FILMUL CONFLICTULUI. Cum a ajuns Ucraina în pragul unui războiului civil

FILMUL CONFLICTULUI. Cum a ajuns Ucraina în pragul unui războiului civil

Începând cu 21 noiembrie, Ucraina se confruntă cu un val de proteste populare, declanşate de decizia guvernului de a suspenda procesul de asociere la UE. Ieri, conflictele au escaladat, agenţiile străine de presă vorbind de cel puţin 21 de morţi şi circa 500 de răniţi.

Guvernul de la Kiev a renunţat la politica pro-europeană, după ce Moscova a arătat în mai multe rânduri că o asemenea atitudine nu va fi benefică relaţiilor ruso-ucrainiene. În timp ce Ucraina se îndrepta spre un acord cu UE, Rusia a blocat unele importuri şi a trimis în ultimele luni 12 mii de soldaţi pentru exerciţii militare în apropierea graniţelor celor trei state baltice care au aderat la blocul comunitar în 2004.

Spre exemplu, în august 2013, Moscova a impus, temporar, controale mai stricte asupra exporturilor ucrainene, după ce a interzis unele produse ale fabricii de ciocolată Roşen, deţinută de fostul ministru al economiei Petro Poroşenko, susţinător al apropierii de UE.

Avertismentele lui Vladimir Putin

Ne puteți urmări și pe Google News

Totodată, preşedintele rus Vladimir Putin a avut mai multe ieşiri publice, în cadrul cărora a înfierat acordul UE-Ucraina, arătând că legăturile mai apropiate cu Uniunea Europeană vor avea consecinţe.

"Dacă vom vedea că semnarea documentului ne va afecta piaţa, atunci va trebui să luăm măsuri pentru a o proteja", a spus recent Putin, care a avertizat că semnarea acordului de asociere ar putea să deterioreze balanţa comercială a Ucrainei.

CITIȚI ȘI:

  • Ucraina în pragul RĂZBOIULUI CIVIL. 22 de morţi. Protestatarii au ocupat un depozit de muniţie

Pactul de asociere UE-Ucraina ar fi trebuit semnat în noiembrie în Lituania, alături de acorduri similare ale Uniunii cu Georgia şi Republica Moldova. Presiunile Rusiei, care cumpără un sfert din exporturile Ucrainei şi îi livrează 60% din necesarul de gaze, scrie Bloomberg, au determinat guvernul de la Kiev să renunţe la semnarea acestui acord.

Noiembrie 2013: Lituania avertizează că Ucraina va fi un cadou scump pentru Rusia

În noiembrie 2013, preşedintele Lituaniei, ţara care deţine preşedinţia UE, Dalia Grybauskaite, a declarat agenţiei Reuters că decizia Ucrainei de a suspenda negocierile asupra acordului de asociere cu Uniunea Europeană este o "victorie a la Pyrrhus" şi că “Ucraina va fi un cadou scump pentru Rusia". În opinia preşedintelui Lituaniei, “Rusia ar putea fi nevoită să suporte costuri ridicate pentru ajutarea unei Ucraine cu serioase probleme economice".

Efectele apropierii de Rusia: Ucraina primeşte sprijin de 18,5 miliarde de euro

La jumătatea lunii decembrie a anului trecut, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat, după o întâlnire la Moscova cu omologul său Viktor Ianukovici, că Rusia va împrumuta Ucrainei 15 miliarde de dolari prin achiziţii de obligaţiuni emise de Ministerul Finanţelor de la Kiev, în 2013 şi 2014, în condiţiile în care Ucraina e la un pas distanţă de a intra în incapacitate de plată.

Totodată, Rusia va reduce preţul gazelor cu o treime. Astfel, ucrainienii vor plăti anul acesta 268,5 dolari pe mia de metri cubi faţă de peste 400 de dolari. La un import de circa 26 de miliarde de metri cub de gaze din Rusia, economiile realizate de Ucraina se vor cifra anul acesta la aproape 3,5 miliarde euro.

La acea vreme, preşedintele Vladimir Putin a precizat că în cadrul discuţiilor nu a fost abordată şi problema aderării Ucrainei la Uniunea Vamală condusă de Moscova, de care se temea opoziţia proeuropeană de la Kiev. Anunţul a fost făcut în condiţiile în care opozanţii preşedintelui Ianukovici, care demonstrau deja de patru săptămâni, îl acuzau pe acesta că vrea să vândă Rusiei ţara aflată în pragul falimentului.

Cu câteva zile înainte ca această întâlnire să aibă loc, comisarul european pentru Extindere, Stefan Fuele, a anunţat suspendarea discuţiilor pentru acordul de asociere UE-Ucraina.

Reacţia SUA

În cadrul conferinţei pe securitate care a avut loc la Munchen, la începutul acestei luni, secretarul de stat John Kerry a declarat că Statele Unite şi Uniunea Europeană sunt de partea populaţiei Ucrainei care luptă pentru a putea alege şi alte alianţe în afară de cea cu Rusia. Comentariile înaltului oficial american au venit după ce reprezentanţii opoziţiei ucrainiene au cerut intervenţia SUA şi Europei în sprijinul protestatarilor.

CITIȚI ȘI:

  • John Kerry: SUA şi UE sunt de partea locuitorilor Ucrainei
  • UCRAINA. Aproape 250 de protestatari, amnistiați, după evacuarea sediului Primăriei
"Marea majoritate a ucrainienilor ăşi doresc să trăiască într-o ţară sigură, prosperă. Ei luptă pentru a avea dreptul de a se asocia cu parteneri care le pot oferi ajutorul necesar pentru a-şi îndeplini aceste idealuri. Ei au decis că viitorul lor nu trebuie să depindă exclusiv de un singur stat. Statele Unite şi UE sunt de partea celor care luptă", a declarat John Kerry.

Între timp, în Piaţa Maidan protestele au continuat. Ultimele date arată că în urma confruntărilor care au avut loc ieri, peste 21 de oameni au murit, dintre care nouă poliţişti, 11 manifestanţi şi un angajat de la sediul Partidului Regiunilor, iar circa 500 au fost rănite, potrivit CNN şi NBC.