Editura Evenimentul si Capital

Alex Mihai Stoenescu: Generalul Milea a fost omul lui Ceaușescu de la început până la sfârșit!

Nicolae Ceaușescu și generalul Vasile Milea
Autor: | | 48 Comentarii | 14787 Vizualizari

Istoricul Alex Mihai Stoenescu a vorbit, în emisiunea „Lumini și umbre” de la B1 TV, despre „Institutul Revoluției lui Iliescu” și a dezvăluit că, în tinerețe, Nicolae Ceaușescu participa la ședințele Mișcării Legionare, alături de fratele său

Dan Andronic: Vom discuta cu domnul Alex Mihai Stoenescu, un scormonitor în ale istoriei. Un om care a scris enorm despre Decembrie '89, despre istoria post-comunistă a României, dar și autorul unor lucrări de referință în istoria loviturilor de stat în România, dinastia Brătienilor... Ultima carte, am înțeles că este „România post-comunistă 1989-1991”. Dar aș vrea să începem prin a face o legătură între clasa politică actuală și cea care a fost. Pentru că, undeva, există un fir roșu care trebuie ușor, ușor, înfășurat, să ajungem la capătul ghemului. Vorbim de o generație de politicieni formată în acei ani, unii dintre ei, chiar, contemporani.

- Alex Mihai Stoenescu: Sigur, între cele două există un prag istoric - evenimentele din decembrie '89 - şi care le leagă, cumva, mai ales din punct de vedere social.

-Știți de ce vă propun lucrul acesta? Pentru că, la ora actuală, sondajele îi dau lui Nicolae Ceaușescu, fostul președinte al României, o cotă de popularitate foarte mare. Și acest lucru se întâmplă pentru că, într-o formă sau alta, memoria oamenilor este selectivă: reține doar ultimele amănunte istorice.

-Eu aş spune, mai degrabă că este...

-Uităm frigul din apartamente, uităm foametea, uităm cozile, uităm demolările de biserici, demolările de cartiere, uităm industrializarea forțată...Uităm atât de multe lucruri și ajungem să idealizăm o perioadă care, după părerea mea, nu este o perioadă fericită din istoria României

. -În bună măsură, aceste procente de popularitate ale lui Ceauşescu...să nu zic că ar proveni în mare măsură din diversiunile propagandistice lansate, mai ales după evenimentele din decembrie 1989. Nu mai discut de cele de atunci. Ci de după, mai ales, de felul în care s-a construit noua clasă politică din România, după '89. S-a construit pe o serie întreagă de elemente false, de imagine, majoritatea anti-comuniste. Și în care, sigur că un rol principal l-au avut anumiţi lideri, în frunte cu Ion Iliescu. Iliescu este emiţător de imagini publice şi imagini istorice, aşa - numite istorice, de cele mai multe ori fanteziste, fără legătură cu realitatea.

-Dacă tot vorbim de Ion Iliescu... Am constatat că el rescrie istoria pe măsură ce înaintează în vârstă.

-Are un institut. „Institutul Revoluţiei lui Iliescu”, aşa îi spune lumea, pe care l-a înfiinţat efectiv din dorinţa de a construi o imagine oficială, cum să spun, o istorie oficială a României, în decembrie 1989 şi după aceea, a regimului său. O istorie a lui Iliescu, pur şi simplu. Şi care este construită, finanţată, chiar, de un grup de politruci. Un grup de politruci care construieşte această istorie a lui Ion Iliescu şi a Revoluţiei, şi a evenimentelor de după...

-Revenind puțin la Ceaușescu. Spuneți că sunt foarte multe imagini distorsionate.

-Da.

-Eu am găsit un citat celebru, de exemplu, din 1936, de Eugen Jebeleanu.

-Da, îl ştiu. De la proces.

