Culmea uninominalului: un deputat cu 34 de prieteni

Culmea uninominalului: un deputat cu 34 de prieteni

UDMR-istul Koto Jozsef, candidat pentru un mandat de deputat, a intrat în Parlamentul României cu cel mai mic număr de votanţi.

Doar 34 de voturi i-au fost suficiente unui candidat la alegerile parlamentare de duminică să ajungă deputat. Este vorba despre UDMR-istul Koto Jozsef, care a obţinut un mandat în legislativ din partea românilor din diaspora, în colegiul reprezentând Africa şi Orientul Mijlociu.   Rezultatul l-a luat prin surprindere chiar şi pe Koto, care s-a văzut ales deputat cu mai puţine voturi decât ar însuma o scară de bloc. Cu toate acestea, el se vede îndreptăţit să-şi primească mandatul chiar dacă în campanie nu a călcat măcar în colegiul său, preferând să-şi facă publicitate electorală prin internet, ziare şi televiziuni de limbă maghiară.

„N-am avut chiar buget să mă deplasez acolo. Datorită experienţei şi competenţei pe care am dobândit-o în decursul celor aproape 40 de ani de activitate, consider că nu e o tragedie pentru circumscripţia respectivă că m-au nimerit pe mine“, a comentat proaspătul deputat. Mai mult, Koto susţine că numele său pe lista UDMR a fost doar o formalitate pentru a completa numărul de candidaţi, motiv pentru care nici nu s-a aşteptat să devină parlamentar. Dacă până acum nu a reuşit să prindă lista UDMR pentru alegerile parlamentare, el crede că introducerea sistemului de vot uninominal poate reprezenta o şansă pentru politicienii „de calitate“.

„Consider că iniţiativa de a introduce sistemul de vot uninominal este o iniţiativă bună, întrucât există posibilitatea de a selecta oameni de calitate. Trebuie să vedem care sunt soluţiile de îmbunătăţire a acestei legi“, a spus el, adăugând că nu va mai candida pentru un nou mandat la alegerile viitoare, deoarece vârsta nu-i va mai permite. „Voi avea 74 de ani şi nu cred că voi mai rezista“, a spus Koto, acum în vârstă de 69 de ani, pensionat din postul de secretar de stat în Ministerul Educaţiei.

CURIOZITĂŢI Anomaliile sistemului uninominal

Şi alţi candidaţi au obţinut mandate cu foarte puţine voturi. Este vorba despre Tudor Panţâru (PSD+PC), candidat pentru un mandat de deputat în diaspora, care a obţinut 533 de voturi. Totodată, Mircea Irimescu (PNL) a obţinut un mandat de deputat de Suceava cu 856 de voturi, reprezentând 8,69%. Contracandidatul lui Irimescu, democrat-liberalul Cristian Irimie, a pierdut mandatul chiar dacă s-a aflat pe locul întâi în colegiu, cu 4.854 de voturi (49,31%). Pe lângă cazurile de mandate câştigate cu un număr foarte mic de voturi de către candidaţii aflaţi pe doi sau trei s-a mai înregistrat o situaţie deosebită. În Arad, a fost suplimentat la doi numărul deputaţilor care reprezintă un colegiu, pentru a i se acorda mandat candidatului UDMR Farago Peter.

CITIŢI ŞI:

EDITORIALUL EVZ: Băsescu iubeşte trădarea

SENATUL EVZ: Bilanţ după primele trei zile ale alegerilor

--------------------

Război mediatic înainte de negocierile pentru guvern

Bulă a intrat în parlament

Victimele uninominalului îi invidiază pe aleşii calculatorului

Ne puteți urmări și pe Google News