Cum a ajuns la putere și cum a fost trădat Nicolae Ceaușescu. Momentul crucial al Revoluției din 1989
- Simona Suciu
- 20 decembrie 2022, 08:12
Modul în care a ajuns Nicolae Ceaușescu la putere, dar și cum a fost trădat în 1989 a făcut obiectul mai multor cercetări istorice. Chiar dacă au trecut mai bine de 30 de ani de la Revoluție și de la moartea sa, lucrurile nu au fost lămurite în totalitate.
Istoricul Alex Mihai Stoenescu a explicat într-iun material realizat pentru Evenimentul Ziliei cum a fost pregătit Nicolae Ceaușescu să preia puterea și cum a fost apoi trădat în 1989. Ion Iliescu era deja pregătit că conducă România.
Alex Mihai Stoenescu a studiat peste zece ani personalitatea lui Nicolae Ceaușescu, dar și momentele care au schimbat istoria. „Din punctul de vedere al istoriei, trebuie înţeles următorul lucru: noi nu vom putea percepe, deci mă refer la românii de astăzi, care votează nu ştiu ce procent majoritar, imaginea pozitivă a lui Ceauşescu. Ei nu vor înţelege niciodată exact această istorie post-modernă a României, care este istoria perioadei comuniste din România. Personalitatea lui Ceaușescua fost creată în timp“, explică istoricul.
A profitat de fiecare ocazie
Nicolae Ceaușescu a obținut de tânăr funcții importante care l-au ajutat ulterior să ajungă la putere. „În 1950, Ceaușescu este numit ministru adjunct la Ministerul Apărării Naționale și șef al Direcției Superioare Politice a Armatei. Era cel care se ocupa de tot ce însemna, cum li s-a spus după aceea, politruci, celebri comisari din Armata sovietică erau în subordinea lui.
La nici 32 de ani, devine ministru adjunct, iar în '53 este numit prim-adjunct al ministrului Apărării Naționale. Deci, Nicolae Ceaușescu începe, de fapt, o carieră militară. O carieră militară care, după aia, este pigmentată și de un stagiu la Academia Frunze.
După aceea, în '55 este primit în Biroul Politic și, acolo, foarte important, se ocupă cu supravegherea internă de partid, în domeniul Internelor. Iar, o funcție extraordinar de importantă“, mai spune istoricul.
Oameni de încredere
Dictatorul profitat de toate stagiile și funcțiile pentru a ajunge la putere. Apoi s-a înconjurat numai de oameni de încredere care i-au fost loiali până în ultimul moment. „Perioada în care Nicolae Ceauşescu a fost trimis de Gheorghiu Dej la Ministerul Apărării Naţionale, la armată, a fost esenţială pentru formarea personalităţii lui Ceauşescu. În primul rând, trimiterea lui acolo avea, a avut nişte resorturi personale ale lui Gheorghiu Dej, în sensul că el a identificat ce-i lipseşte lui Ceauşescu pentru a fi un activist politic, un conducător politic. Ceea ce-i lipsea era ordinea şi învăţătură, ceva educaţie.
După moartea lui Gheorghiu Dej, îşi creează sistemul de putere propriu, altul decât sistemul sovietic. Asta este partea interesantă, amănuntul semnificativ din leadership-ul lui Ceauşescu“, a mai spus Alex Mihai Stoenescu.
Cum a fost trădat
În 1989, Nicolae Ceaușescu nu mai avea aceași putere ca în anii 70. A fost trădat din interior. Ion Iliescu fusese deja ales să fie succesorul său. „Diabetul în stare avansată pe care îl avea Ceaușescu începea să aibă efecte. Am discutat cu medici. Foarte important este altceva: în conducerea Securității erau câțiva oameni care formau un grup ce a contat foarte mult la comportamentul Securității în decembrie 1989, pentru că s-au sfătuit. Și încă ceva, n-au vorbit. Nu s-a scurs nimic din ce au hotărât pe 17 decembrie 1989, mai ales când l-au abandonat pe Ceaușescu. A existat verificarea discretă a bolilor lui Ceaușescu de către conducerea Securității. Și au constituit, la un moment dat, profilul bolii lui.
Esența relației Victor Atanasie Stănculescu cu Ion Iliescu este întâlnirea de la MApN din ziua de 22 decembrie, ora 16.00, când Stănculescu l-a chemat pe Iliescu acolo, venise Roman înainte, și a venit împreună cu Gelu Voican Voiculescu. Cert este că Stănculescu i-a convocat, la MApN, pe ministrul Justiției, pe șeful Procuraturii, pe reprezentantul Securității care era colonelul Rațiu, șeful Direcției a I-a. Acela este momentul decisiv în care ministerele de forță, prin reprezentanții lor, îl recunosc pe Ion Iliescu ca succesor al lui Nicolae Ceaușescu.
Potrivit istoricului, Ion Iliescu a încercat să construiască o proprie variantă a evenimentelor din 1989. „Are un institut al Revoluției, aşa îi spune lumea, pe care l-a înfiinţat efectiv din dorinţa de a construi o imagine oficială, cum să spun, o istorie oficială a României, în decembrie 1989 şi după aceea, a regimului său. O istorie a lui Iliescu, pur şi simplu“, a mai spus Alex Mihai Stoenescu.