Cum a fost Ceaușescu atacat cu un ou în New York

Cum a fost Ceaușescu atacat cu un ou în New York

În ultima sa vizită ofi cială în SUA, Nicolae Ceaușescu a fost ținta unui protest: peste o mie de maghiari i-au înconjurat hotelul. EVZ vă prezintă stenograma discuției aprinse dintre dictator și primarul New York-ului, Edward Koch, pe această temă

Nicolae Ceaușescu se cazează în 16 aprilie 1978 la hotelul Waldorf Astoria din New York. Aproximativ 1.500 de maghiari i-au înconjurat hotelul, au adus stații de amplificare și au scandat mesaje împotriva sa. Protestul a fost autorizat de oficialii americani. Ca să evite mulțimea ostilă, Ceaușescu s-a întors în cameră abia spre miezul nopții, în speranța că manifestanții vor dispărea. Câțiva l-au așteptat însă târziu în noapte și au aruncat cu un ou în mașina lui.

Extrem de nervos că americanii au permis un miting împotriva sa, Ceaușescu a fost la un punct să se întoarcă de urgență la București, în semn de protest, și doar stăruințele oamenilor din staff-ul său l-au convins să continue vizita.

Furia dictatorului

Ne puteți urmări și pe Google News

EVZ vă prezintă extrase dintr- un document legat de incident, catalogat de autoritățile ceaușiste drept „Strict secret de importanță deosebită”: Stenograma întrevederii dintre Nicolae Ceaușescu și primarul din New York, Edward Koch. Simțindu-se umilit, Ceaușescu îi cere acestuia explicații. Fostul președinte spune că planul maghiarilor este să alipească Transilvania de Ungaria, în timp ce Koch spune că protestele s-au referit la dreptul la învățământ în limba maternă.

Extrase din stenogramă:

- Koch: Am înțeles că v-a tulburat oarecum prezența pichetelor acestora, dar aș dori să vă explic cum stau lucrurile. Împotriva mea se fac demonstrații în fiecare zi. Trebuie să înțelegeți că este o realitate a politicii noastre, fie că-mi place sau nu, fie că vă place dumneavoastră sau nu, care implică dreptul de a organiza demonstrații pașnice. Dacă se dedau la acțiuni brutale, atunci se acționează prompt cu arestul. Nu este ceva împotriva dumneavoastră, ci se face de fapt împotriva tuturor celor care se află la conducere. Aceasta este natura guvernării în sine.

- Ceaușescu: Și la noi în Constituție și în practică este prevăzut dreptul la manifestare. Dar considerăm că acestea nu pot fi admise împotriva altor state (...) Realitatea este că acești oameni sunt în slujba unor cercuri din afara Statelor Unite și din afara României, care nu agreează relațiile româno-americane. Ceea ce regret este că primarul celui mai mare oraș al lumii încurajează asemenea acțiuni, dându-le autorizație.

- Koch: Aceasta este legea. Nu pot încălca legea, care spune că oricine vrea poate să facă demonstrație sub orice formă. Chiar dacă naziștii, pe care îi urăsc și detest, doresc să facă o demonstrație, n-am voie să-i opresc.

- Ceaușescu: Am o întrebare pentru domnul primar: ce ați spune dacă cu prilejul vizitei unui președinte sau altei personalități din Statele Unite, românii ar manifesta pentru drepturile populației de culoare sau drepturile unui grup etnic din New York?

FOTO: Ceaușescu a fost asaltat de întrebările presei americane referitoare la drepturile omului din România FOTO: FOTOTECA ONLINE A COMUNISMULUI ROMÂNESC (COTA: 112/1978)

- Koch: Aș considera aceasta ca o minunată expresie a democrației din orice țară. (...) Aș vrea să spun că numai împotriva oamenilor importanți se fac demonstrații.

Frica de atentat

Din stenogramă reiese că Ceaușescu se temea de un atentat împotriva sa. El i-a spus primarului din New York că, dacă legile americane permit oricui să protesteze, atunci să le permită delegațiilor străine „să vină cu forțe proprii să se apere”.

Edward Koch: Vă simțiți cumva în pericol fizic?

Tov. Nicolae Ceaușescu: În momentul în care cineva aruncă cu ceva în mașini, este pericol să arunce cu o bombă, o grenadă, să se tragă cu pistolul. Edward Koch: Mi-a spus comisarul poliției că s-a aruncat cu un ou.

Comisarul poliției metropolitane, prezent la discuție, l-a asigurat că a fost în permanență în siguranță: „Când v-ați întors dumneavoastră rămăseseră numai vreo zece demonstranți. După cum știți, mașina este blindată, așa că nu există pericol fizic (...) am deplasat personal – în civil și în uniformă – și am ordonat ca un număr substanțial de polițiști să vină în această zonă, care au stat până târziu. Și acum se află acolo un număr mare de polițiști.”