Cum a ratat Klaus Iohannis o carieră strălucită în PSD, „partidul care trebuie să dispară”
- Andrei Ilinca
- 22 octombrie 2019, 19:20
O dată căzut PSD de la Putere, Klaus Iohannis ne-a anunțat că acest lucru nu-i suficient. PSD trebuie să dispară de pe scena politică a țării. PSD a fost timp de 30 de ani un dezastru pentru România.
Teza e reluată în cazanul de apă chioară care e așa zisa platformă electorală de 88 de pagini, cu poze, postată de echipa de campanie a lui Klaus Iohannis pe internet sub titlul Împreună pentru România normală. Ce nu știu românii, pentru că au memorie scurtă, e că la o adică, dacă i-ar fi mers niște treburi lui Klaus Iohannis în 2009 și în 2014, el s-ar fi numărat printre cei scoși din viața politică a țării. Nu de alta, dar a fost cît pe-aci în 2009 și în 2014, ca actualul mîncător de PSDiști să facă o carieră frumoasă în guvernele PSD-iste. Klaus Iohannis a rămas în istoria vorbelor de duh prin acel răspuns Ghinion dat la întrebarea Cum dracu de alți profesori de Fizică din țara asta n-au dobîndit din meditații atîtea case în buricul tîrgului ca Klaus Iohannis: Ghinion.
La vremea respectivă, doar mult invocatul Ghinion a făcut ca Klaus Iohannis să rateze o carieră strălucită în regimurile PSD. El a vrut, s-a zbătut, dar întîmplările i-au dat peste nas. Azi, cînd el pune la cale distrugerea PSD ne dăm seama că n-a avut ghinion, ci noroc. Pentru 2009 aș începe cu o amintire. Amintită într-un editorial din Evenimentul zilei din 21 februarie 2013: „Duminică, 18 octombrie 2009. Sînt plecat de la Antena 3 încă din vară, cînd mirosisem riscul de a fi folosit, în antipatia mea sinceră faţă de Traian Băsescu, pe post de rotiţă dinţată în noua şi ampla maşinărie numită Coaliţia de la Grivco. Şi cum n-am suportat de-a lungul vieţii să fac parte din conspiraţii împotriva cuiva, le-am zis Adio! celor de la Intact şi m-am întors la cărţile mele.
Pentru a le acorda mai mult timp, fireşte. De părăsit cu totul nu le-am părăsit niciodată. Eram, aşadar, în studio la Realitatea Tv, postul lui Sorin Ovidiu Vîntu. Părintele FNI se concubinase cu Părintele Dunărea, Dan Voiculescu, în Coaliţia politico-mediatică Jos Băsescu! Cum însă nu aveam o emisiune seară de seară, ca la Antena 3, şi cum mi se respecta dreptul de a refuza persoane care mă dezgustau, acceptam din cînd în cînd invitaţia. Se discuta despre propunerea Coaliţiei politico-mediatice de la Grivco de a fi desemnat drept premier Klaus Iohannis. Numele nu-mi spunea mare lucru. Primarul Sibiului. Păi, Romînia e o ţară de primari. Dintre ei singurul care contează e primarul Bucureştilor. Nu-mi spunea mare lucru nici faptul că era neamţ.
Ştiam din viaţă şi din cărţi că a fi neamţ nu presupune, în chip automat, a fi mai cinstit decît un român. Mai ales cînd erai neamţ din Romînia, ţară al cărei văzduh e impregnat de microbul şmecheriei. Ştiam ce zisese Manckensen, în 1918, după retragerea din Bucureşti: V-am adus nişte nemţi şi mă întorc acasă cu nişte porci! Dar, mă rog! varianta cu Klaus Iohannis premier mi se părea posibilă. Un administrator de urbe e mai bun ca administrator al țării decît un administrator de palavre. Tocmai ziceam asta, cînd, deodată, moderatoarea, teleghidată prin cască, a făcut o faţă de parcă tocmai atunci își dăduse seama că a rămas gravidă fără să vrea: Întrerupem emisiunea pentru o transmisie în direct! Hait! mi-am zis.
