Vaticanul a facut publice primele documente din arhiva Papei Pius al XII-lea

Vaticanul a facut publice primele documente din arhiva Papei Pius al XII-lea

Primele documente din arhivele pontificatului Papei Pius al XII-lea, deschise luni, 2 martie, confirmă ajutorul acordat evreilor. Johan Ickx, directorul arhivei Secţiei pentru Relaţiile cu Statele din Secretariatul de stat, anticipează în mass-media Vaticanului că printre documentele deja disponibile în format electronic se evidenţiază fişierele privind „Evreii” care conţin 4.000 de nume şi cererile lor de ajutor.

Unul dintre cele mai interesante dosare este cel despre: „Acuzaţiile împotriva Monseniorului Ottaviani, acuzat că ar fi procurat documente false evreilor şi că i-ar fi internat în clădiri extrateritoriale”.

Acestea sunt primele documente revelatoare care apar după deschiderea arhivelor Sfântului Scaun din perioada papalităţii lui Pius XII. Iar Vaticanul le face publice. Mai exact, sunt documente care provin din Arhiva Istorică a Secţiei pentru Relaţiile cu Statele: o filială a Secretariatului de Stat.

„Sfântul Scaun a fost preocupat să nu se mai repete evenimente similare”, precizează Presseservice din Washington, în data de 20 octombrie. La patru zile după razia naziştilor în ghetoul de la Roma care s-a soldat cu o mie de deportaţi şi doar zece supravieţuitori. Papa Pius al XII-lea scrie cu mâna sa: „Este prudent ca Presseservice să trimită aceste veşti?”. Un fel de: nu spuneţi că intervenim, pentru că ar înrăutăţi situaţia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Iată un rezumat al primelor dezvăluiri care pot fi citite într-un lung articol pe site-ul Vatican News.

 Evreii salvaţi

În seria arhivistică „Evrei”, există 170 de fişiere care conţin istoricul a aproximativ 4000 de nume. Printre acestea, predomină „cererile de ajutor din partea catolicilor cu strămoşi evrei, dar nu lipsesc nici nume de evrei.

Deportarea evreilor din Roma