Cum a oprit Papa Pius al XII-lea exterminarea evreilor. Istoria secretă

Cum a oprit Papa Pius al XII-lea exterminarea evreilor. Istoria secretă Sursa: Wikipedia

Papa Pius al XII-lea nu a rămas indiferent în fața Holocaustului, ci din contră, s-a angajat în salvarea evreilor și a avut mereu discursuri împotriva regimului nazist. Pentru a fi trase aceste concluzii, diaconul Dominiek Oversteyns a documentat arhivele Vaticanului despre Pius al XII-lea.

Fost inginer, Oversteyns a folosit tehnica matematică a extrapolării pentru a analiza, din documente, numărul de evrei uciși și deportați. Studiile sale, prezentate în mai multe conferințe, au scos la iveală intervenția lui Pius al XII-lea în practicile naziste de la Roma.

Potrivit studiului său, la Roma existau 8.207 evrei înainte de exterminarea făcută de naziști pe 16 octombrie 1943. Dintre aceștia, 1.323 și-au găsit un loc de refugiu înainte de acțiunea nazistă: 18 s-au ascuns în afara Vaticanului, 393 s-au mutat în satele din munți, 368 au stat în casele prietenilor lor, 500 s-au răspândit în 49 de mănăstiri, iar 44 s-au ascuns în parohii și în colegiile pontificale.

Vaticanul, implicat în salvarea evreilor

Cu ajutorul Papei, 152 de evrei au reușit să fie sub protecția Delegației de Asistență a Emigranților Evrei. În total, Pius al XII-lea a sprijinit aproximativ 714 evrei. De asemenea, studiile au scos la iveală că Papa a primit 30 de cărturari evrei la Vatican, unde aceștia și-au continuat cercetările în Muzeele și Arhivele Vaticanului, după ce au fost dați afară din instituțiile în care lucrau.

Ne puteți urmări și pe Google News

Printre ei s-au numărat și Hermine Speier, care a început să lucreze la Vatican încă din 1934, Fritz Volbach, angajat de Vatican în 1939 și Ewin Stuckhold. Opt mărturii diferite au dezvăluit cum Pius al XII-lea a cerut celor 49 de mănăstiri să găzduiască evreii și a declarat că acele mănăstiri sunt sub autoritatea Vaticanului.

Potrivit lui Oversteyns, aceste date au arătat cum Papa a încercat să salveze evreii cu mult timp înainte de acțiunea nazistă din 1943. În acea sâmbătă, în zorii zilei, 365 de soldați naziști au arestat 1.351 de evrei, dintre care 61 au fost eliberați imediat, iar alți 258 au scăpat după ce au fost deținuți într-o zonă militară.

Apelul lui Pius al XII-lea

În cele din urmă, înainte ca trenul să plece din gara Tiburtina din Roma spre Auschwitz, alți doi evrei au fost eliberați. Un lucru mai puțin cunoscut este că Pius al XII-lea și colaboratorii săi au reușit să elibereze 249 de evrei în acea zi. În acea dimineață, Pius al XII-lea l-a contactat pe ambasadorul german Ernst von Wizsacker pentru a-l convinge să sune la Berlin și să oprească această acțiune, însă, ambasadorul nu a acționat.

Apoi, prin părintele Pancratius Pfeiffer, Pius al XII-lea l-a contactat pe generalul Reiner Stahel, pe atunci șeful armatei germane de la Roma, care l-a contactat pe Himmler și l-a convins să oprească misiunea. În același timp, comandantul SS, Dannecker, a primit instrucțiuni de la Berlin să elibereze toți evreii care erau implicați în căsătorii mixte.