Întreruperea unui taifas în studio înseamnă un fapt ieşit din comun întîmplat în realitate. Ca, de exemplu, a doua venire a lui Isus pe Pămînt. Nu, nu era a doua venire a lui Isus pe Pămînt! Era prima venire a lui Klaus Iohannis la Bucureşti! Mîntuitorul Coaliţiei de la Grivco a fost luat în primire de Realitatea lui SOV şi de Antena 3 a lui Dan Voiculescu, membre de seamă ale Coaliţiei anti-Băsescu, şi însoţit de-a lungul Capitalei noastre dragi pînă la Palatul Parlamentului, unde-l aştepta, îmbrăcat tot în surîsuri americăneşti, însuși Mircea Geoană. Măi să fie! Puțea de la o poştă a lucrătură! Picasem, fără să ştiu scenariul, într-o piesă de teatru pe care o jucau ceilalţi invitaţi.
Scenariul putea fi botezat: Pogorîrea lui Klaus Iohannis din cerul Sibiului pe păcătosul pămînt al Bucureştilor. N-am apucat să-mi exprim uimirea pentru tratarea drept eveniment planetar a venirii unui domn cu avionul de la Sibiu la Bucureşti, că, de îndată, ceilalţi invitaţi au şi prins a înălţa ode lui Klaus Ionannis. Erau conduși în corul de osanale de Emil Hurezeanu, la vremea respectivă director la Realitatea lui Vîntu. Nu peste mult timp va deveni ambasador al lui Klaus Iohannis. Ce bijuterie e Sibiul de cînd îl conduce el! Ce personalitate a lumii de azi e Klaus Iohannis! Cum știe el să tacă și să facă! Atît de tare îl lăudau ceilalţi - unii dintre ei lideri de opinie care şedeau la SOV pe salarii de zeci de mii de euro - că o clipă m-am simţit prost că mai exist şi eu pe lume.
Cum de-mi permit eu, un om cu atîtea slăbiciuni, să exist într-o ţară în care există un om cu atîtea însuşiri, Klaus Iohannis?! într-o piesă de care eu n-aveam habar: O piesă despre care aveam să scriu cîteva zile mai tâziu, într-un editorial din Jurnalul Național (la vremea respectivă îl mai conducea Marius Tucă!): «E limpede şi unui gură-cască într-ale politicii că prin tărăboiul cu Premierul Coaliţiei de la Grivco, Mircea Geoană şi Crin Antonescu l-au pus în faţă pe Klaus Iohannis pe post de tanchetă şi, îndrumaţi de Dan Voiculescu şi Sorin Ovidiu Vîntu prin portavocile posturilor tv, urcă pitiţi în dosul neamţului Dealul Cotrocenilor, feriţi de gloanţele Celui din Palat». ” La Senat Klaus Iohannis era așteptat pe trepte de Mircea Geoană. Președintele Ciumei Roșii de atunci și candidat la președinție din partea Coaliției politico- mediatice zisă și de la Grivco, condusă de PSD. Cei doi s-au închis în biroul lui Mircea Geoană de la Senat. Birou de președinte al Senatului din partea PSD. A urmat o discuție între patru ochi de ochii lumii.
De fapt, decizia ca Klaus Iohannis să fie premier în tandem cu Mircea Geoană fusese luată mai demult. Acum se juca comedia propunerii făcute de Mircea Geoană în numele Coaliției de la Grivco. La ieșirea amîndorura din Birou Mircea Geoană a declarat despre Klaus Iohannis: „Este, cred, o investiţie bună, din care toţi românii ar avea de câştigat. Am avut o discuţie foarte bună cu domnul primar, cu care mă cunosc de mulţi ani de zile.” Are loc apoi o discuție a lui Klaus Iohannis cu partidele membre ale Coaliției. Din delegația PSD, fac parte Mircea Geoană, Adrian Năstase, Dan Nica, Viorel Hrebenciuc, Victor Ponta, Aura Vasile. PSDști unul și unul, toți contribuiseră la dezastrul țării după 19 ani de postdecembrism. Deși doar primar la Sibiu, Klaus Iohannis știa de pe atunci ceea ce știe acum. Că PSD răspundea de abaterea țării de la drumul normal.
