Cum a fost pedepsită o profesoară care a lovit un elev cu palma peste cap. „Într-un copil nu se dă!”

Cum a fost pedepsită o profesoară care a lovit un elev cu palma peste cap. „Într-un copil nu se dă!”Sursa foto: 127661342 © Filindmitriy86 | Dreamstime.com

O profesoară de la școala gimnazială din comuna Lupșa, județul Alba, a primit decizia judecătorilor, după ce a lovit un elev cu palma după cap. Cadrul didactic a crezut că acesta a vrut să facă modificări în catalog. Ce au decis judecătorii Curții de Apel Alba în acest caz.

O profesoară de la Școala gimnazială din comuna Lupșa, județul Alba, a fost judecată după ce a lovit un copil cu palma peste cap. Fapta a avut loc în data de 5 februarie 2020 în laboratorul CDI la Școlii Gimnaziale „Petru Șpan” din Lupșa.

Femeia, profesor documentarist, a lovit în timpul pauzei un copil cu palma peste cap. Ea a crezut că elevul voia să facă unele modificări în catalog. Pentru comportamentul ei abuziv, judecătorii Curții de Apel Alba au decis să îi dea un avertisment. Hotărârea este una definitivă și a fost pronunțată pe 8 martie 2023.

„Elevul din clasa a VIII-a a intrat împreună cu un coleg într-un compartiment al unei săli și s-au aşezat fiecare pe câte un scaun lângă un calorifer. La puţin timp după, în acel compartiment a sosit inculpata, care l-a jignit şi i-a aplicat o lovitură cu palma în zona capului, în zona drepata, temporal-parietală. În acel moment elevul s-a ridicat de pe scaun şi a ieşit din compartiment în sala mare a CDI, iar în drum spre uşa de ieşire din sală i-a reproşat inculpatei că «într-un copil nu se dă!»”, se precizează în rechizitoriul procurorilor.

Profesoara care a lovit un elev cu palma peste cap a scăpat doar cu un avertisment

În timpul audierilor, elevul a declarat că profesoara l-a lovit după ce l-a văzut cu pix în mână, în fața unui registru. Cadrul didactic a crezut că acesta voia să facă modificări în catalog. Agresiunea a avut loc de față cu mai mulți elevi, martori în acest dosar.

„A perceput în acel moment că victima doreşte să efectueze anumite notări pe acel registru / catalog, astfel că s-a panicat şi a reacţionat violent faţă de minor, lovindu-l cu palma peste cap, în zona dintre faţă şi urechea dreaptă”, se mai susține în actul de sesizare a instanței.

Magistrații au concluzionat că profesoara a reacționat pe fond de panică și au decis că nu se impune aplicarea unei pedepse. Cadrul didactic a primit doar un avertisment.

„Faţă de împrejurările în care a fost comisă fapta, de urmările efectiv produse, de starea psihică a inculpatei la acel moment, aceasta considerând în mod eronat că minorul doreşte să efectueze anumite menţiuni într-un catalog / registru care se afla în faţa sa, a faptului că reacţia necontrolată a inculpatei a avut loc pe fond de panică se apreciază că nu se impune aplicarea unei pedepse pentru inculpată, existând argumente suficiente că îndreptarea inculpatei se poate realiza doar prin aplicarea unui avertisment.

Procesul de reeducare a început odată cu declanşarea procesului penal împotriva sa şi că argumentele prezentate de instanţă pot constitui suficiente avertismente pentru inculpată în ceea ce priveşte modificarea comportamentului său, mai ales în ceea ce priveşte relaţionarea cu elevii în cursul procesului de învăţământ”, astfel a motivat magistratul decizia de a renunța la aplicarea pedepsei.