-De la proces, da. „Ceaușescu e un copil, dar un copil de o inteligență, de o maturitate surpinzătoare. E scund, slab, cu ochi mici și vioi, două boabe de piper. Vorbește limpede, puțin prea repede, parcă voind să spună deodată tot ce știe. Are 19 ani, dar a văzut și a pățit ca pentru 90”. Ceaușescu a stat șase ani și șapte luni în închisoare și în lagăr. Când avea 15 ani a fost prima oară arestat, în 1933 și până în 23 august 1944 a fost pe la Brașov, Doftana, Văcărești, Jilava, Caransebeș și celebrul lagăr de la Târgu Jiu. A fost Nicolae Ceaușescu un ilegalist comunist cu adevărat?

-Din punctul de vedere al puterii instalate, după 1944, prin ocupaţia sovietică, da. Din punctul de vedere al istoriei, trebuie înţeles următorul lucru: noi nu vom putea percepe, deci mă refer la românii de astăzi, care votează nu ştiu ce procent majoritar, imaginea pozitivă a lui Ceauşescu. Ei nu vor înţelege niciodată exact această istorie post-modernă a României, care este istoria perioadei comuniste din România, nu vor înţelege niciodată, dacă nu vor face eforturi să înţeleagă, două lucruri fundamentale despre Ceauşescu. Personalitatea lui, care este creată în timp, inclusiv prin astfel de episoade ale vieţii lui..

-Dar citatul este real?

-Fără îndoială! Este autentic. I-a asigurat lui Jebeleanu viaţa în lux...

-Viață liniștită...

-Deci, personalitatea lui Ceauşescu, felul cum s-a format, cum a gândit şi cum a sfârşit Ceauşescu datorită acestei personalităţi, cât i-a adus avantaje, cât i-a adus dezavantaje şi, doi, felul în care Nicolae Ceauşescu, încă din 1965, dar, mai ales, din 1967...

-După moartea lui Gheorghiu Dej...

-După moartea lui Gheorghiu Dej, îşi creează sistemul de putere propriu, altul decât sistemul sovietic. Asta este partea interesantă, amănuntul semnificativ din leadership-ul lui Ceauşescu.

„Ceaușescu avea un frate în Mișcarea Legionară”

Dan Andronic: Acesta este un proces care începe din pe vremea lui Gheorghiu Dej. Ceaușescu profită, dacă vreți, de această situație.

Alex Mihai Stoenescu: În nişte discuţii ale mele cu Adrian Păunescu pe teme istorice, tocmai despre Ceauşescu, mă lămuream asupra personalităţii lui. La un moment dat, Păunescu îmi povesteşte o scenă interesantă, petrecută în avion, cu ocazia unei vizite de lucru pe care o făcea Ceauşescu la Reşiţa. Şi l-a luat pe Adrian Păunescu, care avea nişte probleme cu „Flacăra”. Şi, Ceauşescu, cu ocazia aceasta, îi reproşează lui Adrian Păunescu faptul că a început să publice şi să facă propagandă în revista „Flacăra” unor legionari. Era vorba despre nişte profesori universitari, nişte medici celebri. Şi Păunescu a intrat în jocul ăsta şi i-a spus: „Staţi puţin, că ăştia erau basarabeni, bucovineni. Una era legionarismul pe frontieră şi altceva dandy-legionarii din Bucureşti, de pe stradă, pe care i-aţi văzut şi dumneavoastră”. La această replică, Ceauşescu a început să îi povestească lui Adrian Păunescu legăturile şi cunoaşterea de către el a Mişcării Legionare. El avea un frate în Mişcarea Legionară, Ceauşescu, şi a fost dus pe la vreo trei manifestaţii şi şedinţe.

-Nicolae Ceaușescu avea un frate în Mișcarea Legionară?

-Da, da, da.

-Care?

-Nicolae. Un alt frate care se numea tot Nicolae, din câte îmi aduc aminte. Şi ăsta l-a dus pe la întrunirile legionare. Şi Ceauşescu a cunoscut...

-Și nu i-a stricat dosarul de partid?

-Nu, pentru că, ce se întâmplă, ilegaliştii au avut un statut aparte, cu excepţia unor momente de mare ruptură, de tip Ana Pauker. Fără astfel de incidente, de lupte, de conflicte majore, dosarele lor stăteau bine- mersi. Şi e bine că aţi deschis subiectul. A fost unul dintre motivele pentru care Ceauşescu l-a reprimat pe Drăghici.