Ar fi fost firesc să-i scuipe pe cei de față a scîrbă politico-morală. Klaus Iohannis nu face asta. Mai mult el acceptă să fie nominalizat ca premier de Coaliția condusă de PSD după trecerea Moțiunii de cenzură depusă împotriva Guvernului Boc, guvern antiPSD, desigur. Eșecul Coaliției de a-l impune ca premier în locul lui Emil Boc nu-l face pe Klaus Iohannis să se retragă. El acceptă propunerea lui Mircea Geoană de a face tandem la prezidențiale. Mircea Geoană, președinte, Klaus Iohannis, premier. Pe 2 decembrie 2009, la Sinteza zilei Klaus Iohannis declară că face echipă bună cu Mircea Geoană: „În cazul în care domnul Geoană nu va cîştiga nu voi accepta o altă nominalizare. Sîntem o echipă. Astfel de echipe între politicieni nu se formează foarte uşor. Ne-am întîlnit şi am constatat foarte repede că ne dorim acelaşi lucru: o guvernare corectă.”
Așadar și Mircea Geoană de la Ciuma Roșie și Klaus Iohannis sînt convinși că guvernarea după prezidențialele cîștigate de Mircea Geoană va fi una corectă. Mircea Geoană n-a ajuns președinte. Dacă ajungea, Klaus Iohannis ar fi fost un brav premier al Coaliției conduse de PSD! În 2009 Klaus Iohannis ratează ocazia de a fi premierul lui Mircea Geoană. În 2014, ratează ocazia de a fi vicepremierul lui Victor Ponta. Ca urmare a demisiei lui Radu Stroe din funcția de ministru de interne și a lui Daniel Chițoiu din funcția de vicepremier, pe 7 februarie 2014 biroul politic național PNL a decis numirea lui Klaus Iohannis ca ministru de interne și vicepremier. Într-un comunicat al primăriei Sibiului, Iohannis anunța că a acceptat nominalizarea.
„Am primit oferta din partea preşedintelui şi am acceptat nominalizarea.” Firește, la vremea respectivă Guvernul era dat de coaliția dintre PSD și PNL numită USL. Klaus Iohannis e desemnat de PNL. Da, dar el urma să fie ministru de Interne și vicepremier într-un Guvern al lui Victor Ponta, reprezentant de seamă al Ciumei Roșii. Urma să fie coleg cu o seamă de PSD-iști precum: Dan Nica, Rovana Plumb, Dan Șova, Liviu Pop. Toți lideri PSD cu state vechi în guvernarea țării. Dacă ar fi să-l credem pe Klaus Iohannis de azi, cu state vechi în distrugerea țării. Discuțiile dintre PSD și PNL eșuează în cazul lui Klaus Iohannis. De ce? Pentru că Klaus Iohannis cerea ca din Guvern să plece Ciuma Roșie? Nici vorbă. Klaus Iohannis voia nu numai ministru la Interne, voia și vicepremier. La emisiunea „Ultima oră”, la România TV, Victor Ponta declara pe 10 februarie 2014:
„Domnul Iohannis a fost nominalizat pentru funcţia de ministru de interne, funcţie pentru care puteam să-l propunem şi astăzi – şi am şi vrut să-l propun astăzi. După care domnul Iohannis a spus: «Dom’le, eu sunt prim-vicepreşedinte al partidului, e normal să am şi funcţia din guvern cea mai mare»”
Al dracului domn Iohannis! Voia o funcție mare în Guvernul condus de Victor Ponta, pentru că avea o funcție mare în PNL! Și uite așa, Klaus Iohannis a ratat ocazia de a face carieră în guvernările PSD. Care guvernări au distrus țara!