„Cultura lupului”. Cum își controlează Huawei angajații din Europa. Un climat de teamă, discriminare și exploatare domină în rândurile celor de muncesc pentru gigantul telecom chinez.
„Cultura lupului” la Huawei. La douăzeci de kilometri de Strasbourg, în business parcul din Brumath, gigantul chinez al telecomunicațiilor Huawei își va deschide o uriașă fabrică franceză. Inaugurarea este prevăzută la orizontul anului 2023.
Cu peste 500 de angajați „la cheie”. Cu toate acestea, viitorii angajați ar face bine să fie precauți.
După cum demonstrează o vastă anchetă efectuată de consorțiul de investigații The Signals Newwork. Care reunește jurnaliști de la Daily Telegraph, El Mundo și Republik.
Potrivit acestei anchete, Huawei are o cultură managerială extrem de toxică, înrădăcinată într-un spirit cazon, scrie Korii/Slate.
„Cultura lupului” - Huawei. Discriminare între chinezi și non-chinezi
În Europa, pozițiile de conducere sunt dominate copios de angajații chinezi. „Când traversezi coridoarele, este evident că 99,9% din conducere este chineză”, a declarat un fost angajat al sediului european din Düsseldorf, Germania, chestionat de jurnaliști.
Ceea ce Huawei contestă. Adică doar 59% din direcție ar veni în realitate de la angajații detașați din China.
În ceea ce privește rarii manageri străini, aceștia sunt flancați de un „director fantomă chinez care stă în spatele lui” , ilustrează aceeași sursă.
Problema este că ar exista o discriminare clară între chinezi și non-chinezi.
Aceștia din urmă ar avea mai puțin acces la informații și ar fi excluși de la decizii interne importante. „În timpul întâlnirilor, personalul de conducere vorbește uneori în chineză, în momente importante”, potrivit unei alte surse.
„Mică ambasadă chineză”
Una din persoanele intervievate de jurnaliști compară chiar și sediul european al Huawei din Düsseldorf cu o „mică ambasadă chineză” . Unde unde angajații chinezi și-au construit propria lume.
Care nu este neapărat una roz. Potrivit sindicalistului Ulrike Saaber, expații chinezi știu puțin despre legislația muncii germane. Și sunt reticenți să-și revendice drepturile, ceea ce, de facto, slăbește sindicatele.
În plus, se pare că Huawei este hotărâtă să-i împiedice pe expați să prindă rădăcini în afara Chinei. Neîncrederea față de ei începe de îndată ce aceștia dobândesc cunoștințe de limbi locale.
„Vă rog să nu spuneți nimănui că învăț limba germană”, i-ar fi spus un angajat chinez unui fost coleg. „Dacă te căsătorești cu o persoană locală și obții drepturi de cetățenie, aceasta este considerată o trădare”, spune un fost angajat din Londra.
Sursele intervievate vorbesc, de asemenea, despre discriminarea legată de vârstă, presiunea asupra vieții private și hărțuirea.
„Cultura lupului”. Autocritica în public
Huawei își pedepsește în mod regulat angajații chinezi pentru presupusele lor eșecuri, adesea în fața colegilor lor.
Aceștia ar fi chemați frecvent să-și facă autocritica în public. Angajații lucrează deseori cu mult peste orele legale, în conformitate cu principiul 9-9-6 în vigoare în China. Prezența la birou de la orele 9 la 21, șase zile pe săptămână.
Jurnaliștii au discutat cu persoane care au lucrat pentru Huawei în mai multe țări europene. Sursele lor provin din China, dar și din Germania.
Oameni care au lucrat pentru diferite filiale și departamente. Unii foști angajați vorbesc bine despre companie. În timp ce mai mulți intervievați fac acuzații grave.
Ei vorbesc despre o cultură corporativă toxică promovată de conducerea companiei. Presiunea enormă pentru a avea succes joacă, de asemenea, un rol major.
Cultura dură a corporatismului la Huawei
Cei care refuză să-și pună în întregime viața în slujba angajatorului suferă discriminări, hărțuiri și concedieri. Care nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată în condițiile legii.
Oricine îl ascultă cu atenție pe fondatorul Huawei, Ren Zhengfei va observa retorica sa războinică și fără compromisuri.
Va observa și că Huawei nu își ascunde adevărata cultură corporatistă. Ren își înfrumusețează discursurile cu metafore militare și numește cu mândrie stilul său brut de conducere „cultura lupului”. Și în Europa domnește „cultura lupului”.
Cunoștințele despre funcționarea internă a controversatei companii chineze sunt rare. Huawei are aproximativ 200.000 de angajați în întreaga lume. Și aproximativ 2.400 în Germania, potrivit companiei.
Ce este „Cultura lupului” de la Huawei
Nu toată lumea este egală în ierarhia strâmtă a Huawei. Metaforic, compania are două etaje, iar angajații fără rădăcini chinezești pot ocupa doar etajul inferior. Indiferent unde se află în organigrama oficială. Nivelul superior este rezervat expaților, chinezi care sunt trimiși de la sediul companiei din Shenzhen către filialele din întreaga lume.
Dominația chineză se reflectă în nivelul de management global al grupului. Care care pretinde că operează în 170 de țări din întreaga lume. Dintre cei 17 membri ai consiliului Huawei, 17 sunt chinezi. Șeful Huawei Germania este, de asemenea, chinez, secondat de un german în calitate de director tehnic.
Dar tratamentul dur aplicat angajaților nu este, firește, domeniul exclusiv al Huawei. Amazon este, de asemenea, cunoscută pentru practicile sale nocive. Cu urmărirea permanentă a angajaților, presiuni interne, agresiunea, spionarea membrilor sindicatelor și rata ridicată a accidentelor la locul de muncă.
Firmele chineze nu au un monopol asupra toxicității manageriale, departe de aceasta.