-Adică, spuneți că fostul ministru de Interne, Alexandru Drăghici, știa dosarul de cadre al lui Ceaușescu și de legăturile lui cu Mișcarea Legionară? Sincer vă spun, nu am mai auzit asta până acum.

-Cu precizie, absolut! E cercetare istorică.

Confesiune către Adrian Păunescu

Dan Andronic: Deci, Nicolae Ceaușescu a avut legături, prin fratele lui, cu Mișcarea Legionară?

-Alex Mihai Stoenescu: A cunoscut, a fost la întrunirile Mişcării Legionare. Şi i-a povestit lui Adrian Păunescu. Păunescu mi-a confirmat, de fapt, lucruri pe care le ştiam. I-a povestit că a cunoscut, că a fost şi i-a atras atenţia el, aşa, ca... Ceauşesu se considera istoric sau martor al istoriei. I-a atras atenţia lui Păunescu că este o diferenţă între Mişcarea Legionară a lui Zelea Codreanu şi Mişcarea Legionară a lui Horia Sima, spunând el că s-au produs nişte modificări... Părea un expert în chestia asta, Păunescu fiind şocat, că nu se aştepta. Sigur, la sfârşit, când au aterizat la Reşiţa, Ceauşescu l-a atenţionat: „Să nu cumva să te prind că scrii”. Sigur, această mărturie îmi confirmă mie nişte informaţii pe care le aveam oricum şi care sunt, de fapt, precizate şi în vreo două biografii ale lui Ceauşescu. Nu în sensul că a fost înscris în Mişcarea Legionară, dar a participat la nişte întruniri.

-În acele vremuri, dacă aveai un frate în Mișcarea Legionară, era ca și cum aveai un frate chiabur...

-Da. Avea un frate în Mişcarea Legionară. Problema care este şi ce este interesant pentru personalitatea lui Ceauşescu: în momentul în care astfel de subiecte s-au pus, în anii '70 sau în 1980 când a avut loc celebra întâlnire cu intelectualii lui Ceauşescu...Şi, aici, Dan Zamfirescu, celebrul istoric teolog, mi-a descris reacţiile lui. Până în decembrie 1989, când avem acelaşi tip de reacţie din partea lui Ceauşescu, în raport cu evenimentul istoric. Deci, Ceauşescu judeca evenimentul istoric, mai ales cel modern, partea finală a perioadei interbelice din România o judeca numai prin prisma propriilor observaţii. Deci, el considera că aceea este istoria reală pe care a văzut-o el şi a trăit-o şi restul, ce scriu istoricii, sunt nişte poveşti.

Tudor Postelnicu și generalii Vlad și Milea, amenințați cu execuția de dictator

Dan Andronic: Asta este o viziune ușor moromețiană, ca să nu spun țărănească. Adică dacă n-am văzut, nu există și ce am văzut eu așa e...

Alex Mihai Stoenescu: Exact, exact. Deci asta a contat foarte mult în manifestările, în raporturile lui Ceauşescu cu oamenii de cultură şi, în general, cu aspectele culturale: literatură, teatru, istorie. Astea erau lovite cel mai tare de viziunea lui Ceauşescu. Pentru că spunea: „Am văzut eu, nu e aşa!”. Și vă rog să vă aduceți aminte de reacțiile lui Ceaușescu la CPEx-urile din ’89.

-Acolo, sincer, mie mi se par piese de teatru, mai mult decât reacții reale. Am discutat și eu cu câțiva participanți. E adevărat că exista o tensiune foarte mare a evenimentelor. Dar, la un moment dat, Nicolae Ceaușescu pare că joacă o piesă de teatru. Este o doză de cabotinism în acele ședințe.

-Acolo a fost, într-adevăr, şi un astfel de episod, pe care vi-l descriu imediat pentru că îl cunosc, l-am cercetat în amănunt. Dar să nu uităm nicio clipă că acea piesă de teatru, cum o numim noi, a fost de natură criminală. Deci, ceea ce căuta să obţină Ceauşescu prin această piesă de teatru era dreptul absolut de a ordona represalii şi represiunea de la Timişoara. Deci, despre asta este vorba. Şi cea de la Bucureşti. Să nu uităm că, acolo, în aceste CPEx-uri, Ceauşescu îi ameninţă cu execuţia pe...

