".

Angela Merkel, spionată de americani prin intermediul Danemarcei