-Îi acuză de trădare...

-Îi acuză de trădare şi îi ameninţă pe generalul Iulian Vlad, pe generalul Vasile Milea şi pe Tudor Postelnicu.

-Pe generalul Iulian Vlad, șeful Securități, pe Vasile Milea, ministrul Apărării Naționale și pe Tudor Postelnicu, ministrul de Interne.

-Asta l-a şi costat, căci din momentul acela, cel puţin Securitatea a degajat. Deci, acolo el cere ca ministerele de forţă şi, în primul rând, Ministerul Apărării Naţionale să intre în subordinea lui directă. Vă rog să citiţi stenograma. Acolo sunt nişte lucruri grave.

-Haideți să ne uităm mai înainte de 1965. În 1950, Ceaușescu este numit, este general maior, deja, cadru militar și este numit ministru adjunct la Ministerul Apărării Naționale și șef al Direcției Superioare Politice a Armatei. Era cel care se ocupa de tot ce însemna, cum li s-a spus după aceea, politruci, celebri comisari din Armata sovietică erau în subordinea lui. La nici 32 de ani, devine ministru adjunct, iar în '53 este numit prim-adjunct al ministrului Apărării Naționale. Deci, Nicolae Ceaușescu începe, de fapt, o carieră militară. O carieră militară care, după aia, este pigmentată și de un stagiu la Academia Frunze.

-Patru luni, sau cam aşa ceva

. -Da, era pe repede înainte. Dar acolo este dat ca fiind un om extrem de conștiincios, deci, care a încercat chiar să învețe.

-Nu înţelegea nimic.

-Ceaușescu a încercat să învețe. Nu știu dacă înțelegea sau nu.

-Făcea eforturi, da.

-Erau cursurile rapide...

-Aşa este. N-a înţeles nimic.

- După aceea, în '55 este primit în Biroul Politic și, acolo, foarte important, se ocupă cu supravegherea internă de partid, în domeniul Internelor, Securității, Armatei, Procuraturii Generale și Justiției. Iar, o funcție extraordinar de importantă.

-După care, următoarea funcţie...

Silviu Brucan a fost consilierul lui Ceaușescu în 1950

- Dan Andronic: Dacă tot vorbim de sistemul de putere, să detaliem primele trepte ale carierei lui Ceaușescu.

- Alex Mihai Stoenescu: Aşa este. A mai urmat o treaptă, care a fost decisivă, şi anume şeful secţiei organizatorice a partidului. Asta este funcţia cheie pe care a avut-o înainte să fie...şi care explică de ce a fost ales... Perioada în care Nicolae Ceauşescu a fost trimis de Gheorghiu Dej la Ministerul Apărării Naţionale, la armată, a fost esenţială pentru formarea personalităţii lui Ceauşescu. În primul rând, trimiterea lui acolo avea, a avut nişte resorturi personale ale lui Gheorghiu Dej, în sensul că el a identificat ce-i lipseşte lui Ceauşescu pentru a fi un activist politic, un conducător politic. Ceea ce-i lipsea era ordinea şi învăţătură, ceva educaţie.

-Asta le lipsea cam la toți comuniștii în aceea perioadă.

-Dar, cel puţin pe Ceauşescu l-a trimis la Ministerul Apărării pentru a învăţa aceste două lucruri pe care Ceauşescu le-a învăţat perfect. Perioada de formare a lui Ceauşescu ca lider politic, perioada de formare a lui Ceauşescu în calitate de conducător este cea de la Ministerul Apărării unde a îndeplinit această funcţie de locţiitor politic al ministrului de resort.

-De ce s-a dus la Ministerul Apărării Naționale și nu la Securitate, de exemplu? Era, ca profil, cam același lucru.

-A fost decizia lui Gheorghiu Dej. Iar Dej a considerat că lui Ceauşescu îi lipsesc aceste două elemente: ordinea, să pună ordine în felul lui de a acţiona, că era cam împrăştiat şi, doi, să înveţe. Să înveţe ceva. Ori, la Ministerul Apărării Naţionale, Ceauşescu l-a avut, în calitate de consilier politic, ideologic, pe un individ, un ideolog stalinist pe nume Silviu Brucan...

-Stați puțin, că aici e interesant. Deci, Silviu Brucan a fost consilierul lui Nicolae Ceaușescu în 1950?

Tudor Chirila, reactie HALUCINANTA! Ce a putut sa spuna despre cazul Codrutei Kovesi a DEPASIT orice imaginatie

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
20:50 UPDATE. A fost RESPINSĂ CEREREA LAUREI KOVESI! ADINA FLOREA, în continuare procurorul de caz 20:13 AMENINŢARE CU BOMBĂ la România TV! Geniştii în alertă! Ion Cristoiu se află în clădirea televiziunii. Breaking news în media 19:12 DEZASTRU pentru Kovesi. ACUZAȚIILE oficiale ale SIIJ. Fosta șefă a DNA ar fi luat sute de mii de lei 18:17 Lazăr RĂSPUNDE acuzațiilor. INTERVENȚIE de ULTIMA ORĂ a procurorului general. ACUZAȚIILE „sunt neavenite și urmăresc destabilizarea Ministerului” 17:30 OPERAŢIUNEA STRICT SECRET, Kovesi şi dosarul în care e suspectă. Fostul şef al Poliţiei Române lansează MAREA BOMBĂ: „Totul s-a organizat la nivel de minister” Breaking news 17:13 BREAKING NEWS! SEBASTIAN GHIȚĂ: ESTE INIMAGINABIL ce lucru o FACE SĂ MINTĂ 16:35 Kovesi ÎL TRAGE ÎN GROAPĂ pe Augustin Lazăr. Există un mic detaliu care îl poate distruge pe Procurorul General. News alert în Justiţie 13:43 Avocatul Piperea, despre CITAREA Kovesi: „E un concurs de infracțiuni care ar putea determina o pedeapsă chiar de 10 ani. Este un cumul de acuzații grave." 12:27 News ALERT! PONTA, la ieșirea din sediul PARCHETULUI GENERAL. PROCURORII nu i-au ARĂTAT ce CONȚINE DOSARUL 12:24 Dan Andronic, despre AUDIEREA lui KOVESI: „Nu are cum să evite cerea PARCHETULUI”. News alert 09:04 Pleșoianu solicită expulzarea ambasadorului Hans Klemm: „Acest individ a depășit deja orice limită a diplomației" 08:29 Lovitură PUTERNICĂ dată Regimului Dragnea din partea Germaniei. România va pierde ENORM dacă Kovesi va fi arestată. 06:10 „Operațiunea Sebastian Ghiță îl denunță pe Florian Coldea” a fost un succes. Va fi și „Operațiunea Sebastian Ghiță o denunță pe Codruța Kovesi”? România lui Cristoiu 23:24 BREAKING NEWS în CREIERII NOPȚII! BLONDA lui Iohannis îi întoarce spatele: „Nu mă interesează Kovesi și nici referendumul!” 22:57 BĂTĂLIA TITANILOR: Kovesi și Ponta FAȚĂ ÎN FAȚĂ! Via lui Ghiță o va TORPILA pe Kovesi 21:17 Ghiță și MOMENTUL ADEVĂRULUI despre Kovesi: „Ea a încercat să îmi închidă gura pentru că știam ce a făcut în tinerețe” 21:09 DEZVĂLUIRE despre Kovesi și politicienii care o susțin: Vor sa controleze JUSTIȚIA 20:35 Ponta aruncă bomba: TRECUTUL Laurei Kovesi ESTE ALTUL DECÂT CEL ŞTIUT. Ce s-a întâmplat, de fapt, la vizita din vie? Breaking news 20:34 KOVESI și IOHANNIS. Stăpânii lor vor să transforme România într-un STAT POLIȚIENESC. Acuzații GRAVE 18:21 Ion Cristoiu devoalează anomalia din comportamentul Laurei Codruţa Kovesi: „Pentru prima dată, ea pune mâna pe telefon”